G4Media.ro

Vicepreşedintele CJ Maramureş: E ruşinos pentru România că pe Someş şi Tisa…

Sursa foto: Radu Trufan / Facebook

Vicepreşedintele CJ Maramureş: E ruşinos pentru România că pe Someş şi Tisa ajung în Ungaria şi 50-70 de peturi de plastic pe minut

Poluarea masivă cu peturi de plastic a râurilor transfrontaliere Tisa şi Someş constituie o problemă serioasă de mediu atât pentru autorităţile din România, dar şi pentru Ungaria, unde aceste materiale ajung purtate de ape, a declarat marţi, pentru Agerpres, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Radu Trufan.

„Pentru vecinii noştri maghiari (Ungaria n.red), noi suntem de cele mai multe ori ca vecinul de deasupra care mereu ne inundă; adică inundăm mereu vecinii, dar nici nu luăm măsuri ca să oprim aceste inundaţii sau să oferim asigurări că nu se vor întâmpla asemenea fenomene (…) Din ce am văzut din partea autorităţilor maghiare, cele două râuri care pătrund în Ungaria, Someşul şi Tisa, se înregistrează între 50-70 de peturi/minut care ajung din România, fapt ruşinos pentru noi ca ţară”, a spus Radu Trufan.

Potrivit acestuia, trebuie găsite cât mai rapid soluţii practice, aplicabile pentru oprirea poluării acestor râuri.

„Sunt cauze, dar şi măsuri care trebuie luate. Prima cauză, cred că ar trebui cât mai rapid să conştientizăm populaţia. Trebuie să găsim o soluţie imediată pentru a opri acest fenomen. Avem primari pe care-i putem mobiliza, profesorii din şcoli, dar şi preoţi care pot să discute cu populaţia, aceşti oameni pot influenţa schimbarea comportamentului într-o comună, iar intenţia noastră e să discutăm în mod permanent despre această problemă”, a declarat Radu Trufan.

Vicepreşedintele CJ Maramureş a subliniat că există şi soluţii tehnice în colectarea peturilor de pe cursurile de apă, îndeosebi pe râurile transfrontaliere.

„Una dintre soluţii care o văd aplicabilă şi la noi ar fi montarea unor baraje plutitoare care să colecteze peturile (…) sau un polder lateral, nişte zone adiacente albiei de râu care să strângă aceste peturi şi apoi să fie încărcate şi duse în locurile de depozitare. O investiţie pe care o percep realizabilă prin fonduri europene (…) Din anul 2022, va intra acea taxă pe ambalaj, fiind înregistrată la orice achiziţie din magazin a unui ambalaj, populaţia putând să le returneze la orice magazin. E singura soluţie care ne va face pe toţi să conştientizăm să continuăm în acelaşi fel”, a spus Radu Trufan.

Oficialul CJ Maramureş a subliniat că această poluare a cursurilor de apă este foarte intensă. El a prezentat exemplul unei ecologizări recente a malurilor de apă Lăpuş şi Someş, unde alte peturi au fost aduse de apă din amonte la numai câteva ore de la încheierea acţiunii.

„Recent am avut o acţiune de ecologizare a mediului natural în vecinătatea satului Arieşul de Câmp, la confluenţa râurilor Lăpuş cu Someş, acţiunea organizată împreună cu Apele Române, iar la un interval de şapte ore de la începerea acţiunii, malurile râurilor erau pline de alte deşeuri exact ca la începutul acţiunii. Mai precis, cantitatea de deşeuri transportată de apele curgătoare este una impresionantă”, a evidenţiat Radu Trufan.

Vicepreşedintele CJ a mai remarcat că, pe lângă poluarea cu peturi a cursurilor de apă, judeţul Maramureş se confruntă şi cu alte acţiuni repetate de poluare a mediului înconjurător.

„Pe lângă poluarea pe râuri, noi ca judeţ mai avem şi alte probleme; defrişările masive de pădure din ultimii zeci de ani, fostele situri miniere, haldele de minereu steril, majoritatea situate în zonele montane, neecologizate corespunzător, apele industriale de mină care se revarsă în continuare în cursurile de apă, iar peste toate aceste aspecte mai avem o problemă la fel de gravă care ţine de latura educativă, numărul mare de peturi care plutesc pe cursurile de apă sau alte deşeuri aruncate”, a mai afirmat Radu Trufan.

Sursa: Agerpres / Sursa foto: Radu Trufan / Facebook

Citește și:

Ministerul Mediului, despre „covoarele” de deșeuri care ajung în Ungaria: Partea ungară a fost informată încă din 4 februarie / Există protocoale de colaborare cu autorităţile locale, să fie igienizate periodic cursurile de apă, inclusiv cu participarea societăţii civile

Oficiali maghiari: Inundaţiile din România și Ucraina trimit „covoare” de deşeuri în aval în Ungaria

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Păi, măi Trufane, tu ești chiar acolo și ești și la butoane! Fă ce trebuie, fă ceva!

    • foarte multe gropi de gunoi sau inchis
      din cauza asta companiile care colecteaza gunoi cer un pret mai mare ca trebuie sal transporte pe distante mai lungi
      drept rezultat oameni nu le convine sa plateasca mai mult pt colectarea gunoaielor si le arunca unde pot de obicei pe langa rauri sa fie luate de apa in mod intentionat
      ar trebui infiintate centre de colecatre mai multe si instalate cosuri de gunoi
      si ar trebui data o lege ca din 2040 sa zicem sa fie interzisa folosirea a orice material nereciclabil pt ambalaje
      sa oprim poluarea de la sursa
      dar nah industria petroliera sufera atunci ca nu mai au la cine vinde rezidurile de la prelucrarea petrolului

  2. Cel mai rusinos este cum cei care ar trebui sa urmareasca implementarea legilor, se plang in presa ca e rusinos ca nu se respecta legea. Cati români ati amendat conform legii? Cred ca aproape 0. Pentru ca va este frica sa nu ia fiti votati de acesti….mici infractori.

  3. Așa, și? Supravegheați malurile, dați amenzi! Sau nu dă bine la electoratul care vă tine în funcții?!?

  4. Sticlele alea sunt pline cu aer din Ardeal

  5. Ca sa vezi, omul le-a numarat!

  6. Ia sa mergeti in satele si cumunele traversate de parauri si rauri ce se varsa mai departe in Somes si Tisa. O sa vedeti o multime de gunoi aruncat de localnici direct in rapele de la marginea satelor . Ploile formeaza suvoaie ce iau cu ele gunoiul si acest ajunge in parauri si mai departe in rauri. Primariile din sate si comune la randul lor ca sa nu plateasca taxe creeaza gropi de gunoi ilegale ce le astupa cu pamant de ochii lumii. Ploile abundende preiau din aceste depozite si le duc mai departe. Cu acordul autoritatilor ce inchid ochii sau chiar contribuie la acest fenomen ajungem sa fim ingropati in gunoaie.

  7. Romanii au votat intentionat pentru omorarea tarii, nu va mai dati surprinsi sau rusinati.

    Asta ati votat, asta aveti. Data viitoare, votati mai bine, daca mai sunteti in tara.

  8. va rog, respectatz groful din proximitate

  9. + Muresul, poluat si el la greu pana ajunge in Ungaria.
    Mostra de civilizatie intarziata. 🥴

  10. Numai 50-70 /minut ? E criză ce să faci ?

  11. Sa ajungem in halul asta cu asa un trecut glorios ?

  12. Stimabile domn ,

    Daca vrei sa opresti rusinea fa cheta de la colegii din ,,consiliul judetean ” inutil si de la cei din prefectura si pune in practica o metoda tehnica prin care pet-urile sa ramina pe teritoriul romanesc .
    Ca de vorbarie si bocete e in stare orice bugetar tilhar si mincinos .

  13. Nu, Rin tin tin, se poate si asa:
    „Eterna si fascinanta Romanie” 🙂