Victor Costache: Trebuie recalculată decontarea peste tot în sistemul de sănătate. Dacă vom continua să subevaluăm actul medical și să-l subdecontăm, noile spitale regionale se vor dărâma pe noi, în 5-6 luni nu o să putem să plătim nici măcar service-ul la echipamentele de top pe care le cumpărăm pe fonduri europene
Ministrul Sănătății, Victor Costache, a precizat, luni, într-o conferință de presă, că proiectul propus de Ministerul Sănătății ca spitalele și clinicile private să acceseze fondurile alocate pentru programele naționale de sănătate pune în centru pacientul și evaluarea și decontarea corectă a actului medical. Victor Costache a spus că, în caz contrar, spitalele regionale care se construiesc „se vor dărâma pe noi, în 5-6 luni nu o să putem să plătim nici măcar service-ul la echipamentele de top pe care le cumpărăm pe fonduri europene”. În plus, se va renunța la criteriul celui mai mic preț pentru achizițiile din spitale.
Întrebat despre criticile față de proiect, ministrul Sănătății a replicat: „De câte ori se modernizează ceva în medicină se scoate această fantomă, această utopie a privatizării. Noi ne dorim să punem pacientul în centrul sistemului și să lăsăm pacientul să aleagă. Știți foarte bine situația catastrofică în care ne aflăm ca sistem sanitar, iar una dintre cauze a fost această îngrădire a pcienților, iar scopul acestor măsuri legislative este să ieșim din acest fenomen de îngrădire a drepturilor pacienților”.
Victor Costache a precizat că spitalele private care au fost incluse în programele naționale din anii 2013- 2014. „Era lăsată în suspans această formulare ambiguă, când sunt excedate anumite capacități de primire, lucru absolut ambiguu și, dacă ne uităm, greu de interpretat. Dacă ne uităm la recomandările Comisiei Europene și la locul pe care ne situăm pe harta Europei în privința sistemului sanitar, cu siguranță aceste capacități sunt depășite. Deci este vorba de o updatare firească a unei legislații din 2014”, a subliniat ministrul.
Costache a menționat că proiectul conține mai multe măsuri de modernizare a actului medical.
„Este vorba de acordarea serviciilor medicale integrate, după exemplul celorlalte țări europene. Este exemplificat cu situația copiilor cu autism, cărora li se plătea medicația, dar nu li se asigura suportul mult mai necesar a tot ce înseamnă logoped sau psiholog. De asemenea, pacientele care sufereau de cancer mamar nu aveau voie să le fie refăcut decât un singur sân. Eram singura țară din Europa cu această aberație”, a explicat Victor Costache.
Ministrul Sănătății a mai declarat că în programele naționale de sănătate este interzisă coplata, iar anul trecut au fost sancționate două centre care găsiseră tot felul de subterfugii pentru a taxa programul de radioterapie.
„În programul de radioterapie s-a calculat corect și s-a acoperit integral costul. Trebuie recalculată decontarea peste tot la nivelul actului medical din România, care se va face în etape. Gândiți-vă că noi construim spitale regionale și, dacă continuăm să subevaluăm actul medical și să-l subdecontăm, atunci se vor dărâma pe noi, în 5-6 luni nu o să putem să plătim nici măcar service-ul la echipamentele de top pe care le cumpărăm pe fonduri europene. Această politică a serviciilor păguboasă, această concepție veche a decontării serviciilor medicale ne-a adus în situația în care ne aflăm și trebuie să ieșim din ea. Tot din cauza acestei politici, noi plătim anual undeva dla 200 de milioane de euro clinicilor din afară”, a spus ministrul.
Victor Costache a precizat, de asemenea, că se va renunța și la criteriul prețului cel mai mic pentru achizițiile în sănătate.
„S-a mers mult pe cel mai mic preț în achizițiile publice și am ajuns în spitale să achiziționăm pe criteriul prețului, nu al calității. Să nu spun de un spital mare din București unde aparatul de RMN nu funcționează când sunt sub minus 5 grade. De aceea am introdus criteriul cel mai bun raport calitate-preț”, a spus ministrul.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.