Verificarea faptelor: de ce e Ungaria nemulțumită că în Ucraina s-ar stimula învățarea limbii naționale
Ministrul de externe ungar a acuzat Ucraina că încalcă ”sistematic și continuu” drepturile minorităților și că acum ”este inadmisibil să folosească fonduri europene pentru desființarea minorităților” prin stimularea învățării limbii ucrainene. Publicația Sinopsis a analizat cum stau de fapt lucrurile în legătură cu această acuzație adusă de Budapesta, singurul aliat din UE al Rusiei.
Pe 27 februarie, trei facțiuni politice din cadrul Consiliului orășenesc Berehovo (regiunea Transcarpatia, Ucraina) au înaintat primarului localității un apel pentru a include pe ordinea de zi o propunere privind stimularea financiară a părinților elevilor ce își vor trimite copiii la studii în limba ucraineană.
Programul, în intenția inițiatorilor, ar fi similar cu modul în care guvernul ungar finanțează părinții copiilor care studiază în limba maghiară în Ucraina.
Astfel, potrivit proiectului de hotărîre, părinții care își trimit copiii la o clasă cu limba de predare ucraineană vor primi 30.000 de grivne (circa 763 euro), în fiecare an, de-a lungul claselor primare, adică pînă în clasa a V-a.
Inițiatorii proiectului consideră că prin intermediul unui astfel de ajutor financiar părinții le vor putea oferi copiilor condiții mai bune de învățare, inclusiv a limbii de stat (ucraineana). Conform publicației locale Mukachevo.net, care a publicat informația și de unde noi am preluat informațiile de față, consilierii locali sperau ca propunerea lor să fie luată în considerare și să întrunească numărul de voturi necesare pentru a fi aprobată.
Pe 1 martie, înainte de a pleca la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, ce se desfășoară la Geneva, ministrul de externe ungar Szijjártó Péter anunța public pe pagina sa de Facebook:
”Unul dintre drepturile fundamentale ale omului este de a trăi în pace. Acest drept al oamenilor care trăiesc în Ucraina este acum grav încălcat. Pentru a avea din nou acest drept, avem nevoie de pace cît mai curînd posibil. În același timp, drepturile minoritățile naționale sînt unul dintre cele mai importante drepturi ale omului. Din păcate, drepturile maghiarilor din Transcarpatia sînt încălcate continuu de ani de zile și sunt lezate de statul ucrainean.
Cel mai recent plan al lor este de a oferi aproximativ 1.000 de euro anual părinților care își trimit copiii în clase cu predare în limba ucraineană. Acesta este o măsură grosolană de distrugere a minorității maghiare. Este inacceptabil și nedemn pentru o țară care negociază aderarea la UE”.
Ulterior, la Consiliul ONU de la Geneva, Szijjártó Péter a avut un discurs virulent pe această temă, dorind ca în cele din urmă Kievul nu va adopta o astfel de măsură, care ar duce la eliminarea minorității maghiare din Ucraina.
În context, să mai spunem că pe 25 februarie, Szijjártó Péter a acordat un interviu postului CNN în care a reluat una din temele actuale ale diplomației de la Budapesta: numeroşi etnici maghiari din Ucraina care au fost înrolaţi în armata ucraineană au murit pe front. Din acest motiv, Szijjártó a insistat din nou că Ungaria pledează pentru negocieri de pace care să conducă la încheierea războiului. „Ca ţară vecină, pentru noi o încetare imediată a focului şi pacea sunt vitale, nu doar pentru că sîntem vecini, ci şi din cauza faptului că unguri mor în acest război (…) Membri ai comunităţii etnice maghiare, fiind cetăţeni ucraineni, au fost înrolaţi în armata ucraineană, mulţi dintre ei au fost desfăşuraţi în prima linie a frontului şi mulţi au murit acolo”, a spus ministrul ungar.
Context: Berehovo (în ucraineană numele se scrie Берегове, în limba maghiară Beregszász, iar în română Bereg) este un oraș din regiunea Transcarpatia din vestul Ucrainei, cu o populație de circa 23 de mii de oameni. Este în mod tradițional considerat centrul cultural al minorității maghiare din Ucraina. În 2010, locuitorii din Berehovo au votat într-un referendum local pentru denumirea oficială a orașului cu numele său unguresc, respectiv Beregszász. Votul a fost destul de strîns, cu 4.688 voturi pentru schimbare, 4.358 împotriva și 1.016 voturi invalide. Participarea la urne a fost de circa 52%.
Citește tot articolul pe Sinopsis
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank