Vicepreședintele Comisiei Europene definește gestionarea pandemiei de COVID-19 de către UE drept „un miracol european”
Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, grecul Margaritis Schinas, a declarat că prin gestionarea din punct de vedere sanitar şi economic a pandemiei de coronavirus s-a înfăptuit „un miracol european” în care „s-au spulberat tabuuri” şi s-au făcut „progrese care în urmă cu doi ani erau de neconceput”, transmite EFE, citată de Agerpres.
„Acest succes european merită explicat şi apărat”, a susţinut Schinas, într-o conversaţie în timpul sesiunii plenare a Parlamentului European cu mai multe organizații media, între care şi agenţia de presă EFE.
„Discursul principal în lunile ianuarie şi februarie din acest an” a fost că „Europa va da greş” şi că „nu existau vaccinuri”, a amintit vicepreşedintele executivului european. În schimb, „ne aflăm acum în luna septembrie şi avem peste 70% dintre europeni complet vaccinaţi şi 4,4 miliarde de doze asigurate pentru toată lumea”, a atras atenţia Schinas.
Înaltul oficial european a subliniat totodată că „răspunsul european la pandemie include succesul certificatului verde COVID-19”, document care „a fost propus şi adoptat într-un timp-record de două luni şi datorită căruia am putut salva această fantastică vară europeană”.
În plus, Schinas a amintit că în aceste ultime luni Bruxellesul a pledat pentru consolidarea Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) şi a Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) şi că executivul european a propus miercuri crearea unei a treia agenţii „care ne va ajuta să ne pregătim pentru orice fel de pandemie”.
Bruxellesul doreşte ca această agenţie, care se va numi Autoritatea de Pregătire şi Răspuns în faţa Urgenţelor Sanitare (HERA, conform siglei în limba engleză – n.r.) şi care va avea un buget anual de un miliard de euro, să fie echivalentul european al BARDA (Biomedical Advanced Research and Development Authority), organismul federal care există în Statele Unite ale Americii. Schinas a amintit că noua agenţie se va numi HERA „la fel ca zeiţa Olimpului, soţia lui Zeus”.
În ceea ce priveşte răspunsul economic la criza generată de pandemie, Schinas s-a referit la mecanismul de redresare şi rezilienţă în valoare de 806,9 miliarde de euro aprobat în iulie 2020.
Este vorba despre „nişte sume care merg mult dincolo de Planul Marshall care a reconstruit Europa după cel de-al doilea Război Mondial”, a insistat el.
Pe fondul acestor succese, Schinas a combătut mesajele lansate în timpul pandemiei de presa anglo-saxonă, cu materiale de primă pagină precum cel publicat de revista The Economist, la 31 martie 2021, ilustrat cu o fotografie în care apărea o seringă cu steagul european rupt şi cu titlul „Ce-a mers prost?”.
„Cel mai bun răspuns pentru The Economist este că astăzi populaţia Europei este vaccinată în proporţie de 72%, în timp ce numai 66% dintre britanici şi 54% dintre americani sunt vaccinaţi”, a spus Schinas, care a sugerat că mesajele din presa britanică nu sunt decât „o încercare de a-i convinge” pe britanici că Brexitul a fost o decizie „îndreptăţită”.
Sursa foto: European Parliament
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii