Victor Negrescu, europarlamentar PSD, despre Schengen: În rezoluţia de aderare ar putea fi puse condiţionalităţi suplimentare pentru România privind migraţia, iar Austria s-ar abține / Un Consiliu extraordinar ar putea avea loc anul acesta
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu crede că România încă ar putea fi primită în Schengen, în ciuda opoziției Austriei. El a declarat marţi la Prima News TV, despre şansele României în Schengen, că există un scenariu ca în rezoluţia de aderare să fie puse unele condiţionalităţi suplimentare pentru România, privind migraţia, iar Austria să se abţină. În plus, el a arătat că există şi scenariul unui Consiliu extraordinar, până la finalul acestui an.
”Un nou scenariu de lucru, apărut chiar în această seară este ca în rezoluţia privind integrarea româniei la spaţiul Schengen să fie introduse anumite condiţionalităţi suplimentare, eventual să se vorbească mai clar despre modul în care România va combate fenomenul migraţional şi va asista UE pe acest subiect şi acolo să conducă la abţinerea Austriei”, a spus Negrescu.
Europarlamentarul PSD a precizat că ”lucrurile se discută, iar dacă acest scenariu va fi agreat de austrieci, putem merge pe acest sistem de vot cu o abţinere”.
”Speranţa mea este să nu renunţăm la acest subiect şi să mergem în Consiliu. Pentru a introduce pe ordinea de zi a Consiliului European acest subiect este nevoie de sprijinul preşedintelui Consiliului European şi a preşedinţiei cehe la consiliu, care a dat semne pozitive”, a mai spus Victor Negrescu.
El a arătat că ”Bulgaria a solicitat ca acest subiect pe ordinea de zi aşa că şi noi trebuie să mergem pe această direcţie, dacă nu vom închide acest subiect, în mod pozitiv în consiliul JAI”.
El a precizat că mai sunt şi alte două posibilităţi, o data ulterioară sau dacă nu, o opţiune mai greoaie, şi anume o sesizare la Curtea europeană de Justiţie. ”Avem această variantă, dacă nu avem o dată clară pe acest subiect”, a completat Negrescu.
Europarlamentarul a mai spus că la nivelul famililor politice europene, toate grupurile politice trebuie să facă eforturi.
”Eu cred în continuare în şansa României şi există câteva scenarii de lucru. Lucurile în continuare se joacă, într-adevăr este foarte greu dar cred că trebuie să mergem în continuare pe linia negocierilor, a presării Austriei pe acest subiect şi să menţinem acest subiect în JAI şi Consiliul Europei”, a spus Negrescu.
Europarlamentarul PSD a arătat că este foarte clar că acest subiect este abordat într-o cheie politică de guvernanţii din Austria dar a ţinut să arate că ”ar fi complicat pentru ei, dacă celelate state vor fi de acord”.
”Acest vor negativ din partea Austriei înseamnă mai mult decât un vot împotriva extinderii ci înseamnă un vot împotriva proiectului european, a solidarităţii europene. Vor exista consecinţe în urma acestui vot negativ. Poate putem să schimbăm perspectiva Austriei. Eu cred că lucrurile se joacă, de acea contează ce vom face în următoarele ore”, a afirmat el.
Negrescu a menţionat că miercuri dimineaţă au loc două şedinţe importante, şedinţa ambasadorilor din statele membre şi grupul de lucru Schengen unde vor fi prezentate în continuare argumentele din partea Comisiei Europene, care arată foarte clar că nu există o rută de migranţi prin România.
”România trebuie să fie capabilă să pună presiune, ar trebui să fim mai insistenţi pe aceste subiecte, ştiu că se depun eforturi. Insist ca subiectul să rămână pe ordinea de zi. Un pas în spate ar însemna un risc foarte mare pentru ţara noastră, un pas înainte, să menţinem pe ordinea de zi, poate să însermne o victorie la negocieri sau de ce nu, o dată predictibilă pentru intrarea în în Schengen. Dacă nu obţinem acum votul, să avem date certe cu privire la o posibilă intrare pe viitor a României, cu elemente concrete.
Negrescu a mai spus că există şi scenariul unui Consiliu extraordinar, care să aibă loc mai târziu chiar anul acesta, cu acest subiect al Schengen pe ordinea de zi, dacă vor fi îndeplinite condiţiile solicitate de Austria.
”Dacă nu, trebuie să punem acest subiect pe ordinea de zi în cadrul preşedinţiilor următoare. Urmează preşedinţia suedeză, Suedia a prezentat deja programul pentru anul viitor, cred că avem puţine şanse să avem pe ordinea de zi în următoarele şase luni anul viitor. Mai degrabă există o şansă în preşedinţia spaniolă, cu un guvern care iubeşte România, social-democrat, condus de Pedro Sanchez”, a afimat Negrescu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii