Vicepremierul moldovean pentru reintegrare: 90% din populația Transnistriei are cetățenie moldoveană, majoritatea firmelor transnistrene sunt înregistrate la Chișinău, 70% din comerțul regiunii separatiste e cu UE
Oleg Serebrian, viceprim-ministrul Republicii Moldova pentru Reintegrare, a declarat luni că regiunea separatistă transnistreană este tot mai apropiată de UE datorită acordurilor care permit schimburi comerciale și călătorii mai facile.
”Dosarul transnistrean arată altfel decât acum șase luni, ca să nu mai vorbim de acum un an sau zece ani. Sigur că cei care urmăresc mai rar și mai superficial ceea ce se întâmplă pe această filieră, pot să aibă percepția de static. În realitate însă lucruile se schimbă și se schimbă foarte repede. Numai în ultima jumătate de an, zeci de mii de persoane din stânga Nistrului au solicitat cetățenia R. Moldova și astăzi 90 la sută din populația regiunii transnistrene deține cetățenia statului nostru. În același timp, alte câteva sute de companii transnistrene s-au înregistrat în R. Moldova, numărul total al acestora ajungând la aproape 2200 în momentul de față. Cu alte cuvinte, majoritatea absolută a companiilor de acolo sunt înregistrate aici și activează în conformitate cu rigorile noastre”, a spus Serebrian într-un interviu pentru publicația Jurnal, citată de Rador.
Oficialul moldovean a mai spus că tot fluxul comercial al regiunii transnistrene trece deja prin vama controlată de către autoritățile de la Chișinău.
”Sunt schimbări majore și, în niciun dosar conflictual din regiunea Mării Negre, nu avem un proces de integrare atât de serios la nivel social și economic. Este un proces extraordinar, în care acum cinci ani nimeni nu ar fi crezut”, a mai spus acesta.
El a explicat că ”mutația care se produse în această privință a început în 2013, odată cu liberalizarea circulației pentru posesorii de pașapoarte moldovenești. Astfel, trebuie să lucrăm mai mult nu doar cu așa-zisele oficialități de la Tiraspol, dar cu oamenii de acolo, să creăm peste Nistru o veritabilă societate civilă, cu suportul partenerilor externi. Regiunea transnistreană, fiind o enclavă între noi și o Ucraină puternică, nu are alte posibilități și este determinată geografic să fie în UE, să fie împreună cu noi”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu