G4Media.ro

Viața în ”Limassolgrad”: Cipru, sub presiune din cauza oligarhilor ruși care și-au…

sursa foto: Pixabay.com

Viața în ”Limassolgrad”: Cipru, sub presiune din cauza oligarhilor ruși care și-au cumpărat pașapoarte cipriote.

Reportaj al publicației grece NAFTEMPORIKI, citat de Rador;

Nu, nu suntem undeva în Rusia, ci în Cipru, mai exact în Limassol. Un post de radio pe frecvența 105.7 salută ascultătorii în limba rusă. În oraș există magazine rusești, școli rusești și ziare rusești.

Cipru a devenit o a doua patrie pentru aproximativ 40.000 de ruși, dintre care cei mai mulți locuiesc în Limassol, oraș cunoscut acum drept „Limassolgrad”, relatează într-un reportaj Isabel Gotovac, corespondenta de la Istanbul pentru postul german de radio ARD. Rușii și-au asigurat prezența în Cipru pe baza așa-numitelor „pașapoarte de aur”. Oricine a investit două milioane și jumătate de euro pe insulă, cumpărând o proprietate, de exemplu, a fost răsplătit cu cetățenia cipriotă. Din cauza unui scandal de corupție programul „pașapoartelor de aur” s-a încheiat în urmă cu doi ani. Pe internet însă, încă mai există spoturi publicitare.

„Vreți să trăiți și să lucrați într-o țară UE, să deveniți cetățean al lumii, să călătoriți fără viză în 158 de țări, să faceți afaceri în Europa, să beneficiați de reduceri fiscale și să obțineți acces la educație în universități europene? Toate acestea sunt posibile într-o jumătate de an. Bun venit în Cipru!”

După încheierea programului „pașapoartelor de aur”, ceea ce rămâne în Cipru sunt banii celor care s-au stabilit pe insulă. Aproape 5% din populația totală este formată din ruși. Unul dintre ei este Viktor Vekselberg, al cărui nume se află pe lista de sancțiuni a SUA. Compania sa este cel mai mare acționar al Bank of Cyprus. Un altul este industriașul rus Alexander Ponomarenko, despre care se spune că are legături strânse cu Kremlinul. Dacă le-ar fi revocată cetățenia, atunci guvernul cipriot s-ar confrunta cel mai probabil cu o situație neplăcută.

Războiul din Ucraina pune Ciprul într-o poziție din ce în ce mai dificilă. Spațiul aerian a fost închis pentru aeronavele rusești. Dacă interdicția va fi menținută, atunci turismul pe insulă va fi afectat. Președintele asociației hotelierilor ciprioți (PASYXE), Filokypros Rousounidis, a declarat: „Rusia este a doua noastră piață ca mărime. Ucraina a fost o piață foarte promițătoare, care în ultimii ani a adus câteva cifre importante țării noastre”.

Președintele Nikos Anastasiades va trebui acum să analizeze dacă Cipru va implementa toate sancțiunile UE impuse Rusiei. Este posibil ca în următoarea etapă să se ceară un control asupra depunerilor rusești în Cipru, conchide reportajul ARD.

Traducerea: Carolina Ciulu / sursa foto: Pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Cipru parcă face parte din UE. Pe lângă paradisul fiscal ce mai contează eliberarea de pașapoarte pe bandă rulantă.

  2. Cipru este o extensie a Greciei, ce-i face unsi cu toate alfiile.

  3. De multa vreme Cipru a devenit tinta rusiei unde si-a infiltrat capital si coruptie la nivel guvernamental. Toate astea deoarece rusia spera ca insula sa devina un punct strategic rusesc in Mediterana.
    Poate cu aceasta ocazie UE si NATO sa-si puna mai multe intrebari cu privire la Cipru pe care l-au neglijat chiar daca pe insula se afla baze militare britanice.
    Cit despre turism, cu siguranta rusii au avut tarife preferentiale, altfel nu exista explicatie pentru rusii cu aspect modest cazati in hoteluri unde o saptamina costa peste 2500 de euro.