G4Media.ro

Victor Negrescu: „Decembrie reprezintă un moment cheie” pentru aderarea României la Schengen…

Sursa Foto: Facebook/ Victor Negrescu

Victor Negrescu: „Decembrie reprezintă un moment cheie” pentru aderarea României la Schengen / „Nu văd cum Austria poate justifica un nou blocaj” / „Partidele extremiste blochează aderarea” / Cele patru scenarii prezentate de europarlamentarul PSD

Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, a declarat, miercuri, într-un briefing cu jurnaliștii la Strasbourg, că luna decembrie va fi „un moment cheie” pentru aderarea României la spațiul Schengen și a avansat patru scenarii de lucru în privința unei eventuale aderări în perioada următoare.

Mâine are loc Consiliul de Justiție și Afaceri Interne (JAI). Este important de precizat stadiul în care se află România în prezent și scenariile pe care le avem în fața noastră. Am ajuns la patru scenarii de lucru.

  • Scenariul optimist, constructiv, pozitiv – este cel în care în luna decembrie am urma să avem un vot politic prin care țara noastră să intre în spațiul Schengen. Vom știi acest lucru cu câteva săptămâni înainte de acest Consiliu JAI, pentru că documentele ce se aprobă în Consiliu sunt discutate în prealabil, în reuniunile ambasadorilor sau în reuniunile tehnice specifice zonei Schengen.
  • Un alt scenariu este să avem un vot pozitiv, dar cu o perspectivă de aderare la spațiul Schengen ulterioară și aici sunt două variante: a) Varianta în care aprobăm aderarea și vom intra eventual în două etape sau b) varianta în care aprobăm aderarea, dar aderarea s-ar putea realiza undeva începând cu 1 ianuarie 2025, după ce trec momentele electorale – momentul electoral european, dar și momentul electoral din Austria. În eventualitatea unei perspective de aderare ulterioară, claritatea documentului aprobat este esențială pentru a oferi certitudine privind aderarea la spațiul de liberă circulație.
  • a treia componentă este posibilitatea unei amânări, adică rediscutarea aderării undeva anul viitor, în prima parte a anului sau mai târziu. Aici ar putea oferi neclaritate și ar putea agita spiritele – ar crea un blocaj, practic – în ceea ce privește procesul de aderare a României la spațiul Schengen.
  • Al patrulea scenariu este să avem un veto sau un blocaj, și, evident, în contextul acesta, România să folosească alte mijloace, inclusiv posibilitatea de a ataca la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) acel veto, sperăm, în parteneriat cu instituțiile europene, fie Parlamentul European, fie Comisia Europeană, care în trecut a mai mers la CJUE pe alte subiecte, inclusiv pe Schengen, și a avut câștig de cauză”.

El a mai afirmat că există o responsabilitate din partea instituțiilor europene să se implice pentru ca țara noastră să obțină acest vot înainte de finalul anului, fiindcăeste clar că România singură nu o poate face”.

Oficialul european a mai spus că subiectul depășește România, având în vedere că argumentele prezentate de guvernul Austriei sunt de natură europeană: „Vorbesc despre migrație, nu vorbesc în România, nu blamează România, (austriecii – n.r.) spun că România respectă toate criteriile. Și mai mult decât atât, proiectul pilot implementat recent Comisia Europeană dovedește că România îndeplinește toate criteriile la cele mai înalte standarde”.

În același timp, social-democratul a susținut că ar exista o responsabilitatea politică din partea dreptei europene „care de un an de zile blochează România și ține România la poarta zonei de liberă circulație. Este un guvern de dreapta, cel din Austria, și această familie politică trebuie să ia o hotărâre”.

Din nou, vă amintesc faptul că atunci când s-au votat cele două rezoluții în Parlamentul European, singurul grup politic cu reprezentare în România care a votat cu unanimitate pentru țara noastră a fost grupul social-democrat. Au fost eurodeputați de la Renew, adică de la USR și REPER care s-au abținut. Prima oară votaseră și împotrivă la prima rezoluție. Avem eurodeputați din PPE, dreapta, adică PNL, PMP, UDMR, care au votat împotrivă și avem foarte mulți prieteni ai AUR de la Bruxelles care au votat împotriva României.

Mai mult decât atât, AUR s-a mândrit cu respectivii eurodeputați pentru că a invitat la lansarea candidaților AUR eurodeputați care au votat împotriva României, atunci când au fost (votate – n.r.) aceste rezoluții. Eu cred că dreapta europeană trebuie să explice de ce există această amânare.

În Olanda este un guvern de centru-dreapta, adică și acolo trebuie să existe o explicație de ce au fost întârzieri și acest blocaj al Bulgariei, care automat generează un blocaj al aderării României la spațiul Schengen.

Aceste elemente nu pot fi ignorate și sunt elemente de context importate și e nevoie de o asumare din partea lor. Știu că dreapta europeană testează scenariul împingerii aderării României după alegerile din Austria. Eu sper să fie doar un zvon, pentru că nu cred că aderarea României la spațiul Schengen trebuie să fie dictată de interesele electorale ale unei familii politice europene”, a declarat el.

Eurodeputatul PSD a precizat România își va susține cauza, joi, la Consiliul JAI, arătând argumentele guvernului de la București că țara noastră merită să fie primită în spațiul Schengen și solicitând avansarea dosarului.

Din nefericire, dacă vă uitați pe agenda Consiliului JAI, primul punct e legat de migrație. Din nou, Austria reușește să creeze o legătură între migrație și extinderea spațiului Schengen, ceea ce nu are nicio legătură.

Decembrie reprezintă un moment cheie pentru această discuție. Forma în care va fi discutat acest subiect urmează să fie definită în perioada imediat următoare. Eu mâine am o întâlnire cu secretarul de stat pentru afaceri europene, responsabilul pentru președinția spaniolă, chiar mâine dimineață, pentru a discuta inclusiv acest aspect, să vedem care este scenariul președinției spaniole.

Spania ne-a susținut. În scenariul inițial al președinției spaniole, această discuție ar fi trebuit să aibă loc deja în octombrie, însă Comisia Europeană a cerut ca să discutăm acest subiect de abia în decembrie. Așa că am urmat scenariul propus de Comisia Europeană, care e valid, pentru că acest scenariu se bazează pe următoarea realitate – în noiembrie sunt alegeri în Olanda și dacă partidele pro-europene vor câștiga în Olanda, ideal să avem chiar un nou guvern, atunci ar dispărea acel veto aplicat Bulgariei și Austria ar fi singura care blochează extinderea și s-ar putea exercita o presiune suplimentară pentru ca acel guvern să-și schimbe opinia privind acest subiect”, a mai explicat Victor Negrescu.

Întrebat despre eforturile venite de la București, Negrescu a precizat că „premierul României a discutat și discută în permanență și cu reprezentanții Comisiei Europene și cu mai multe cancelarii europene pentru a crea premisele unei situații favorabile țării noastre. Sunt mult mai mulți actori implicați.

Eu, cel puțin, ca eurodeputat, prin demersul meu în comisia de afaceri constituționale, caut să pun presiune într-o manieră cât se poate de clar, pentru că dacă veto-ul trebuie justificat juridic, atunci cu siguranță nu văd cum Austria poate justifica un nou blocaj”.

Europarlamentarul PSD a avertizat că este probabil ca partidele extremiste din România să folosească un eventual blocaj în retorica lor politică”.

Însă reiterez ce a spus mai devreme – partidele extremiste, la nivel european, blochează aderarea României la spațiul Schengen. Au dovedit acest lucru prin voturile date în plenul Parlamentul European, când au votat împotriva aderării la spațiul Schengen.

Mai mult decât atât, guvernul din Austria justifică poziția sa prin prisma faptului că, dacă ar permite României să intre în spațiul Schengen, extrema dreapta ar câștiga alegerile din Austria – extrema dreaptă din Austria fiind, din nou, vehementă împotriva extinderii zonei Schengen.

Deci, extrema dreaptă, fie cea din România, fie cea de la Bruxelles, este responsabilă și implicată în acest blocaj – nu de astăzi, acest blocaj din ultimii 12 ani, în ceea ce înseamnă aderarea României la spațiul Schengen”, a mai afirmat Victor Negrescu.

Corespondență de la Strasbourg

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. La votul ultimei rezolutii pe Schengen au interziat documentul o luna si a lipsit jumatate din delegatia PSD la vot.

    Domnul Negrescu ar trebui sa vorbeasca mai putin si sa faca mai mult.

  2. Domnul Negrescu încă nu a înțeles că motivul pentru care se opune Austria aderării la Schengen NU este migrația, căci dacă era, nu ar fi susținut Croația, prin urmare, nu avem nicio șansă de aderare. Iar Croația nu a aderat la Schengen cu amânare, în etape șamd.!