G4Media.ro

Vicepreşedintele Băncii Mondiale: ”Creşterea economică a României, una dintre cele mai mari…

Foto: Pexels/Pixabay

Vicepreşedintele Băncii Mondiale: ”Creşterea economică a României, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană/ Dezvoltarea României în ultimele trei decenii a fost impresionantă”

Dezvoltarea României în ultimele trei decenii a fost impresionantă, a declarat, luni, Anna Bjerde, vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală România, care a vizitat România pentru celebrarea a 30 de ani de parteneriat, transmite Agerpres.ro.

„Deşi mai sunt multe de făcut, Grupul Băncii Mondiale salută eforturile tuturor omologilor şi partenerilor noştri din sectorul public şi privat, care au contribuit la creşterea economică a României, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană. Rata sărăciei şi nivelul de inegalitate socială au scăzut, de asemenea, semnificativ şi se aşteaptă să continue această tendinţă de scădere”, a precizat Anna Bjerde, într-un comunicat transmis AGERPRES.

De la deschiderea biroului său în România, în 1991, Banca Mondială a oferit sprijin pentru investiţii şi reforme de politici publice prin intermediul a 73 de operaţiuni în valoare de 13,42 miliarde de dolari, complementate de servicii de asistenţă şi analiză tehnică, în timp ce Corporaţia Financiară Internaţională (IFC) a investit aproximativ 4,5 miliarde dolari în dezvoltarea sectorului privat al României.

În aceşti ani, programul Băncii Mondiale s-a concentrat pe sprijinirea Guvernului României în eforturile de stabilizare a economiei de la începutul anilor 1990, de aderare la Uniunea Europeană şi de realizare a unei convergenţe mai rapide şi a unei creşteri mai favorabile incluziunii în România în deceniul ce a urmat.

De asemenea, sprijinul a vizat şi redresarea post-pandemie a României pentru a asigura o creştere rezilientă, incluzivă şi verde, precum şi răspunsul ţării la provocările generate de războiul din Ucraina.

Potrivit sursei citate, programul în curs de desfăşurare al WBG este ghidat de Cadrul de parteneriat cu ţara pentru exerciţiul financiar 2019-2023 şi se concentrează pe consolidarea instituţiilor publice pentru a asigura şanse egale pentru toţi, a cataliza creşterea şi competitivitatea sectorului privat şi a încuraja rezilienţa la şocuri.

„Grupul Băncii Mondiale se angajează să sprijine în continuare România în atingerea obiectivelor sale de dezvoltare, prin adoptarea unui model economic mai durabil şi mai ecologic, care se bazează pe instituţii publice mai puternice, pe un sector privat de succes şi pe o societate mai rezilientă şi mai incluzivă”, a declarat Gallina A. Vincelette, director de ţară al Băncii Mondiale pentru Uniunea Europeană.

Parteneriatul Grupului Băncii Mondiale cu România datează din 1972, când ţara a devenit membră a Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (Banca Mondială). România s-a alăturat Centrului Internaţional de Soluţionare a Litigiilor Investiţionale în 1974, IFC în 1991, MIGA în 1992 şi Agenţiei Internaţionale de Dezvoltare în 2014.

Grupul Băncii Mondiale (WBG) şi România au celebrat 30 de ani de parteneriat în cadrul unui eveniment la nivel înalt la care au participat reprezentanţi ai Guvernului la nivel central şi local, parteneri de dezvoltare, sectorul privat, mediul academic, societatea civilă, precum şi alţi actori cheie.

Printre participanţi s-au numărat prim-ministrul Nicolae Ciucă, precum şi reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, ai Parlamentului şi ai Băncii Naţionale. GBM a fost reprezentat la eveniment de către Rana Karadsheh, director regional al Corporaţiei Financiare Internaţionale (IFC), Olga Sclovscaia, director regional al Agenţiei de Garantare a Investiţiilor Multilaterale (MIGA), Gallina A. Vincelette, director de ţară al Băncii Mondiale pentru Uniunea Europeană şi Anna Akhalkatsi, manager de ţară al Băncii Mondiale pentru România şi Ungaria.

sursa: Agerpres.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Dada, tigrii europei iarasi PE primul loc

  2. În birourile centrale ale Băncii Mondiale din Washington DC așa e cum apare România pe hârtie.
    Mai bine tac mâlc și nu îmi mai deschid gura.

    • Banca Mondiala nu tace pentru ca a primit un Contract de Consultanta de 1,5 Miliarde Euro din PNRR pentru Reforma Pensiilor!
      Ce „reformare” a propus Banca Mondiala in privinta Pensiilor speciale am citit zilele trecute: „să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimic”!!!

  3. Creșterea corupției, a hoției, a devalizării țării, creșterea vertiginoasă a angajaților de tăiat frunza la câini la stat, creșterea pensiilor speciale, creșterea prețurilor, creșterea facturilor, creșterea dobânzilor etc. Impresionant, numai creșteri. Merităm să fie pe primul loc în lume la creșteri…

  4. Ramane de vazut si pentru alta data.

  5. Crestere pe consum dar nu pe productie si noi locuri de munca. BM face jocul multinationalelor si nu afacerilor romanesti.

  6. De ce „vede” Banca Mondiala „dezvoltarea” Romaniei in roz bonbon:
    https://www.rfi.ro/economie-149942-lamurit-propune-banca-mondiala-pensii-speciale

  7. Si unde e creste creștere???Ca noi nu o vedem.

  8. „Duduie” Romania, care se chinuie de ANI bun sa adere la OECD(din 2004 si-a depus prima data candidatura la OECD), clubul select al Tarilor dezvoltate:
    „Prin aderarea la OECD, România are posibilitatea de a-şi evalua şi îmbunătăţi sistemul educaţional în conformitate cu cele mai bune practici din alte state membre. După aderare, România va fi monitorizată constant pe toate aspectele şi palierele economice, sociale, de bună guvernanţă etc., iar toţi indicatorii relevanţi vor fi măsuraţi constant. Este bine ştiut în mediul de afaceri, ce nu măsori, nu gestionezi. Chiar şi până la aderare, vom vedea reforme substanţiale, fiindcă OECD ne va da o hartă de parcurs, iar aceasta va fi o oportunitate de a încuraja şi atrage investiţiile în România“, a explicat Ramona Jurubiţă, Country Managing Partner al firmei de audit şi consultanţă KPMG.
    România a mai încercat de trei ori să adere la OCDE, o dată în 2004, o dată în 2012 şi ultima dată în 2014, a reamintit Anca Dragu, preşedinta Senatului.
    Abia acum in 2022 OECD a deschis negocierile cu Romania, adica ne-a dat un CEC in alb(Romania NU indeplineste in acest moment Criteriile de aderare la OECD!) si ASTEAPTA Reformele structurale pe care Romania le amana de 32 de ANI!

  9. Ce nu se înțelege este faptul că atunci când este creștere economică=bani mai mulți luați de la nație și trecuți în pib,care cu toate că crește,nu are bani de salarii și pensii mărite,o parte din bani evaporandu-se,politrucii știind unde!

  10. Dezvoltarea Romaniei este impresionanta dar multi romani nu simt si nu resimt acest lucru …. Numai guvernantii romani si bancile astea …..mondiale ….