G4Media.ro

Veste bună pentru economia globală: armistițiu comercial între SUA și China, Beijingul…

sursa foto: White House

Veste bună pentru economia globală: armistițiu comercial între SUA și China, Beijingul suspendă taxele suplimentare pe mărfurile americane

China a suspendat taxele vamale suplimentare asupra produselor americane – taxe ce urmau să intre în vigoare duminică – după anunţul făcut vineri de Beijing şi Washington privind încheierea unui „armistiţiu” în războiul lor comercial, informează Agerpres, care citează AFP.

Anunțul celor două state era așteptat de piețele financiare, îngrijorate de impactul războiului comercial SUA – China asupra perspectivelor de creștere a economiei globale.

Astfel, China a suspendat intrarea în vigoare a unor taxe de 10% şi 5% asupra unor importuri americane şi „ea continuă să suspende taxele suplimentare asupra autoturismelor şi pieselor detaşate fabricate în SUA”, a anunţat duminică Ministerul de Finanţe chinez.

Această măsură survine după anularea de către preşedintele american Donald Trump a noilor taxe anunţate asupra produselor chineze, în cadrul acordului preliminar între cele două ţări, potrivit Agerpres.

Ministerul chinez al Comerţului a anunţat vineri că a încheiat cu SUA un acord preliminar ce prevede o retragere progresivă a taxelor vamale şi protecţia drepturilor cu privire la proprietatea intelectuală.

Cele două părţi mai trebuie să semneze acest acord, un progres major în confruntarea între cele două cele mai mari economii ale lumii, care durează de 21 de luni.

În afară de taxele vamale deja existente, Trump ameninţase să impună duminică o taxă de 15% asupra celor mai exportate bunuri chinezești, printre care electronicele şi textilele. China anunţase la rândul său ca va replica cu o taxă de 25% la autoturismele americane şi o taxă de 5% la piesele auto.

Conflictul comercial dintre cele două state a fost declanșat la puțin timp după ce președintele Trump și-a inaugurat primul mandat. Acesta a denunțat politicile comerciale ale administrației Obama, politici care au dus la apariția unui deficit comercial uriaș în relația cu Beijingul.

Foto: Donald Trump și Xi Jinping (sursa: White House)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Discutia asupra taxelor ce ar fi fost impuse sau ar fi trebuit impuse de America . Chinei , UE si altora a fost inca de la inceput o fantosa (daca pot spune asa )economica . Taxele au intotdeauna doua sensuri ,ele pot fi instituite si de o parte si de cealalta parte si nu fac nici un serviciu nimanui ,ba mai degraba in final este atacat , majorat pretul la cumparare (la raft )a prodyselor taxate . In acelasi timp, aplicarea unor taxe determina procese inter statale si nu numai fara de sfirsit . Totul o fost un joc politicianist ,asta doar pentru cine poate vizualiza intreaga chestie cu taxele ca un intreg .

    • In opinia mea asta arata cat de rezonabili pot fi chinezii in negocieri. Problema importanta a fost a drepturilor intelectuale. Chinezii ar fi putut usor raspunde cu o lovitura sub centura, pentru ca detin o parte mare a datoriei externe SUA si cea mai mare parte a capacitatii de productie a unor giganti americani in domeniul electronicii. Cu toate astea n-au facut-o ci s-au limitat doar sa raspunda cu taxe si acum s-au angajat sa rezolve si problema drepturilor intelectuale. Sigur, nu poti sa ai 100% incredere in China, dar strategia lor comerciala e stabilitatea si sunt predictibili. De aia face lumea afaceri cu ei.

    • Pseudo dar nu Kynegetikos, nu am auzit de supa – taxare pina acum , dar ca sa nu fiu nepoliticos ,discutia despre asta era , despre taxe (o suprataxare este tot o taxa )si daca inca nu ai inteles nu se va sprataxa nimic ,niciunde ,este doar o manifestare politicianist exprimata ,doar pentru a parte de lume ce inca mai poate fi pacalita ,asa cum din pacate pare a fi si propria ta fiinta .

  2. În Partidul Comunist Chinez nu poți să ai încredere, aceasta este o etapă

  3. In partidul comunist chinez poți avea fix aceeași încredere că în super eroii americani, salvatorii lumii in interes economic propriu și personal!!