Vice: Schema prin care ruși și ucraineni devin cetățeni români fără să-i verifice nimeni. Creștere explozivă a numărului de ruși care vor cetățenie română
Raportul realizat de Corpul de Control al ministrului Justiției în toamna lui 2019 la Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) arată că cetățenia română e acordată „peste rând”, în urma unui sistem paralel de înregistrare a cererilor, care încalcă prevederile legale, și deseori fără să se verifice dacă actele depuse de solicitanți sunt autentice, scrie VICE România într-o anchetă.
Raportul atrage atenția că există „vulnerabilități la corupție” în instituția care acordă cetățenia română și că cei mai mulți dintre solicitanți sunt din Ucraina, Republica Moldova, Rusia, Belarus.
Într-un răspuns la o solicitare VICE România, Parchetul General a confirmat marți că a deschis dosar penal în acest caz.
Raportul de la care a pornit această sesizare a propus, la finalul anului trecut, revocarea din funcție a celor trei șefi ai instituției, numiți politic de premier – președintele Andrei Tinu, membru PSD, și vicepreședinții Varol Amet și Sorin Bozgan. Cel din urmă este un fost polițist antidrog conectat la mai multe cercuri de influență, avându-l ca asociat, printre alții, pe fiul actualului Consul General al României la Cernăuți, Ucraina, după cum a dezvăluit VICE România.
În multe cazuri de redobândire există suspiciuni cu privire la autenticitatea actelor depuse la dosar, pretins emise, mai ales de autoritățile din Ucraina, notează raportul Corpului de Control.
De patru ori mai mulți ruși decât în 2015 vor să fie români
În vara lui 2018 a avut loc o întâlnire la sediul MAE, despre problema actelor false, cu reprezentanți ai DIICOT, SRI, MAE, Parchetul de pe lângă Tribunalul București și SIE, la care a participat și conducerea ANC, potrivit raportului.
Autorităție observaseră existența unor grupări care racolau aplicanți pentru cetățenia română, în primul rând din Ucraina și Republica Moldova.
În acest context, raportul notează că majoritatea cetățenilor care depun cereri de obținere a cetățeniei române provin din aceste două țări, precum și din Rusia, Belarus, Georgia, Turcia și Israel.
În special numărul persoanelor cu domiciliul în Rusia, care vor să devină cetățeni români, și implicit ai Uniunii Europene, a atras atenția inspectorilor. Asta pentru că, an de an, numărul lor crește considerabil: dacă în 2015 au depus cerere 950 de ruși, trei ani mai târziu numărul lor crescuse la 3 500, în timp ce în primele luni ale lui 2019, 3 150 de ruși își exprimaseră deja dorința să devină români.
Citește tot articolul pe VICE România
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii