Vestele galbene. Premierul Franței anunță o lege care înăsprește sancțiunile contra celor violenți: Cei care vin cu cagule comit azi o contravenție, mâine trebuie să fie un delict penal
Invitat în Jurnalul de la TF1, prim-ministrul Edouard Philippe a ținut să aibă o poziție de autoritate în situația în care manifestația “vestelor galbene” a fost marcată sâmbătă de o reaprindere a violenței și de tensiuni cu forțele de ordine, scrie Le Monde. “Nu cei care repun în discuție instituțiile vor avea ultimul cuvânt”, a subliniat șeful guvernului. Pentru a face față violențelor, dl Philippe s-a declarat gata să supună la vot o “nouă lege” pentru a-i “sancționa” pe cei care nu respectă obligația de declarare (a manifestației – n. trad.). El dorește de altfel ca un “dispozitiv” similar celui instaurat împotriva huliganilor de pe stadioanele de fotbal să permită să se interzică accesul la manifestații al violenților identificați ca atare.
O conduită de fermitate pe care unii miniștri o doresc – Gérald Darmanin, ministru al acțiunii și conturilor publice, dorește să fie aplicată “ultra-severitatea” față de “ultra-violență”.
Guvernul intenționează să se bazeze pe proiectul de lege al senatorului Les Républicains Bruno Retailleau, deja votat în Senat în toamna lui 2018 și care creează un fișier al persoanelor care au interdicție să manifesteze. Un text care a trecut până acum relativ neobservat și care va fi dezbătut începând de la începutul lui februarie în Adunarea Națională, a anunțat Edouard Philippe: “Cei care vin cu cagule, astăzi comit o contravenție, mâine trebuie să fie un delict penal. Violenții trebuie să plătească și nu contribuabilii. (…) Nu putem accepta că unii profită de aceste manifestații pentru a face excese, a sparge, a da foc. Aceștia nu vor avea niciodată ultimul cuvânt în țara noastră”.
Într-un comunicat, dl Retailleau s-a felicitat pentru aceste anunțuri făcute de șeful guvernului: “Prim-ministrul a decis astă seară să reia pe cont propriu proiectul de lege pe care l-am depus la Senat și care a fost adoptat pe 23 octombrie. Este o veste bună; indivizii care participă cu cagule la manifestații trebuie să fie sever sancționați și trebuie înființat un fișier al celor violenți. Trebuie de asemenea pusă problema reparației de către cei violenți a pagubelor pe care ei le produc”.
O inițiativă salutată și de președintele Senatului (Les Républicains), Gérard Larcher pe Twitter: “Din octombrie guvernul are la dispoziție arsenalul juridic pentru a lupta împotriva violenților. Senatul l-a imaginat și votat. Este un proiect de lege Bruno Retailleau, dar e tot în așteptare în Adunarea Națională. Prim-ministrul Philippe ne spune astă seară că îl va relua. În sfârșit!”
5.339 de arestări preventive de la începutul manifestațiilor
Edouard Philippe a ales să-și axeze intervenția exclusiv pe domeniul securității și nu pe terenul social, economic sau instituțional care mobilizează încă “vestele galbene”.
“În revendicarea ‘vestelor galbene’, la început, erau cereri privind puterea de cumpărare, luarea în considerare a cetățenilor francezi care se simțeau, se afirma, uitați, necunoscuți”, a subliniat dl Philippe. Două puncte în care el estimează că executivul a dat răspunsuri. “Deschiderea cu ‘vestele galbene’ a avut loc, continuă”, se amintește în anturajul lui, unde se dorește să se știe că “mizele de securitate sunt mizele prioritare ale mandatului”. O punere pe note, se spune la Palatul Matignon, a promisiunii inițiale a lui Macron de a “elibera” și în același timp “a proteja” societatea franceză.
Edouard Philippe a anunțat și o puternică mobilizare pentru manifestațiile care vor avea loc sâmbătă, 12 ianuarie: un dispozitiv de securitate “considerabil” cu 80.000 de membri ai forțelor de ordine pe teritoriul național. Aceste anunțuri intervin la două zile după noile excese constatate cu ocazia “actului VIII” al “vestelor galbene” de sâmbătă. Ziua a fost marcată în special de pătrunderea mai multor manifestanți, dintre care unii purtau veste galbene, în sediul purtătorului de cuvânt al guvernului, Benjamin Griveaux.
Potrivit cifrelor comunicate ziarului LE MONDE de ministerul de interne, luni dimineață, 345 de rețineri au fost făcute în Franța, dintre care 281 s-au soldat cu arestări preventive. Și de la începutul mobilizării, pe 17 noiembrie, manifestațiile au dus la 5.339 de arestări preventive în Franța, după cifrele ministerului justiției de care a putut lua cunoștință LE MONDE.
Ultra-fermitate
Mai devreme în cursul zilei de luni, ministrul de interne, Christophe Castaner, devansase anunțurile lui Edouard Philippe dezvăluindu-și intenția de a propune o nouă lege de orientare și de programare pentru securitate care “nu se va limita la poliția și la jandarmeria națională, ci va cuprinde viziunea noastră globală a complexului de securitate”. “Ultra-violenței îi vom opune ultra-fermitate”, a lansat ministrul cu ocazia urărilor făcute forțelor de ordine la Paris.
Estimând că “manifestațiile și contestarea și-au schimbat aspectul”, că “modurile de exprimare se radicalizează” și se “caracterizează acum printr-o violență exacerbată, organizată, dorită”, ministrul estimează că de acum trebuie “regândită doctrina noastră de menținere a ordinii, modernizată, întărită” pentru “mai multă suplețe, flexibilitate”.
Sursa: Le Monde/ Preluare Rador/ Traducere: Gabriela Sîrbu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii