„Viața extraordinară a unui om obișnuit” – Memoriile postume ale lui Paul Newman relevă un om nesigur pe el, mereu neliniștit de faptul că „nu este suficient de bun”
„A vrut să risipească basmul”, spune Clea Newman Soderlund despre decizia tatălui ei, Paul Newman, de a-și scrie memoriile. Era în 1986, iar Newman fusese unul dintre cele mai faimoase staruri de cinema din lume timp de trei decenii, jucând în filme precum Butch Cassidy și Sundance Kid sau Cacealmaua, scrie BBC.
Era cunoscut pentru ochii săi albaștri strălucitori, pentru farmecul său și pentru căsnicia aparent idilică de 50 de ani cu actrița la fel de talentată Joanne Woodward.
Dar nu totul era ceea ce părea. „A vrut să risipească perfecțiunea că lucrurile erau pur și simplu minunate”, spune Soderlund, cea mai tânără dintre cele cinci fiice ale actorului, pentru BBC. „Viața nimănui nu este așa”.
Iată de ce, la vârsta de 60 de ani, Newman a decis să colaboreze la un volum de memorii cu prietenul său, scenaristul Stewart Stern. Cei doi bărbați au discutat timp de cinci ani despre copilăria, cariera, familia și faima lui Newman.
„Aceasta a fost o perioadă foarte importantă pentru el în viața sa”, explică Soderlund.
Dar până în 1991, Newman și Stern au fost copleșiți de cantitatea de material și au renunțat la proces.
Newman a murit în 2008, la vârsta de 83 de ani. Stern a murit în 2015.
Nimeni nu a știut ce s-a întâmplat cu miile de pagini de transcrieri ale interviurilor. A existat chiar un zvon conform căruia acestea ar fi fost arse într-un foc de tabără.
Apoi, în urmă cu doi ani, au fost descoperite într-un depozit al familiei, iar acum au fost editate într-o nouă carte, „Viața extraordinară a unui om obișnuit”.
Aceasta descrie o imagine sinceră a unui star torturat, chinuit de îndoiala de sine, un tată său alcoolic, o mamă posesivă, prima sa căsnicie pe care a abandonat-o când a întâlnit-o pe Woodward, propriile sale eșecuri ca tată și consumul excesiv de alcool.
Citirea manuscriselor a fost dificilă pentru fiica lui Newman, care a aflat „multe” lucruri despre tatăl ei pe care nu le știa. „Este foarte crud”, spune ea.
Deci, ce a surprins-o cel mai mult?
„Era atât de nesigur pe el”, spune ea. „M-am născut în 1965. Până când am apărut eu, el era un fel de mai mare decât viața, pentru că era atât de faimos la acea vreme și mai târziu. Așa că a fost o cu totul altă perspectivă”.
„M-am străduit să înțeleg cum de nu știam cum putea să se vadă atât de diferit de ceea ce simțeau copiii și familia lui despre el, pentru că părea atât de încrezător în toate”.
„Știam că nu se simțea probabil niciodată la fel de bine în legătură cu munca sa ca toată lumea, dar cred că am fost surprinsă de cât de aspru se critica pe sine însuși.”
„Mereu neliniștit”
La un moment dat, în carte, Newman spune că este „mereu neliniștit” de faptul că „nu este suficient de bun”.
Și se întreabă cât de mult din cariera sa se datorează lui sau aspectului său.
Actorul explică în cartea de memorii: „Este dificil pentru o persoană ca mine, care a avut întotdeauna un sentiment teribil de gol în stomac că succesul său provine pur și simplu din faptul că a fost suficient de norocos să se nască arătând într-un anumit fel.”
„Era un fel de sfâșietor pentru el faptul că simțea că, oricât de mult ar fi muncit, nu va ajunge nicăieri: adică nu va trece de acel chip drăguț și de acei ochi frumoși.”
În anii 1970, Newman a format un cuplu de mare succes pe ecran cu Robert Redford. Au făcut Butch Cassidy și Sundance Kid și Cacealmaua, iar timp de mulți ani au căutat scenariul potrivit pentru a mai face un film împreună.
Dar cartea dezvăluie că cei doi nu erau cu adevărat prieteni în afara ecranului în acea perioadă. „Nu te poți baza pe Redford”, spune Newman. „Nu ești niciodată sigur că va fi acolo. Este pur și simplu nepoliticos”.
Soderlund crede că orice tensiune se datora unor moduri diferite de lucru.
„Tatăl meu era foarte exigent cu respectarea termenelor și Bob, acesta nu a fost niciodată punctul lui forte”.
„A fost o muncă grea pentru tata. A muncit foarte mult pentru că voia să fie bun și să aibă succes, iar Bob era mai mult un spirit liber.”
În carte, Newman face aluzie și la tensiuni în relația sa cu Woodward. El a spus odată, în mod faimos, despre căsnicia sa: „Am friptură acasă. De ce să ies în oraș pentru hamburger?”.
Cu toate acestea, în cartea de memorii există sugestii de trădări. „Am avut problemele noastre”, îi spune el unui prieten. „Nu totul a fost un pat de trandafiri”.
„Oh, au existat tensiuni”, confirmă Soderlund. „Sunt sigură că nu a fost floare la ureche să fii căsătorită cu el”.
„Dar cred că ceea ce este impresionant este că au muncit din greu pentru a rămâne împreună. Le acord mult credit pentru că au reușit să treacă prin multe momente foarte grele și să iasă la celălalt capăt mai puternici și mai buni.”
„Tatăl meu nu și-ar fi dat ultima suflare până când mama nu l-a ținut în brațe”, dezvăluie ea.
În calitate de părinte, Newman este, de asemenea, critic cu el însuși, declarând: „Nu am darul de a fi tată”.
„Aș fi putut fi mai consecvent cu copiii mei, aș fi putut fi mai înțelegător. Aș fi putut fi mai răbdător”.
Fiul său Scott a murit în urma unei supradoze accidentale de droguri și alcool în 1978.
„O decizie dificilă”
Soderlund își amintește de un tată care „lucra mult, așa că era plecat foarte des”.
Ea adaugă: „Când era acasă, era un copil mare. Asta se întâmpla când eram mică. Îi plăcea să se joace cu tine și să te arunce în piscină. Era amuzant. Dar nu era consecvent”.
În deceniile de după ce conversațiile au fost înregistrate, Soderlund spune că Newman „a muncit din greu pentru el însuși” și „s-a simțit mult mai bine cu el însuși pe măsură ce a îmbătrânit”.
Decizia de a publica memoriile, pline de atâtea dezvăluiri intime și intuiții surprinzătoare, a fost „o decizie dificilă”, spune ea.
Dar, în cele din urmă, ea și surorile sale au decis că îi respectă dorința. „Este ceva ce și-a dorit”.
După cum Newman însuși spune: „Vreau să las un fel de înregistrare care să lămurească lucrurile, să facă găuri în mitologia care a apărut în jurul meu, să distrugă unele dintre legende (…).
„Ceva care să documenteze cu o oarecare acuratețe perioada în care am fost pe această planetă.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii