G4Media.ro

Vicepreşedintele Comisiei Europene Vera Jourova denunţă „dependenţa morbidă” a UE faţă de…

Vicepreşedintele Comisiei Europene Vera Jourova denunţă „dependenţa morbidă” a UE faţă de China şi de India în materie de produse farmaceutice / „Este ceva ce ne face vulnerabili şi trebuie să-i răspundem printr-o schimbare radicală”

Vicepreşedintele Comisiei Europene Vera Jourova a denunţat duminică „dependenţa morbidă” a Uniunii Europene faţă de China şi de India în materie de produse medicale, scoasă la iveală de criza coronavirusului, transmite AFP, preluată de Agerpres.

„Această criză a dezvăluit dependenţa noastră morbidă de China şi de India în materie de produse farmaceutice”, a declarat Vera Jourova în cursul unei dezbateri la televiziunea publică cehă.

„Este ceva ce ne face vulnerabili şi trebuie să-i răspundem printr-o schimbare radicală”, a mai spus comisarul ceh, responsabil cu valorile şi transparenţa.

„Vom trece în revistă lanţurile (de aprovizionare), vom încerca să diversificăm şi, la modul ideal, să producem cât de mult este posibil în Europa”, a subliniat ea.

„Aceasta este o mare lecţie pe care am învăţat-o”, a dat asigurări vicepreşedinta CE.

Potrivit Verei Jourova, executivul comunitar va elabora până la finalul lunii un plan strategic în materie, pe care îl va înainta Parlamentului European şi liderilor statelor membre ale Uniunii.

„Acest plan va fi legat de noul buget al UE (pentru 2021-2027). Dacă nu ne vom pune rapid de acord asupra noului buget, vom avea mari probleme cu banii pentru relansare şi cu sursele de finanţare”, a avertizat ea.

Cehia, la fel ca numeroase alte state din Uniunea Europeană, depinde de livrările de măşti de protecţie din China.

Cehia, care a început luni să relaxeze restricţiile impuse pentru a lupta împotriva coronavirusului, a raportat duminică seara un total de 6.701 de cazuri de contaminare, dintre care 186 de decese.

Foto: Vera Jourova / Facebook

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Daca si asta e capitalism.
    O fima privata are dreptul sa fabrice unde are chef ,se pare ca UE se transforma in URSS ,daca nu te supui regulilor esti amendat , daca in schimb UE are nevoie de scalvi pentru cules de asparagus atunci nu mai amendeaza chiar cere batand cu pumnul in masa cum a facut Germania.

    • Păi aici ne-a dus capitalismul. Culmea că și pe ei, pe putorile occidentale. Profitorii s-au învățat să trăiască fără muncă (sau cu muncă în activități artificiale). Imperialiștii s-au puturoșit. Și au ajuns să depindă de munca altora – căpșunari români, muncitori chinezi sau indieni. N-au să facă nimic să scape de dependența de China, India și alte țări productive. Pentru că asta ar însemna să se apuce de muncă și au dovedit că n-au de gând.

    • Cei de la asparagus aduc in tara cel putin 1500 De E de caciula pe luna. Cu banii astia, economia tarii este ajutata. Dar dumneata, un las si un neica nimeni, care se ascunde dupa un nickname, ce aduci tarii?

  2. O sansa pentru Romania. Orice relocare a lanturilor de productie in Europa ne poate avantaja, avand cost mic al mainii de lucru. Totul e ca guvernantii nostri sa ia initiativa. Putem produce medicamente, consumabile medicale. Cu relaxarea restrictiilor de subventionare a domeniului farma, putem de asemenea sa reinviem productia de vaccinuri, antibiotice, productie oprita la presiunea marilor jucatori pharma. Acum putem investi banii pe care UE nu ne lasa inainte sa-i investim in industria pharma strategica pe motiv de „subventii ilegale”. Sa facem institutul Cantacuzino ce era acum 30 de ani.

    • Perfect!E sansa noastra.Depinde cum o jucam pe plan politic, ca economic e ca si realizata.

    • adevarat! am avut una din cele mai mari si bune industrii farmaceutice din europa, pacat ca a fost distrusa de interesele meschine ale politicienilor, importatorilor si a intereselor externe. acum e momentul sa vedem patriotismul, dragostea pentru romani a guvernantilor.doamne ajuta si da-le minte factorilor de decizie.candva tara noastra exporta din greu medicamente, acum importam toate nimicurile.

  3. Da, dar nu doar medicale. Trebuie toata productia mutata in UE si SUA si dublate preturile urgent la toate produsele!

    Toti pe interes, ii doare pe ei undeva ca mor oameni, au contactat-o probabil niste oameni de afaceri si pe rupta asta si acum s-a prins ea ca depindem de China. Pai fata draga, cat ai fost comisar atatia ani ca tot ti-am auzit numele obosit pe la televizor, ce ai pazit?

    Era bine in China, produceam ieftin, profit maxim, nu? Acum stai zice, suntem cam dependenti. Vai de capul vostru, asa si cu gazul rusesc, sa nu mai cumparam, are Trump la dublu pretul !

    Nu are nici o legatura strategia voastra prosteasca cu China si Rusia, sau alta tara, trebuia sa faceti in Europa, cum si in Romania trebuiau pastrate intreprinderile strategice, dar le-au privatizat pe nimic sau inchis, pai chinezii au facut asta? Sau voi?

    Si cu rusii la fel, vine Putin peste noi, il tot astept dn 2008 de cand a intrat in Ucraina, sper sa nu moara inainte sa invadeze Europa, dar cine v-a oprit sa faceti o armata europeana si sa nu mai stati sclavi la americani? Eu? Chinezii?

    Frate cand le vezi pe molustele astea, tot dau in China acum, e noua Rusia, inainte toata ziua buna ziua cu invazia lui Putin, acum au inceput cu China zilnic povestea, dar voi cand o sa fiti vreodata de vina? Ati gresit vreodata?

    • Nu poti concura cu salariile si ritmul de munca sclavagist din China. Nici nu putem aplica protectia inexistenta a mediului de acolo. Costul productiei e mare la noi, orice am face. Problema e ca nu te poti baza pe China in caz de pandemie. Fie are oprita productia, fie cere preturi triple la greu.
      Trebuie ca unele lucruri sa fie produse la noi. Vor costa cu 50% mai mult, dar vor fi produse in local, disponibile garantat. Si trebuie facute stocuri zdravene, pentru ca niciodata sa nu ne mai ia 2 luni sa avem ce ne trebuie. Stocuri din productie autohtona.

  4. Era greu sa isi dea seama ca europa depinde de china si india, noroc cu covidul asta ca si a dat seama ue ca importa din china cam 60 la suta din tot ce consuma. Ia uitati va la telefoanele voastre, la tablete, laptopuri, fantastic, sunt din china, asa i? Ipocriti idioti

  5. O idee, apoi o voce la care se adauga o alta voce, apoi o natiune, apoi mai multe natiuni. Semnalul a fost dat, in sfarsit s-a terminat si copilaria relocarilor industriale in China. A fost un compromis prea mare, prea mult timp.

  6. era bine cand produceati ieftin in China, nu? v-ati umplut de bani cu forta de munca ieftina, uite ca forta de munca ieftina are costuri necunoscute!

  7. După ce la noi s-a distrus tot sub atenta îndrumare a Occidentului, că-i capitalism și toate unitățile noastre productive erau ineficiente, acum descoperim că n-a fost bine. Așadar ciuma roșie avea dreptate.
    Iată că o țară nu poate supraviețui numai cu IT, imobiliare și turism pe vouchere.

    • Nu occidentul fraiere a distrus industria românească. După 90 nu aveai acces la resurse dacă nu ai făcut parte din pcr sau fosta securitate. În epoca de tristă amintire Iliescu – Năstase străinii care puneau mâna pe industria românească erau în marea lor majoritate arabi. Sărăcii din Libia, Liban sau palestinieni. Ăștia erau străinii susținuți de cele 2 structuri menționate mai sus.
      Occidentalii au vrut, dar nu au avut cu cine în țările din fostul bloc comunist.
      Sloganul fsn-ist „noi nu vindem țara” la privatizarea uzinei Semănătoarea ți-l mai amintești?

  8. Este o problemă destul de interesantă.

    Am putea avea linii de producție montate prin depozite, testate de câteva ori pe an. Mutarea unei linii de producție într-un spațiu de producție se poate face în timp relativ scurt. Folosești logistica prezentă deja.
    S-ar putea subvenționa și linii de producție care se pot reconverti foarte rapid.

    Industria oricum s-a mișcat destul de rapid spre reconversie, nu aici este cea mai mare problemă.

    Pur și simplu nu există materia primă (în cazul medicamentelor substanța activă). Exemplul cel mai grăitor a fost achiziția de Unifarm a măștilor turcești simple în loc de triplu strat. Turcii au lucrat cu cea au avut la îndemână.

    Stocurile mari de produse finite nu își au rostul. Trebuie să fim capabili să le fabricăm rapid la nevoie.

  9. Încet, încet, poate ne vine mintea la cap.

  10. Rezolvarea este la indemana. Cresterea taxelor vamale pe o gama mai larga de produse. A fost testata deja de US – functioneaza.
    Singura problema este faptul ca accesul companiilor occidentale pe cea mai mare piata din ASIA este amenintat, China va riposta cu masuri similare.
    Una din rezolvarile acestui gambit pe termen lung este construirea mijloacelor de producție in proximitatea consumului. Astfel productia va fi mult mai eficienta si in cazuri de pandemie poate sa raspunda la nevoile locale.

  11. Cu excepția a câteva exemple, numai idioți în secțiunea comentarii.

  12. Sistemul liberal European este incompatibil cu cel comunist Chinezesc. Orice firma de stat din China, vine in Europa la licitatii si ofera produse la preturi ireal de mici, mintind la intrunirea standardelor de calitate, diferenta fiind asigurata de statul Chinez. Competitia este permanent unfair-play dar in favoarea Chinei. Prostii de Europeni au transferat tehnologie si acum economia comunista chineza, foarte agresiva, cu subventii directe dar ascunse de la stat, cistiga orice licitatie. Partea proasta este ca in fiecare tara sunt ,,,prieteni ai Chinei,,, gen Ponta, Dancila, Dragnea, etc care incurajeaza pe fata(probabil pentru recompense suculente)falimentul firmelor europene. In Romania, in conditii misterioase, netransparente, s-a organizat o licitatie penru trenuri electrice. Desi in conditii au fost introduse obligatoriu certificari europene TSI(interoperabilitate), comisia de la ministerul transporturilor se face ca nu le vede. Astfel s-a declarat cistigatoare CRRC China, fiind eliminate Siemens, Alstom imediat. Profitind de coruptia din Romania, China urmareste de fapt patrunderea pe piata Rmaneasca, iar daca a intrat in Romania, poate intra apoi oriunde in Europa. Deci, coruptii de la Transporturi(Autoritatea de reforma), tradeaza nu numai interesele Romaniei dar si ale Europei.

  13. Dupa momentul ’89, multi politicieni vestici au pledat pentru deschiderea comerciala fata de china, in ideea ca piata libera va duce incet-incet la democratie, precum in Korea de sud sau Taiwan. O vreme parea ca au avut dreptate, China devenea din ce in ce mai deschisa, insa totul a luat sfarsit in epoca Tatucului Xi. De atunci China a calcat in picioare drepturile omului in Xinjiang, Tibet si Hong Kong, ameninta Taiwanul si alti vecini precum Vietnam sau Filipine. PCC si lacheii lor au devenit nesimtiti, tupeisti si mincinosi si o amenintare la adresa lumii libere, de la furtul de proprietate intelectuala si hacking pana la invadarea marii Chinei de sud bucata cu bucata.
    E timpul ca Vestul sa se decupleze de China si sa le arate ca accesul la Vest nu e un drept ci un privilegiu, de care s-au dovedit nedemni. Trebuie indiguiti si tinuti in matca lor, pentru ca de la dictatura pana la epidemii, China devine o amenintare si nu un partener. Duca-se.

  14. „Această criză a dezvăluit dependenţa noastră morbidă de China şi de India în materie de produse farmaceutice”, a declarat Vera Jourova în cursul unei dezbateri la televiziunea publică cehă.”

    Adica, VOI nu ati stiut pana acum, cand orice cumparai scria MADE IN CHINA!!??
    Nu sunteti sanatosi la cap sau sunteti rupti de lumea reala!

    Si, cum veti face, ca Marile multinationale care produc medicamentele(si nu numai!) in China si India produc acolo pentru ca Profiturile sunt pe masura: Uriase!
    Se vor intoarce de buna voie si nesiliti de nimeni, RENUNTAND la Profiturile uriase?!
    Sau, se vor intoarce in Europa si vor produce la Preturi duble-triple?!