G4Media.ro

Vicepremierul Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, acuză Germania că vrea să impună ”al IV-lea…

Sursa foto: Twitter / Steffen Hebestreit

Vicepremierul Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, acuză Germania că vrea să impună ”al IV-lea Reich” în Uniunea Europeană sub forma unui stat centralizat în care Berlinul să ia toate deciziile

Vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski a acuzat Germania că încearcă să impună „un al IV-lea Reich” în Uniunea Europeană sub forma unui „stat centralizat” în care Berlinul să ia toate deciziile, transmite luni EFE.

Kaczynski, preşedintele Partidului Lege şi Justiţie, aflat la guvernare în Polonia din 2015, a declarat într-un interviu publicat luni de săptămânalul polonez Sieci că „germanii afirmă deschis că ei sunt cei care decid” şi că „termenul de al IV-lea Reich este pe deplin justificat”.

„Nu are nimic negativ, nu se referă la cel de-al III-lea Reich (regimul nazist), ci la Sfântul Imperiu Romano-German”, a explicat vicepremierul polonez.

Într-o referire la noul guvern de coaliţie din Germania, liderul ultraconservator polonez a afirmat că trebuie să le fim „recunoscători, într-un anumit sens, pentru că au spus foarte clar că vor să construiască un stat federal european – sub autoritatea lor, desigur”. Totodată, Kaczynski a apreciat că, în opinia sa, cuvântul „federaţie” este un eufemism pentru a face referire la un stat centralizat.

Pe de altă parte, Kaczynski s-a referit la „forţele de rezistenţă care se opun acestor planuri, printre care şi ţările mari, precum Italia, Spania şi Franţa”, o referire la formaţiunile naţionaliste şi antieuropene din aceste ţări, cum este cazul formaţiunilor VOX din Spania, Adunarea Naţională din Franţa sau Frăţia din Italia.

În altă ordine de idei, vicepremierul polonez a recunoscut că executivul său a achiziţionat programul informatic Pegasus de spionare a comunicaţiilor, însă a negat că ar fi fost folosit pentru a-i supraveghea pe membrii opoziţiei.

În privinţa situaţiei politice interne, Kaczynski a vorbit despre posibilitatea de a organiza alegeri anticipate în 2022, ca urmare a ”anului extrem de greu” prin care a trecut coaliţia conservatoare la guvernare, cu „probleme provocate de fostul vicepremier Jaroslaw Gowin (…), pandemie, inflaţie şi războiul hibrid cu Belarus”.

La 10 august 2021, premierul polonez Mateusz Morawiecki l-a destituit pe Jaroslaw Gowin, liderul unuia din cele trei partide care formează coaliţia de guvernare, ca urmare a unor dezacorduri asupra principalelor linii politice ale executivului.

sursa: Agerpres.ro, Sursa foto: Twitter/ Steffen Hebestreit

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Păi nu este aşa? Au mai încercat şi alţii să facă o Europă Unită( dar condusă de ei…)-Napoleon, Hitler, Stalin- dar nu au reuşit….

  2. Aoleu, grav, să ia urgent atitudine ăștia de la Elie Wiesel, astea sunt acuzații de ANTISEMITISM!

  3. Vrednic este! Polonezu simte in ADN cand nemtii incep sa se gandeasca la prostii.

  4. Are dreptate polacul.

  5. Mai bine al 4-lea Reich decat USL-ul !

  6. Polonia intoarce armele precum Romania la cotul Donului.

  7. Din categoria ‘care e cel mai aiurea lucru care poti sa il spui unui neamț.’
    Dupa ce ca aia de vreo 75 de ani incoace isi tot pun cenuşa-n cap si isi streseaza copii de mici cu lectii despre ce au facut strabunicii lor si ‘nie wieder’.
    .
    E oricum o exagerare fara prea multa baza in realitate, din aceeasi categorie cu cele rostogolite cu ocazia votului Brexit.
    Daca tot voiau sa aduca vorba de opozitia lor la federalizare sau o alta forma de integrare europeana mai complexa decat ce avem astazi puteau sa o faca mai diplomatic.
    Dar guvernul asta polonez pare ca s-a angajat intr-un maraton anti diplomatic ‘de bapamatii elefantule’.

  8. cum ar zice coana Olivea: cai verj pă pereț!
    :)))))

  9. Nemtzii sunt la vale, stat politzienesc, cenzura mai rea ca in comunism, asa ca polonezul are dreptate!

  10. Daca sunt corecti, sa dea inapoi Germaniei teritoriile furate.

  11. uitati de conducatorii de azi ai ungariei si poloniei . in primnavara dispar din jocul politic european

  12. cine crede ca inca este de joaca si arunca pe sticla cuvintari anti ue se inseala in a crede ca poate face ceva comunistoid

  13. deciziile se vor lua cu o majoritate nu cu unanimitate ca pina acum . comunistilor mascati in iliberali nu le convine .

    • ce vreti voi nu se poate, pentru asta trebuie schimbat fundamental tratatul de aderare eventual transformat in constitutia UE, care, la fel trebuie facut prin referendum in fiecare stat membru si sa treaca. Daca in una din tari pica, pica si initiativa, a picat data trecuta constitutia UE, cand lucrurile erau mult mai roz si euroscepticismul era mult mai mic. Mult noroc cu chestia asta ca pana una alta trebuie unanimitate si la veto pica toata sandramaua. Bruxelezii pot sa faca cate spume vor ca aia e.

    • va fi consens in curind

  14. Deja Visegrad nu mai exista . Inflatia ii alunga politic pe cei neascultatori ce incerca sa antagonizeze parti din propria lor ograda . Istoria are o mare groapa si unii ajung acolo rapid .

  15. Bravo Poloniei ! Niciodata n-au stat in genunchi ca slugile rrumanistaneze.

    De aceea industria militara americana produce in Polonia, ci nu in state vasale tip Romania !

  16. Minte bolnavă de naționalism. Doarme Franța, Italia, Spania, etc….numai Polonia s-a trezit să spună o asemenea enormitate.

  17. Totuşi au de ales;intre Germania europeană sau Rusia putinizată. Zici că sânt AUR-işti.