Victimele legilor anti-gay din Franța ar putea primi despăgubiri din partea statului / Măsuri similare și în alte state europene
Senatul francez va dezbate miercuri un proiect de lege care ar permite persoanelor condamnate în temeiul legilor anti-gay înainte de 1982 să primească compensații financiare, scrie Euronews.com.
Michel Chomarat a fost arestat în 1977 în timpul unui raid al poliției într-un bar gay numit „Le Manhattan”. „Homofobia din partea statului a constat în vânarea homosexualilor peste tot”, a spus el. Barul era un spațiu privat cu acces restricționat, „dar chiar și așa, poliția ne-a luat în cătușe și ne-a acuzat de ultraj moral public”.
Mii de persoane au fost condamnate în temeiul a două legi franceze în vigoare între 1942 și 1982. Una stabilea vârsta de consimțământ pentru relațiile între persoane de același sex, iar cealaltă definea astfel de relații ca fiind o circumstanță agravantă în cazul actelor de „ultraj public”.
Acum în vârstă de 74 de ani, Chomarat spune că un nou proiect de lege care ar prevedea ca persoanele condamnate în temeiul legilor anti-gay să primească despăgubiri a venit „prea târziu”, deoarece multe persoane care au dreptul la despăgubiri au murit deja.
Parlamentarii francezi urmează să înceapă miercuri dezbaterea proiectului de lege.
Inițiatorul proiectului de lege, senatorul Hussein Bourgi, din partea Partidului Socialist, a declarat: „Acest proiect de lege are o valoare simbolică”. Bourgi dorește ca guvernul francez să recunoască rolul statului în discriminarea persoanelor care întrețin relații homosexuale. „Scopul este de a rectifica o eroare pe care societatea a comis-o la vremea respectivă”, a declarat Bourgi. Pedepsele aplicate de tribunale au avut „consecințe mult mai grave decât s-ar putea crede astăzi”, a adăugat el. „Oamenii au fost zdrobiți. Unii și-au pierdut locurile de muncă sau au fost nevoiți să părăsească orașul”.
Dincolo de recunoașterea greșelilor de către guvern, Bourgi a spus că dorește, de asemenea, ca o comisie independentă să gestioneze o compensație financiară de 10.000 de euro pentru fiecare victimă.
Reprimarea homosexualității
Antoine Idier, sociolog și istoric, a calificat inițiativa ca fiind „salutară”, dar a adăugat că concentrarea asupra a două legi din acea perioadă o face prea restrictivă. „Judecătorii au folosit un arsenal judiciar mult mai larg pentru a reprima homosexualitatea”. Printre acestea se numărau legi care nu vizau în mod specific relațiile între persoane de același sex, ci „deficiențele morale” sau „incitarea minorilor la depravare”.
Regis Schlagdenhauffen, profesor de științe sociale la școala EHESS din Paris, a declarat că cel puțin 10.000 de persoane au fost condamnate pentru că erau homosexuali în Franța între 1942 și 1982, majoritatea bărbați din clasa muncitoare. O treime dintre aceștia erau căsătoriți, iar un sfert aveau copii, a spus el. „Aceste condamnări au adus rușine și au fost o experiență teribilă de trăit”, a spus Schlagdenhauffen. Acesta a fost motivul pentru care multe victime ale represiunii de stat ar putea să nu iasă în față, a spus el, preferând să nu revină asupra experienței traumatizante.
În iunie, activiști, sindicaliști și funcționari publici au cerut recunoașterea și reabilitarea victimelor represiunii anti-gay într-un articol de opinie publicat în revista LGBTQ Tetu.
„Unul dintre motivele pentru care homofobia persistă în societatea actuală este faptul că legile, normele și practicile statului au legitimat în trecut o astfel de discriminare”, a declarat Joel Deumier, copreședinte al SOS Homophobie, o organizație non-profit care apără drepturile lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor, transsexualilor și intersexualilor.
Pentru ca textul lui Bourgi să devină lege, mai întâi Senatul (camera superioară a parlamentului) și apoi Adunarea Națională (camera inferioară) trebuie să voteze în favoarea lui. În timpul acestui proces, au loc adesea negocieri cu privire la formularea finală a unui proiect de lege pentru ca acesta să fie acceptabil pentru ambele camere.
Precedentul european
Există un precedent pentru inițiativa franceză în alte părți ale Europei. Germania a decis în 2017 să reabiliteze și să despăgubească aproximativ 50 000 de bărbați condamnați pe baza unei legi din secolul al XIX-lea care incrimina homosexualitatea, extinsă de Germania nazistă și abrogată abia în 1994.
Austria adoptă o abordare similară, care va deveni lege anul viitor.
În Marea Britanie, unde sexul între bărbați a devenit pasibil de pedeapsa cu moartea în conformitate cu legea Buggery Act din 1533, relațiile sexuale între bărbați au fost dezincriminate în Anglia și Țara Galilor în 1967, iar ulterior în Scoția și Irlanda de Nord. Însă acest lucru era posibil doar dacă relațiile sexuale aveau loc în privat și dacă persoanele implicate aveau peste 21 de ani. În cadrul unui recent „program de ignorare și grațiere”, persoanele din Marea Britanie pot obține ștergerea din dosarele poliției și ale instanțelor a unei condamnări istorice pentru infracțiuni sexuale cu homosexuali.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank