Vicepreședinta Curții de Apel București a omis să-și treacă în declarația de avere un teren cumpărat împreună cu un grefier / Explicațiile Curții de Apel plus ce spune legea
Vicepreședinta Curții de Apel București, judecătoarea Steluța Mirela Croitoru nu și-a trecut în declarația de avere un teren cumpărat împreună cu o altă persoană, coleg de serviciu.
Potrivit datelor oficiului de cadastru, judecătoarea Croitoru a intabulat, în aprilie 2021, un teren intravilan în suprafață de 915 metri pătrați în localitatea Periș, județul Ilfov. Terenul este deținut în părți egale de judecătoarea Croitoru și de Edmond Gelu Păun, grefier în cadrul Curții de Apel București.
Croitoru a depus ultima declarație de avere pe 2 iunie 2021. În respectivul document nu apare nicio referire la terenul de la Periș pe care l-a cumpărat două luni mai devreme.
Nici grefierul Edmond Gelu nu a trecut terenul în declarația de avere completată pe 11.06.2021 și care se regăsește pe siteul Agenției Naționale de Integritate (ANI).
- Potrivit articolului 292 Cod penal, „declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.
Conform site-ului Curții de Apel București, Steluța Mirela Croitoru este este vicepreședinte al CAB din ianuarie 2020 pentru un mandat de trei ani. Ea face parte și din Colegiul de Conducere al instanței.
Mai mult, Croitoru a dorește să ajungă la Secția I Civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiției (ÎCCJ).
Numele ei apărea în tabelul privind rezultatul verificării condițiilor pentru a promova la instanța supremă, candidatura ei fiind admisă. Între timp, numele vicepreședintei CAB a dispărut de pe lista candidaților. Interviul urmează să aibă loc în următoarele zile, în fața Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, secție controlată de Lia Savonea.
Aflată în proces de divorț de soț, cel din urmă a trimis o serie de presupuse probe la Inspecția Judiciară, Parchetul General și la conducerea Curții de Apel București. Inspecția judiciară ne-a transmis că „pe rolul Inspecției Judiciare nu a fost identificată nicio lucrare având ca obiect activitatea profesională sau conduita doamnei judecător Steluța Mirela Croitoru de la Curtea de Apel București”.
Am întrebat-o pe Croitoru, prin intermediul biroului de relații publice al Curții de Apel București, care au fost motivele pentru care nu a trecut în declarația de avere terenul obținut împreună cu Gelu Păun. Răspunsul a fost unul original, în sensul că declarațiile de avere ar reliefa situația bunurilor și veniturilor pe anul anterior.
- „Vă comunicăm faptul că în urma discuției purtate cu doamna Croitoru ne-a reliefat faptul că motivul pentru care nu apare este acela ca declarația la care faceți referire este dată în 2021 și se referă la bunurile și veniturile dobândite până în anul 2020 inclusiv, iar terenul pe care l-ați menționat a fost achiziționat în aprilie 2021, deci este normal să nu apară în declarația de avere realizată în 2021”, se arată în răspunsul Curții de Apel București.
Legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) face trimitere doar la veniturile obținute cu un an în urmă, bunurile fiind obligatoriu de trecut la momentul completării declarației de avere. „Art. 4. – (2) Persoanele prevăzute de prezenta lege au obligaţia să depună sau să actualizeze declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese anual, cel mai târziu la data de 15 iunie.
Declaraţiile de avere se întocmesc după cum urmează: pentru anul fiscal anterior încheiat la 31 decembrie, în cazul veniturilor, respectiv situaţia la data declarării pentru celelalte capitole din declaraţie”, se arată în legea ANI.
Potrivit documentului amintitit, vicepreședinta CAB mai deține, împreună cu familia, un teren în București și unul în Bragadiru, două apartamente și o casă în București, 128.000 de lei în fonduri de investiții, datorii la bănci în valoare totală de 334.000 de lei. Anul trecut, judecătoarea a încasat un salariu de 219.000 de lei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
26 comentarii