G4Media.ro

Vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu: Așteptăm din partea României un răspuns privind…

Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu: Așteptăm din partea României un răspuns privind livrarea gazelor naturale. Nu avem alternativă

”Interesul R. Moldova este să semneze un acord pe termen lung cu România privind livrarea gazelor naturale ceea ce ar rezolva problema nu doar pentru această iarnă. Ar fi un colac de salvare pentru mulți ani înainte. Am discutat de foarte multe ori. Deci, mingea este pe terenul Guvernului de la București, așteptăm un răspuns și suntem gata să mergem înainte. Nu avem alternativă”, declară într-un interviu la RFI vicepremierul moldovean, Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării, în contextul în care Gazprom a amenințat din nou R. Moldova că riscă să rămână fără gaze naturale.

”Acțiunea Gazpromului este una regretabilă. Considerăm că concernul rus caută un motiv nejustificat de a limita volumele de gaze pentru cetățenii moldoveni în prag de iarnă. În acest mod, de fapt, Gazprom încalcă contractul și angajamentele”, susține Andrei Spînu.

Totodată, Andrei Spînu susține că interesul R. Moldova este să semneze un contract pe termen lung cu România privind livrarea gazelor naturale. ”Asta ar rezolva problema nu doar pentru această iarnă, dar ar fi un colac de salvare pentru Moldova pentru mulți, mulți ani înainte și practic ar rupe ultimul element de legătură care ne ține acum de Federația Rusă. Respectiv, noi suntem gata să semnăm acest contract, în orice moment când este un răspuns din partea colegilor din România. Am discutat acest subiect de foarte multe ori și înțelegem că mingea este pe terenul Guvernului din România, așteptăm un răspuns și imediat suntem gata să mergem înainte. Sigur, din moment ce avem un semnal de la București, zburăm să semnăm contractul”.

Între timp, mai mulți europarlamentari români au solicitat un ajutor de urgență Comisiei Europene pentru ca Republica Moldova să nu rămână complet fără gaze din cauza facturilor uriașe. Iar premierul de la București Nicolae Ciucă a declarat recent că România poate să dea Republicii Moldova cel mult cinci milioane de metri cubi de gaz pe zi. ”Dnul Ciucă a vorbit despre capacitatea tehnică de livrare a gazului prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău. 5 mln metri cubi pe zi din partea României ar fi mai mult decât suficient pentru țara noastră. Aceste 5,7 mln care le oferă acum Gazpromul sunt pentru ambele maluri ale Nistrului, inclusiv pentru producerea energiei electrice”, precizează Spînu.

Interviul complet pe RFI România

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Va dam cărbune gratis, de unde vreți voi gaz???

  2. Înțeleg că problema Moldovei este prețul gazelor. Dar Romania nu cred că poate să le livreze la preț redus. Singura variantă ar fi ca tot Occidentul să facă un fond de ajutorare pentru ei.

    • @Părerea mea – Pe bune? Cunosti subiectul sau scrii asa la plezneala? Problema Moldovei nu e pretul gazelor ci conflictul vechi cu gazprom. E vorba de o datorie veche pe care gazprom sustine ca tre sa o plateasca Moldova. De fapt gazprom vrea pur si simplu sa pedepseasca Moldova pentru cursul ei european. Oricum UE va ajuta Moldova, inclusiv financiar, deci nu, nu pretul gazelor e problema.

  3. Transnistria dependenta de gazul romanesc? Interesant.

    • Evident . Când Moscova va tăia gazele moldovenilor ,la fel de afectați vor fi transnistrienii. Ei însă nu vor beneficia de gazul românesc . O problemă ar fi cetățenii de origine românească din Transnistria . Pentru ei Bucureștiul și Dna Maia Sandu trebuie sa găsească soluții . Și una ar fi relocarea .
      Transnistria nu a fost niciodată pământ românesc și nici nu e de dorit un conflict cu rusofonii de acolo .

    • Este hilar dar aici se va ajunge daca Gazpromul inchide”robinetul” pentru Moldova. Problema nasoala este ca cei din Transnistria folosesc cea mai mare parte a gazului in sectorul energetic, acolo de unde Republica Moldova (cea aflata in dreapta Nistrului..) se alimenteaza in principal cu energie electrica. Deci, ar trebui sa ii ajutam (noi si/sau UE) pe moldoveni si cu gaz si cu energie electrica daca se doreste izolarea economica totala a Transnistriei.

    • @ioan
      de ce sa ii ajutam? adica ei cumpara de la gazprom pe bani grei, dar de la noi sa ia gratis? ca ei sa dea mai departe la separatisti? care e logica?

      cine doreste izolarea economica a transnistriei, daca guvernul de la chisinau le da voie transnistrenilor de la rabnita sa exporte in ue fara taxe vamale, desi transnistrenii nu platesc un cent impozit la chisinau? stiai ca sarma de la rabnita e produsa cu instalatiile demontate de la ductil steel buzau, unde proprietar e un srl rusesc? rusii au demontat toate utilajele si le-au dus in transnistria, unde produc ieftin, ca nu platesc deloc gazul consumat. si exporta la liber pe piata ue cu voie de la chisinau. datoria e plasata pe spatele republicii moldova. la buzau se mai produce doar plasa sudata, cel mai ieftin produs din metal brut.

  4. asa cum cumpara cu 1800 de dolari mia de metri cubi de la rusi, pot cumpara de oriunde de pe piata libera. iar sa le dea romania gratis? dar nu le ajunge cati bani le-am dat de pomana, le-am construit gradinite, le-am dat 100 de microbuze de transport elevi, le-am dat 6000 de tone de motorina, sute de milioane de euro granturi sprijin macrofinanciar, pasapoarte romanesti, buletine si certificate de nastere, alocatii pentru copii de la 0-18 ani, 5000 de burse anual pentru elevi si studenti, anul trecut 16.000 de tone de pacura, acum 200.000 de metri cubi de lemne etc etc etc. Acum si gaz? Pai? Romania nu primeste nimic in schimb pentru investitiile astea uriase intr-o tara care sta cu coada pe sus?

  5. si nu inteleg de ce ii fte pe ei grija de transnistria? vor sa cumpere din romania gaz ca sa dea si transnistriei? pentru ce? aia acolo nu platesc deloc gazul, produc la rabnita sarma, profile metalice, tabla si alte produse metalice pe care le exporta la pret de dumping pe piata ue, pentru ca au acceptul chisinaului. si dupa aia tot chisinaul se plange de separatisti ca ameninta moldova???? pai taiati-le gazul, baieti!!!!! sa vedem de unde mai fac bani!!!!

    • da, asa e. decat ca in transnistria s eproduce pe langa sarma si tabla, 70% din curentul moldovei. le pret de dumping, cum zici. cestiunea e incurcalita.

  6. Pai ce, gazele din Romania sunt ale Romaniei? Sunt ale multinationalelor :))))))

  7. Gaze vor lua din Romania…Energie electrica..din Ukraina…
    Pot deci sa ii mai strangulese pe transnistreni putin.
    Le mai trebuie si curaj.
    Acum..sa le spuna ” moldovenistilor” cum de nu s-a facut nimic ..retele electrice..conducte..poduri ..erau 25 in 1940..peste Prut..acum 3 parca..gratie rusilor..mai ales..si sefilor lor de la Chisinau, dupa 89..Dodon si multi altii..
    Sa le spuna asta MOLDOVENISTILOR..capete seci si pline de ura!

  8. E ca si cum ai flirta o fata si cand are nevoie de ajutor nu esti disponibil. Nu mai avem voie sa spunem ca suntem acelasi popor.

  9. Soluția este să plătești ceea ce ai consumat . Tâmpiți sunt cei care au livrat gaze , fără plata în avans .

  10. Romanika nu o sa le dea un gram de gaz ca nu are. S-a ocupat genialul Vergil Popescu… asta ori e un b o u desavarsit ori e mai vandut rusnacilor decat Iancu!

  11. Pomanagii..ne luam de la gura sa le dam lor,iar astia ..frari doar la luat..duca-se..ne si injura,dupa ce le.am dat cetatenir,si pot lucra in vest

  12. Vom mânca fasole și vă vom da gaz cât vreți.