G4Media.ro

Vestigii din Epoca Bronzului şi Epoca Romană, descoperite de arheologi în Cetatea…

Sursa foto: Ovidiu Harfaș

Vestigii din Epoca Bronzului şi Epoca Romană, descoperite de arheologi în Cetatea Târgu Mureş

O serie de elemente de ceramică din Epoca Bronzului şi o brăţară de bronz posibil din epoca romană au fost descoperite de arheologi în Cetatea medievală din Târgu Mureş. Descoperirile s-au făcut în timpul săpăturilor preventive de descărcare de sarcină arheologică efectuate pentru amplasarea replicii unei fântâni arteziene în stil baroc care a existat în oraş între anii 1800-1820, transmite Radio Târgu Mureș, preluat de Rador.

Șeful secţiei de Istorie Muzeul Judeţean Mureş, Gal Szilard Sandor, a precizat: „În urma săpăturilor am descoperit vestigii din Epoca Bronzului mijlociu, respectiv cultura Wittenberg, în primul rând elemente de ceramică şi material ostrologic animalier. Am descoperit şi o brăţară de bronz, posibil din epoca romană. În partea de secol XVIII avem materiale care provin din zona armatei austriece din perioada când aceasta a fost instalată în Cetate, pipe şi ceramică de uz casnic din Cetate. S-a săpat pe suprafaţa pe care urmează să fie instalată fântâna. Conform legii, perimetrul cercetat se suprapune pe suprafaţa lucrării. Săpătura este finalizată şi urmează în aproximativ o săptămână să încheiem raportul de expertiză”.

Fost director al Muzeului județean, actualul primar al municipiului Târgu Mureş, Soos Zoltan, a declarat că săpăturile pentru descărcare de sarcină arheologică au fost finalizate şi că, în luna octombrie, urmează să înceapă montarea fântânii: „Fântâna este realizată după proiectul unei fântâni baroce din Târgu Mureş care nu s-a păstrat. Din fericire, în Arhivele Statului s-a păstrat proiectul care a fost făcut la sfârşitul secolului XVIII. Acel proiect a fost readus la viaţă şi am considerat că Cetatea ar fi locul ideal din punctul de vedere al atmosferei pentru a instala această fântână refăcută. În mare parte, aspectul intern al Cetăţii, respectiv clădirile, sunt din epoca barocă. În oraş nu prea au rămas spaţii cu caracter baroc, atât în secolul XIX, cât şi în secolul XX s-au schimbat foarte mult faţadele. Inclusiv Piaţa Bolyai care este cea mai veche are preponderent caracter Art Nouveau. Am considerat, împreună cu specialişti, arhitecţi şi istorici de artă, că în Cetate ar fi cel mai adecvat loc pentru a fi montată această fântână barocă”.

Așezată în mijlocul orașului, Cetatea Medievală este inima verde a Târgu Mureșului, locul unde localnicii și turiștii se întâlnesc pentru evenimente culturale sau pentru o plimbare în grădina Cetății. Cu o istorie care reprezintă trecutul efervescent al Transilvaniei, cu momente de glorie și clipe de declin, Cetatea este prima construcție fortificată a orașului, fiind ridicată la sfârșitul secolului al XV-lea, sub comanda voievodului Ștefan Bathory (1479-1493), pe niște vestigii mai vechi.

De-a lungul timpului, Cetatea suferă multiple modificări, fiind distrusă și reconstruită de mai multe ori, notează Centrul de Cultură şi Artă Târgu Mureş.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Imposibil! Se știe că ungurii au fost primii în Ardeal.

  2. civis romanvs svm