G4Media.ro

Vicepremierul Kelemen Hunor: Noi nu am fost aleşi de urşi, am fost…

sursa foto: Pixabay

Vicepremierul Kelemen Hunor: Noi nu am fost aleşi de urşi, am fost aleşi de oameni şi trebuie să existe un echilibru în tot ce înseamnă gestionarea acestei probleme, nu împotriva urşilor, în apărarea oamenilor

Vicepremierul Kelemen Hunor consideră că „se pot găsi soluţii corecte” şi pentru om, dar şi pentru populaţia de urşi al cărei număr a crescut mult în ultima perioadă şi anunţă că anul acesta va fi făcut un recensământ al populaţiei de urşi, transmite News.ro.

Kelemen susţine că problema urşilor nu este o „temă” a UDMR. „Totuşi, noi nu am fost aleşi de urşi, am fost aleşi de oameni şi trebuie să existe un echilibru în tot ce înseamnă gestionarea acestei probleme, nu împotriva urşilor, în apărarea oamenilor”, afirmă el.

„Nu este o temă a UDMR, este o temă pentru fiecare om care eventual este… a cărui viaţă este pusă în pericol. Aici nu e o chestiune de UDMR sau ne-UDMR. Mergeţi la mine, în Harghita, Cârţa, şi vedeţi înregistrarea, în curtea şcolii, noaptea, că sunt puse nişte camere la şcoli şi veţi vedea cum sare ursul în curtea şcolii noaptea, se uită la tomberon, nu găseşte mâncare şi pleacă. Şi ce face copilul dacă sare ziua şi nu noaptea? Sunt lucruri despre care trebuie să discutăm. Totuşi, noi nu am fost aleşi de urşi, am fost aleşi de oameni şi trebuie să existe un echilibru în tot ce înseamnă gestionarea acestei probleme, nu împotriva urşilor, în apărarea oamenilor”, a afirmat Kelemen Hunor, miercuri seară, la Digi 24.

Vicepremierul a arătat că apariţia urşilor în localităţi unde în ultima sută de ani oamenii au văzut astfel de animale doar la grădina zoologică indică faptul că urşii s-au înmulţit foarte mult şi ocupă habitate pe care nu le ocupau anterior.

Kelemen a afirmat că Ministerul Mediului va face în acest an un recensământ al populaţiei de urşi, având în vedere că nimeni nu ştie dacă populaţia de urşi numără 6.000, 7.000 sau 7.200 de exemplare. El a precizat că există şi proiect şi finanţare pentru acest recensământ.

„Oricum este o populaţie mult mai mare decât habitatul pentru acest animal. Este pe vârful piramidei din acest punct de vedere, în afară de om nu are niciun duşman, şi trebuie să vedem cum gestionăm, fiindcă din 2015 sau din 2016 există nişte restricţii şi vedem că intră în zona locuită de oameni, mediul rural, mediul urban, apar peste tot”, a adăugat Kelemen.

sursa foto: Pixabay

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

42 comentarii

  1. Meh, mai degrabă problema este reducerea drastică a habitatului urșilor, adică tăierea pădurilor fără discernământ. Acum, urșii sunt goniți de foame către om, care-l așteaptă cu o armă.

    • stii ca ursul nu mananca copacii? stii ca ursul traieste mancand fructe de padure, care nu se face intre copaci, ci chiar in locurile care nu sunt copaci multe. daca nu ma crezi, cauta un padurar, un vanator si o sa-ti zica, ca in anii 90 o ursoaica avea 1-2 pui, rareori 3, acuma nici 4 nu mai este mare „minune”, crezi ca din cauza ca nu au ce manca?

    • @dan, iti recomand să nu-ți iei informații de genul asta de la vânători și pădurari care își fac grosu banului din tăierea de copaci și vânătoare. Întreabă un biolog eventual sau documentează-te
      singur. Urșiii mănâncă aproape orice materie vegetala inclusiv conuri și ciuperci nu doar fructe care apropo sunt culese cu tonele de către oameni, nici pe alea nu se mai pot baza.

    • Ursii au un spectru larg de hranire, fructele de padure sunt doar o parte a acestuia. Ursul se hraneste majoritar cu iarba, nevertebrate, fructe, hoituri samd in functie de momentul din an. Ursoaicele nasc intre 1 si 5 pui, in functie de mai multe conditii. Daca le pui porumb in padure pentru mistreti sau fotografiat, desigur ca vor profita de el. Efectivele de ursine se autoregleaza, ele nu pot creste la infinit. Puii sunt pradati de lup, caini ciobanesti sau chiar de masculi, accidente cu masini sau tren sunt destule, capcane, braconaj, otraviri, boli samd.

    • „in locurile care nu sunt copaci multe”
      Hunore, tu esti, ma?

      „in anii 90 o ursoaica avea 1-2 pui, rareori 3, acuma nici 4 nu mai este mare „minune””
      Ai facut tu studii, ti-ai dat seama ca numarul puilor de ursi variaza cu incalzirea globala, sau cum?
      Ia uite aici: „Female bears rouse during hibernation in their dens to give birth to up to four cubs” (sursa: National Geogrpahic). Si vii tu acum sa-mi spui ca, vezi Doamne, ursii si-o trag ca iepurii si nasc mai multi pui decat acum 30 de ani. Si sa intreb vanatorii daca nu te cred pe tine, analfabetul cu „copaci multe”…

    • De acord cu Miki. Despaduriri penale mai ales i n județele Harghita și Covasna! Într-adevăr, reducerea drastică a habitatului și extinderea așezărilor umane duc la „invazia” urșilor.
      Trebuie găsită o soluție win-win, natura își cere drepturile sale.

    • Acum, dacă a fost ales „de oameni” si adăugat la cârma țării, pe nenea hunor îl preocupă cum sa scape de urși! Oare de câți oameni a fost ales? Vai de capul nostru!

    • Ce tot îi dați cu restrângerea habitatului ursilor și nu puneți problema înmulțirii lor și de aceea nu mai încap în habitat? De cand este protejat nu s-a mai împușcat un urs . Vor ocupa și orașele caci sunt prea mulți în pădure.

    • Ludu: „Ce tot îi dați cu restrângerea habitatului ursilor și nu puneți problema înmulțirii lor și de aceea nu mai încap în habitat?”
      Pai, Ludicule, tu compari situatia de acum 500 de ani cu cea de azi? Tu vrei sa-mi spui ca ursii de acum 500 de ani aveau acelasi habitat si incapeau, dar de azi s-au pus pe facut pui ca sa nu mai aiba loc si sa-ti ocupe tie orasele? Te auzi ce zici aici?
      Ce habitat aveau acum 500 de ani, ce habitat au acum? Si tu vii si-mi spui ca, de fapt, ursii s-au inmultit peste masura???
      Acum 500 de ani, habitatul ursilor era muuuult mai intins, deci ursii aveau loc sa-si traiasca viata. Azi, padurile au fost taiate chiar de astia pe care Hunor ii reprezinta cu aplomb, deci ursii sunt nevoiti sa traiasca in spatii din ce in ce mai restranse. Si de-aia se si apropie de localitati, ca sa-si caute hrana.

      „De cand este protejat nu s-a mai împușcat un urs .”
      Ai cumva si niste date oficiale care sa-ti confirme alegatiile? De ursuletul ala ratacit prin Sibiu, prin 2016, si impuscat, ai auzit? De ursul impuscat in Brasov, chiar anul trecut prin iunie, de care localnicii spuneau ca NU era agresiv, ai auzit?
      Si tu vii acum, ca un adevarat troll boszgor rusnac, putind a miciuni, sa spui ca nimeni n-a mai impuscat vreun urs, niciodata!

  2. Kelemen Hunor: Noi nu am fost aleşi de urşi, am fost aleşi de oameni

    Pai da, pe tine te intereseaza doar de cei care te-au ales pe tine, nu?
    Tu personal ai fost ales doar de unguri, iar conform cu ce-ai zis mai sus, inseamna ca nu te intereseaza si de romani, ci doar de ungurii tai?

    Vezi cum iti exprimi ideile, ungure!

  3. Iata un perfect exemplu de „gandire pe termen lung”. Am fost alesi de oameni nu de natura sau de mediu (ca de asta ne-am pus ministru la mediu) ce doresc satisfactii imediate cu riscul de a distruge mediul si planeta. Ne gandim cel mult la un ciclu electoral iar de generatiile viitoare si mediul lor sa se ocupe generatiile viitoare de politicieni. Genial daca nu ar fi criminal

  4. Să știi că unii urși nu fac doar umbră pământului, cum fac unii votanți de-ai tăi. În plus, cine ești tu, de vrei să ne omori urșii?

  5. tu ai fost ales de unguri.

  6. Asta e culmea ipocriziei, să fii președintele partidului care a taiat cele mai multe păduri și să vrei să omori urșii că nu mai încap în habitatul rămas !

  7. Omul asta reprezintă doar industria lemnului și cinegetica, a venit la putere cu o idee fixă și atât știe. Pe lângă că tăiem pădurile în neștire cele care sunt in picioare sunt folosite tot de oameni. In „Parcul National” Apuseni toate fructele sunt culese și trimise prin Germania la producători de sucuri, presupun că asta se întâmplă în toată țara. Pe lângă asta pădurile sunt „curățate” de copaci cazuți de parcă ar fi flacoane de plastic in loc sa fie lăsați să putrezească în pădure sa alimenteze ecosistemul așa cum se întâmplă în Elveția de ex. Ar exista destulă mâncare pentru animale daca s-ar interzice orice activitate umana macar in parcurile naționale.
    Dacă-l întrebi pe ministrul asta presupun că o să-ți zică că urși sunt carnivori la fel că și colegul lui din parlamentul european care face lobby pentru același lucru.

    • Odata ce ai spus „ecosistem” ai pierdut 90% din populatie. E foarte greu de inteles notiunea chiar de catre oameni cu studii superioare. Un tanar tata de familie era scarbit ca nu grebleaza nimeni padurea, intr-o padure din N Bucuresti. Un om in varsta trait la bloc, in oras, avea aceeasi nemultumire pe un drum asfaltat, in proces de prabusire, din inima Bucegilor.
      90% asa gandesc: „de ce nu aduna nimeni resturile din paduri, putrezesc pe sol si nu dau bine in selfie.”
      Cine e de vina pentru neadecvarea asta? Scoala e pentru nevoia de a livra indivizi care gandeasc doar pe termen scurt inainte si inapoi in cei patru ani electorali.
      Ursul poate ca a ajuns o problema in unele zone dar ar trebui sa analizam bine si sa eliminam cauzele, daca intr-adevar asa este. Cauze vizibile: gunoaiele, defrisari, avansul vilelor si pensiunilor in inima muntilor.
      Am fost intr-o parte a Alpilor pe jos, nu cu masina. Au pierdut enorm din cauza asfaltului, prea multor drumuri.
      Turistii straini vin aici si sunt foarte incantati de „Wild Carpathia” ori de falezele salbatice – „ca in insulele grecesti” – care au mai ramas pe litoral. Ei nu si-ar dori decat ca cel/cea de la telecabina sa vorbeasca o bruma de engleza, ca faci febra dand din maini, un transport ceva mai decent. Tot la educatie trebuie umlat.

  8. Mai gandeste cineva pe acest site?!
    Nu se pune problema exterminarii lor.
    In Germania si Austria au fost exterminati. Nu mai au niciun exemplar. Motivul: distrugeau fermele!
    Iar noi avem 9000- 10000 de ursi. Mai.mult de jumatate din toate exemplarele din Europa. Dupa noi sunt bulgarii cu 1000.
    In 2014 erau 6000 de exemplare in Romania. Ursul avea spatiul lui, nu venea pe pârtie ….mai rupea un gard mai manca o vita… acum nu mai au ce manca.di sunt si foarte multi.

    • Boss, i-ai numarat tu, sa stii cati sunt? Toata lumea recunoaste – inclusiv Kelemen Hunor – ca ursii nu s-au mai numarat de nu stiu cat timp. Pac, apari tu si zici ca avem 10.000 de ursi. Mai stai si tu pana ii numaram stiintific si pe urma da-ti cu parerea cine gandeste si cine nu gandeste pe acest site.

    • Urșii sunt o binecuvântare pentru tara noastra iar cei care lupta impotriva lor sunt un blestem si o pacoste

  9. Am putea sa exportam cateva mii in Austria si in Germania?
    Hai si in Franta o mie. O mie in UK….
    Dar nu vor. De ce sa i manance pe ei ursul!?

  10. Exista modele.matematice de calcul a inmultirii speciilor in conditiile protejarii absolute.
    Aceste modele se suprapun peste datele din teren si se fac corectii.
    Nu te gandi ca exista numaratoare absoluta ca nu e stână de oi.
    Uite o sa vezinpeste cateva luni cnd se termina „numaratoarea” ca am avut dreptate.

  11. Asta nu e mare vanator?

    Noi chiar avem o problema cu ursii in localitati, dar nu cred ca e cel mai calificat s-o rezolve echilibrat…

  12. Nu omorati ursii! Mai bine ii plasati in alte tari, alte paduri!!!

  13. „este o populaţie mult mai mare decât habitatul pentru acest animal” pai normal, după ce ați tăiat toate pădurile nu e normal că nu mai încape ursul în habitat?
    Să vezi cum n-o să încapi tu în celula supraaglomerată de la Jilava când or începe investigațiile despre tăierile ilegale de păduri.

  14. Va fi cum a fost cu cainii vagabonzi din Bucuresti. Pana cand un copil nu va fi mancat de un urs, prostia si rautatea infinita a unora nu se va rusina sa se manifeste plenar.

  15. Solutia ar fi sa exportam din ursi. Ca sunt zone unde populatia de ursi e puternic afectata. Cativa ursi adevarati romanesti sa ne reprezinte in padurile vestice. Daca se apuca sa ii vaneze le sare Greenpeace in cap. Si bine ar face. In anul de gratie 2021 ar trebui sa gasim solutii mai destepte decat pusca la ochi.

  16. Camioanele cu lemne nu le văd cum curg din munți și de pe dealuri. Dar pe urși îi văd.
    De multe ori rămân în urmă terenuri degradate de la eroziune, în lipsa protecție pădurii, teren pe care nu mai crește nimic.

  17. Adică de 33 de ani tai si distrugi paduri si acu nu mai ai loc de urși. Sper din toata inima asa cum intri tu cu pusca peste ursi în pădure, asa sa intre unu peste voi in casă tot cu pușca. Nenorociților.

  18. Instantanee din titanica batalie dintre (unii) unguri si ursi.

  19. As face orice sa salvez urșii!

    • Pai du acasa la tine vreo 2-3.
      Astia care tot pomeniti de padure, ganditi doar unilateral. Voi credeti ca sunt 1000 de ursi si taindu-se padurea sarmanii ursi nu mai au unde sta. Da, e si asta o cauza responsabila de 20% din probleme. Restul de 80% e dat de cresterea numarului de ursi. Avem peste 10.000 de exemplare (cifra ce o stiu eu e de la APM), nu au fost numarati pe capete ca oile, dar padurarii cunosc ce e in padure. Neavand pradator deasupra si fiind protejat de lege el se inmulteste excesiv. Si da, are de mancare suficient, de aia fac atatia pui. Treaba asta poate sa o confirme oricine care are un animal de casa (mamifer nu pesti sau pasari) care atunci cand o duce bine face mai multe ture de pui pe an, si pui mai multi.
      Relocarea nu e o solutie, ba de-a dreptul e primejdioasa. Nu e o solutie pentru ca ursul invatat ca langa om este mancare, va cauta intotdeauna sa stea langa localitati unde se va hrani mai usor decat in padure. Relocarea e periculoasa pentru localnicii din zoneel unde a fost relocat un urs. Localnicii nu sunt informati (de obicei ursii se aduc noaptea) si se pot trezi cu animalul bot in bot, surprinsi si nestiind ce sa faca.
      Cu toata parerea de rau, cel putin ursii care s-au invatat cu oamenii trebuie eliminati pana nu e prea tarziu.

    • Nu omorati ursii! Daca nu mai incapeti de ei, relocati-i in alte tari. Fiti inteligenti! Folositi spray-uri cu piper si evitati zonele unde este indicata prezenta lor!

    • @scobitorul de nas: nu-i ia nimeni. Peste tot in occident omul e mai important decat orice animal. Ca exemplu, a aparut un urs in Germania si l-au mierlit urgent, pe motiv ca poate prezenta pericol pentru oameni. https://www.dw.com/en/germanys-problem-bear-bruno-is-dead/a-2068219 La noi nici n-ai voie sa te aperi, ca ursul e protejat.
      Asta cu piperul e o gluma, eventual sa-ti dai in ochi ca sa nu vezi ce ti se intampla.
      Referitor la ultima afirmatie, cred ca n-ai citit articolul sau altele referitoare la ursi. S-au inmultit peste masura si sunt prezenti in zone in care nu ar trebui sa fie. La mine in oras, la o altitudine de 400 m sunt ursi in fiecare padure din jur. Si locuiesc la vreo 80 km de muntele propriu zis. Eventual in Dobrogea nu e indicata prezenta lor. Inca.

    • @Zorba
      Fii inteligent!

  20. Prea multi ursi,prea multe paduri,prea mult cupru,prea mult aur,prea mult pamant…in fine,prea multi romani : curatati locul ! Sa ramana doar ticalosia !

  21. Numărul urșilor care pot trăi natural în habitatul lor este în corelație directă cu aria suprafețelor împădurite. Ursul este omnivor și utilizează, pe parcursul unui an, teritorii vaste ( pentru habitat, colectare, împerechere, îngrijire pui ) care, după specialiști români, pot varia la noi, de la 39 km2 până la o suprafață de 10 ori mai mare !! Deci, existența suprafețelor potrivite, pe cât posibil neintrerupte, contigue este vitală. Pe vremuri aceste condiții au existat în România. Pe parcurs multe s-au schimbat ( defrișări peste normal, zgomotul ( !! ) produs de om ( drujba, motociclete, atav-uri ) care toate fac ca ursul să nu se mai simtă la el acasă. ( Dacă vrei să eviți o întîlnire de gradul III cu un urs, fă un pic de gălăgie )). În mod ciudat, dar caracteristic, secuimea se confruntă cel mai des cu prezența urșilor în zone locuite și sporadic, acele județe în care frecvența turiștilor este mare în sezoanele estivale. În alte zone cu păduri serioase ( Maramureș, Bistrița ) existența ursului în pădure este considerată un fapt cotidian vechi. Nu vreau să zic că secuii nu sunt obișnuiți cu ursul, doar ei au zicala că ”ursul nu este jucărie”. În Maramureș se desfășoară un proiect ( cel puțin există un ong ) finanțat de WWF de urmărire a migrației transfrontaliere ( România, Ucraina, Ungaria ) a ursului. Două observații : 1. Acceptarea de către România a asigurării habitatului pentru cea mai numeroasă populație de urs din Europa nu poate pusă de acord cu exploatarea pădurilor românești peste o rată naturală, care să nu țină cont de existența ursului. Și categoric, nu în favoarea unor clienți străini care au la ei acasă păduri fantastice neatinse ( Austria, IKEA ). 2. Fiind la vârful lanțului trofic, mărimera populației de urși nu este ”reglată” prin calea naturală caracteristică altor animale. În găsirea echilibrului necesar, intervenția umană trebuie aplicată cu foarte mare atenție. Avem exemple, cât de mult rău poate face omul, pe care apoi, în cel mai bun caz, să le regrete. ( de ex. exterminarea bizonilor și lupului gri în America ). Ceva trebuie făcut, dar nu le-aș lăsa la mâna politicienilor, nici a vânătorilor, cel puțin nu fără o analiză serioasă de către cei ce se pricep la așa ceva. Nimeni nu se plânge de înmulțirea mult mai spectaculoasă a mistrețului. Nu e ciudat ?

    • numai ca problema este, ca de 6-7 ani tot ne gandim ce sa facem, iar am ajuns deja acolo, ca ursul umbla in orase, ceea ce nu este normal, copil fiind am umblat in paduri foarte mult, stiam ca in munti sunt ursi, dar in zonele mai joase , Targu Mures de pilda, nu erau, puteai umbla lejer, vedeai numai caprioare si mistreti, acuma saptamanal umbla ursul in Targu Mures ceea ce nu este ok, cauza este ca sunt multi, dar si aici oamenii sar la gatul celuilalt, unu care a vazut urs numai pe teddybear si are acasa colectie de plusuri, iar celalalt care vrea sa la extermine de tot, si atunci ramanem noi, care nu putem merge cu copii in padure, ca este plin de ursi … si gunoaie.

  22. Vorba lui Stalin :”Dotla!”,
    „Numai cenusa sa ramana in urma voastra!”

  23. Daca nu ati mai taia padurile nu v ar mai vizita ursii, idiotilor! Sper sa te manance ursii inainte sa apuci sa dai ordin sa fie omorati!

  24. Numarul mare de ursi a transformat Romania in jungla Europei . Nu mai amestecati taierea padurilor cu numarul ursilor . Germania , Austria , Finlanda taie mai mult ca noi si nu au ursi asa multi ca noi .
    Nu avem unde sa-i ducem nici o tara nu-i doreste , de fapt cetatenii nu-i doresc ,fiind animale pradatoare , iar opinia cetatenilor este respectata de cei de la guvernare .
    Vedeti tensiunile dintre Franta si Spania din cauza unei ursoaice ( din doua , ca atat are) .
    https://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/actualitate/tensiuni-intre-franta-si-spania-din-cauza-unei-ursoaice–217457765.html
    Daca in toate tarile europene ursii ii innumeri pe degete, de ce trebuie sa avem noi 7000 , 8000 sau 11000 cum apar in alte statistici ? maxim 500 si aceia dusi in rezervatie . Or fi frumosi in poza dar nu in realitate . Te trec fiorii cand esti singur si-l vezi .
    Invoci toti sfintii care ti-i amintesti .
    Stupii mi i-a desfacut , prunii si merii trebuie sai tai ca i-a rupt , mai nou s-a apucat si de nucii mai tineri si le-a rupt varfurile , porumbul il strica , munca in zadar. Eu vreau sa merg sa-mI cosesc iarba fara sa-mi fie frica ca ma intalnesc cu el. M-am saturat sa merg cu pocnitorile in buzunar.
    Pai austriacul , neamtul sau elvetianul lasa oile si vacile libere pana la cota 2400 ca nu exista urs si nici nu vrea sa auda de el . El vrea sa faca zootehnie in zona montana .Eu la cota 500 ( Vrancea )nu pot sa las caprele noaptea afara ca nu stiu cate mai gasesc pana dimineata. Ei gandesc cu capul nu ca noi care ne lasam influentati de sentimentele celor de la etaju 10 care l-au vazut numai la TV.
    Omul i-a permis sa se inmulteasaca prin lege de protectie , tot omul poate sa-i reduca numarul ( drastic )prin lege de vanatore.
    Aprob initiativa domnului Vicepremier. Succes.

  25. Ba ce-mi plac aparatorii de tastatura ai ursilor. Tot molfaiti idiotenia asta cu restrangerea „casei ursului”. In comunism s-a taiat mult mai mult lemn decat se taie azi cu tot cu furturi si ursii nu puneau atatea probleme. Diferenta e ca pe-atunci ursii tupeisti erau impuscati fara prea multe comentarii si uite ca nu au disparut. Ba chiar am iesit din comunism cu cea mai mare populatie de ursi din Europa.

    E usor sa o arzi prietenul naturii si al ursului cand tu stai la caldurica intr-un apartament cu toate utilitatile si cu mobila facuta din lemnul taiat din padurea ursului. E usor sa critici pe unii ca fura lemn sau ca taie prea mult, cand de fapt tu esti cel care intretii asta prin consumerism. Daca tie ti se pare normal sa ai casa mobilata, afla ca si taranului de la munte i se pare normal sa isi tina vaca la pascut fara sa ii fie teama ca i-o mananca ursul. Are si el dreptul sa se plimbe in siguranta prin gradina, iar eu ca simplu turist vreau sa pot merge in drumetii fara pusca.

  26. Buna ziua,
    Stimata doamna,
    Stimate domnule,
    In ultimul timp, in Romania, este o psihoza despre sarmanii ursi.
    Nimeni nu vorbeste despre faptul ca ursii cu puii lor nu ies din padure de placere. Omul le-a invadat habitatul ursilor . Padurile s-au taiat construindu-se vile de lux in mijlocul padurii.
    Supermarketurile arunca legumele si fructele pe care ar putea sa le duca in padure la ocolurile silvice pentru ursi.
    Ursii nu ataca oameni decat daca sunt provocati, daca au pui si trebuie sa-i apere.
    Sunt doar campanii agresive impotriva acestor animale, fara a le acorda niciun ajutor.
    Analizati logic si transmiteti toate aspectele si cauzele unui eveniment
    O zi buna, Crin Capatana