G4Media.ro

Vezi în ceață? Află cum se tratează cataracta

Vezi în ceață? Află cum se tratează cataracta

Cataracta reprezintă opacifierea cristalinului, motiv pentru care cel mai frecvent simptom al afecțiunii oftalmologice îl reprezintă vederea încețoșată. Îmbătrânirea e principala cauză a cataractei, iar operația e singurul tratament permanent pentru această problemă. Aceasta presupune îndepărtarea cristalinului natural, afectat, și înlocuirea acestuia cu unul artificial, clar.

Află în continuare mai multe despre intervenția chirurgicală, dar și cum te recuperezi după operația de cataractă.

Cum se desfășoară operația de cataractă?

Înainte de a începe intervenția, oftalmologul îți va pune picături anestezice în ochi, astfel încât tu să nu ai niciun disconfort. De asemenea, ți se va administra o medicamentație care să te relaxeze în timpul intervenției.

Deși vei fi treaz, te vei simți somnoros. E posibil să vezi niște lumini și umbre, dar nu vei putea distinge ce face chirurgul oftalmolog. Datorită picăturilor anestezice, nu vei simți durere deloc.

În timpul operației, oftalmologul va folosi un laser pentru a face o incizie în ochi prin cornee (stratul exterior al ochiului). Apoi, segmentează cristalinul natural (lentila opacifiată) și îl îndepărtează. Îl înlocuiește cu o nouă lentilă – una artificială. De regulă, nu sunt necesare suturi pentru a închide incizia.

După ce operația e gata, vei fi dus într-o zonă de recuperare pentru aproximativ 30 de minute. Un medic te va monitoriza pentru a se asigura că nu există probleme după operație. Dacă nu există complicații, vei putea pleca acasă.

Cum decurge recuperarea după operația de cataractă?

Recuperarea după operația de cataractă variază între 4 și 6 săptămâni, în funcție de istoricul medical și starea generală de sănătate. Cu toate acestea, vei observa o îmbunătățire a vederii tale la doar câteva zile după intervenție.

Oftalmologul îți va da instrucțiuni exacte privind îngrijirea ochiului în perioada următoare. Va trebui să:

  • Folosești picături de ochi timp de câteva săptămâni, pentru a ajuta ochiul să se vindece.
  • Porți o protecție pentru ochi în timpul somnului (acest lucru previne atingerea accidentală a ochilor în primele zile după operație).
  • Porți ochelari de soare închiși la culoare afară.
  • Mergi la medic, pentru a verifica procesul de vindecare.

Oftalmologul îți va recomanda să eviți următoarele activități în primele săptămâni după operația de cataractă:

  • Frecarea sau atingerea ochilor
  • Contactul cu săpun sau apă în ochi
  • Înotul
  • Ridicarea obiectelor grele
  • Exercițiile fizice intense
  • Purtarea lentilelor de contact
  • Zborul cu avionul

În principiu, îți vei putea relua majoritatea activităților zilnice, inclusiv exercițiile ușoare, la câteva zile după operație.

E normal ca în prima săptămână de la intervenție să simți mâncărimi în ochi și să ai impresia că sunt uscați sau iritați. De asemenea, e posibil să vezi în ceață și să fii sensibil la lumină. Aceste efecte secundare sunt normale și vor dispărea pe măsură ce ochii se vindecă și se adaptează la noul cristalin.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează