G4Media.ro

Vicepreședinte ANRE recomandă  consumatorilor de electricitate din serviciul universal să semneze în…

Sursa foto: Pixabay

Vicepreședinte ANRE recomandă  consumatorilor de electricitate din serviciul universal să semneze în noiembrie sau decembrie noul contract / Se anunță scumpiri din ianuarie

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, le-a recomandat joi clienţilor casnici de electricitate care nu au semnat până în prezent un contract pe piaţa concurenţială să semneze în lunile noiembrie sau decembrie noul contract, deoarece este de aşteptat ca preţurile de serviciu universal să crească de la 1 ianuarie 2022, anunță Agerpres.

„Este o informaţie importantă: va mai exista un val (de scumpiri în energie, n.r.); momentan, pentru aceşti clienţi inactivi la energie electrică, preţurile de serviciu universal valabile se aplică de la 1 iulie şi sunt valabile până la sfârşitul anului, până la 31 decembrie. Clienţii vor primi notificări în lunile noiembrie şi decembrie cu privire la preţul care se va aplica în semestrul I al anului 2022. Este foarte important: momentan, aceste preţuri de serviciu universal care se aplică pentru aceşti clienţi pentru semestrul II 2021 sunt printre cele mai bune din piaţă, nu prea există preţuri mai bune. Dar este de aşteptat ca aceste preţuri să crească de la 1 ianuarie, iar sfatul meu pentru aceşti consumatori este să fie foarte atenţi la notificările pe care le vor primi în noiembrie şi decembrie, să facă atunci comparaţia cu ofertele care vor fi disponibile în piaţă pentru perioada de după 1 ianuarie şi să facă o alegere în acel moment”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, în cadrul unei dezbateri organizată de DC News.

Vicepreşedintele ANRE a apreciat că românii sunt pe primul loc în UE în ceea ce priveşte ritmul crescut al numărului de clienţi de electricitate care au trecut la piaţa concurenţială de la începutul anului şi până în prezent.

„La sfârşitul anului 2020, de fapt la 1 ianuarie (2021 n.r.), în momentul în care s-au eliminat preţurile reglementate, la piaţa de energie electrică, din aproape 9 milioane de clienţi, aproape 3 milioane deja erau în piaţa concurenţială. Deci aşa am început anul, cu 3 milioane în piaţa concurenţială şi 6 milioane în serviciul universal. În 8 luni, peste 2,1 milioane de clienţi au trecut în piaţa concurenţială. Nu este absolut deloc puţin, este foarte mult, este o cifră extraordinar de mare şi nu cred că există vreo altă ţară membră a UE care în mai puţin de 9 luni să ajungă la peste 57% din clienţi să fie în piaţa concurenţială. Cred că suntem campioni la acest capitol. Şi dacă ne gândim că în 8 luni avem 150-160 de zile lucrătoare, timp în care s-au operat peste 2 milioane de noi contracte, cred că şi la nivelul furnizorilor a fost un efort”, a menţionat Zoltan Nagy-Bege.

Acesta a participat la dezbaterea online cu tema „Plafonare versus compensare. Soluţia salvatoare pentru tema momentului: facturile la energie şi gaze naturale”, organizată de DC News Media Group.

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. La inceputul anului cand s-a liberalizat piata de energie electrica, Minsitrul Virgil Popescu reprosa romanilor ca NU au trecut pe piata concurentiala si vor ramane pe piata serviciului universal unde Preturile vor fi mai mari!
    Azi, Virgil Popescu tace chitic pe subiect, uite de ce!
    Am trecut pe piata concurentiala(suntem la Electrica Transilvania Sud) si avem Pretul la Energie electrica mai mare cu 25%, in timp ce fiul meu(la acelasi furnizor0 a ramas pe serviciu universal(nu a schimbat nimic!( si Pretul i-a crescut cu 5%!)

    Recunoaste asta Vicepresedintele ANRE, dl Zoltan Nagy:
    CAPITAL, 17.09.2021: „Facturi mai mari pentru cei care au trecut pe piața concurențială. ANRE: Nu sunt oferte mai bune decât preţul de serviciu universal.
    Facturile la energie electrică a românilor care au trecut pe piața concurențială sunt mai mari decât facturile celor care au rămas în piața universală, cu toate că autoritățile sunt cele care i-au sfătuit pe oameni să facă schimbarea furnizorului.
    Acum, aceleași autorități spun că oamenii ar trebui să NU facă nicio trecere în această perioadă.
    Facturi mai mari pentru cei care au trecut pe piața concurențială.
    ANRE: Nu sunt oferte mai bune decât preţul de serviciu universal.”

    Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy Bege, precizează că prețul serviciului universal aplicat automat de la 1 iulie are cele mai bune oferte.
    ”Nu sunt oferte mai bune decât preţul de serviciu universal aplicat AUTOMAT de la 1 iulie până la sfârşitul anului. Să aştepte noiembrie, când va veni notificarea de la furnizor în care va fi notificat privind preţul care va fi aplicat de la 1 ianuarie”, spune acesta, citat de știridecluj.ro.

    Cu toate acestea, oficialii îi îndemnau pe oameni să schimbe furnizorul de energie electrică și să treacă pe piața concurențială.
    Vicepreședintele ANRE spunea că există multe oferte avantajoase pe piață, oferte care pot oferi consumatorilor o reducere a facturii față de prețurile din serviciul universal.
    ”Sunt multe oferte avantajoase în piaţă, care pot asigura oricărui consumator care până acum nu a semnat un contract concurenţial o reducere a facturii faţă de preţurile din serviciul universal”, a declarat Zoltan Nagy Bege, vicepreşedintele ANRE.
    Luna trecută, ministrul Energiei, Virgil Popescu, inca le recomanda oamenilor să treacă pe piața concurențială și să aleagă cea mai bună ofertă.

    Ce ar trebui să facă oamenii.
    Același lucru se petrece și cu prețul gazelor naturale. Întrebat ce ar trebui să facă oamenii în această situație, Dumitru Chisăliță, expert în energie, a precizat că este mai bine ca românii să nu facă nimic.
    ”Cea mai înţeleaptă situaţie este să nu facă nimic. Volatilitatea e atât de mare, încât a se muta astăzi de la un consumator la altul poate să ducă la riscul ca până ajungi să semnezi contractul să semnezi la un preţ mai mare decât cel pe care îl ai în momentul de faţă”, a declarat Dumitru Chisăliţă.

    Intr-un interviu la RRA acum vreo Luna, dl Zoltan Nagy a declarat” Pretul la Energie electrica pe piata concurential s-a marit cu 20-25%, iar cel in Serviciul universal cu 3-8%, in functie de furnizor!!
    Acum ne dam pumni in cap!!

    • Bine, bine, dar nu recomandă nimeni revizuirea Statutului ANRE?!!!!! E bine să rămână în continuare stat în stat?!!

    • NU, pentru ca acest ANRE face exact ce are nevoie Statul falimentar, Guvernul zombilitic: aduce BANI Multi la buget!!!
      Aceasta scumpire a Energiei si a tuturor produselor si serviciilor e mana cereasca pentru Guvern, CRESC Incasarile din dividende, din Taxe(TVA) si Impozitele pe Venit si pe Profit!
      De ce sa schimbe!???
      Majoritatea companiilor din Energie sunt companii unde statul roman prin Minsiterul Economiei e actionar majoritar!!
      Acelasi Stat roman cerea acum anchetarea acestor companii cand preturile la energie au explodat, sa sa afle cetatenii ca NU guvernul e RESPONSABIL, ci acele Companii, dar NU a spus Guvenrul ca majoritatea acestor companii sunt ale statului roman, cei care decid la ANRE sunt numiti de Statul roamn, de Guvern!Minciuna si ipocrizia romaneasca in toata splendoarea!

  2. Hai sa revenim toti consumatorii la serviciul universal !!!
    in acest mod, cu siguranta ANRE o sa intervina sa regelementeze ceva…

    • ANRE s-a folosit de o minciuna bine jucata ca sa evite infrigmentul UE ca nu avem piata concurentiala in energie si gaze. Practic ne a trimis ls niste intermediari. Ca sa avem preturi mici trebuia sa avem producatori mai multi si productie mai mare. Dar avem totul pe importuri. Prin urmare acest ANRE o sinecura politica trebuie sa dispara, in multe tari din UE nu exista asa ceva care manca bani degeaba.

  3. In Romania a semna un contract în sistem concurential înseamnă japca pe fata,treci de la baietii destepti din energie la samsari si intermediari si mai hoti ca primii,vin altii si mai flamanzi si lacomi,daca ar afla si fraierii din Romania de cate sute de milioane de euro au fost jefuiti fiind încarcati la facturi s-ar cutremura dar cum nu citesc nimic de unde sa stie

  4. Bad Doogeen! Give electricity to democracies, mai animalule!

  5. Culmea ironiei comuniștii ne dădeau curent și căldură cu porția, acum o facem voluntar. Deștepții ăia de la ANRE nici până acum nu au chemat un furnizor sau producător să justifice creșterea tarifelor la energie. Prea ne luați de fraieri.