
Victor Ponta, super-eroul care și-a înecat campania
Candidatul Victor Ponta s-a detonat miercuri, într-un interviu, susținând că, în timpul inundațiilor din 2014, pe când era premier, a decis, în miez de noapte, inundarea unor sate românești pentru a salva Belgradul de la o catastrofă. Tot atunci, i-ar fi inundat și „coșmelia” scriitorului Mircea Dinescu, precizând că i-a dat despăgubiri, dar că presa n-a aflat de toate aceste grozăvii. A explicat în acest fel de ce ar fi primit cetățenia sârbă.
După dezvăluiri, presa, adversarii săi, opoziția au sărit, pe bună dreptate, zece metri în sus. Au cerut anchetă penală, desecretizarea documentelor de la Guvern, l-au acuzat de trădare, abuz de putere și l-au somat să se retragă din cursa electorală, pe motiv că i-a sacrificat, de capul lui, pe români pentru sârbi.
Problema e că nimeni n-a confirmat versiunea lui Victor Ponta. Mircea Dinescu susține că nici el, nici alți săteni n-au primit vreo despăgubire. Fostul lider PSD, Liviu Dragnea, l-a acuzat pe Ponta că e mitoman și că a inventat o poveste pentru a justifica de ce a primit cetățenia sârbă — despre care spune că ar fi luat-o, de fapt, pentru a se pune la adăpost, la fel ca Sebastian Ghiță, în cazul unor condamnări penale.
Dragnea a mai spus că Belgradul era deja inundat și că deversările controlate efectuate de Apele Române nu aveau nicio legătură cu situația din țara vecină. Cam asta au susținut, în esență, și fostul ministru al Apelor, Doina Pană — care, la propriu, în timpul inundațiilor, s-a aflat în aceeași barcă cu Victor Ponta și Liviu Dragnea — dar și Hidroelectrica. Nimeni nu-și amintește de vreo ședință în miez de noapte în care să se fi decis inundarea satelor românești pentru a salva Belgradul.
În treacăt fie spus, e greu de crezut că fostul președinte Traian Băsescu, aflat atunci în război deschis cu premierul Victor Ponta, n-ar fi aflat totul a doua zi, dacă așa ceva s-ar fi întâmplat cu adevărat. Băsescu, aflat pe final de mandat, avea încă acces la informații critice, cum a fost cazul inundațiilor catastrofale din 2014. Apoi, într-o țară de palavragii ca România, în care au fost implicate atâtea persoane, este pur și simplu imposibil ca nimeni să nu fi vorbit, dacă versiunea lui Ponta ar fi fost reală.
Și totuși — ce i-a venit? De ce să te împuști în ambele picioare cu trei săptămâni înainte de alegeri? Una dintre explicații vine chiar de la Ponta: Anca Alexandrescu, care în 2014 era angajata lui la Guvern ca și consilier de comunicare, se pregătea să-l atace la Realitatea TV pe tema inundațiilor. Realitatea TV îl susține pe George Simion în cursa pentru Cotroceni și îl numește pe Victor Ponta „suveranistul vopsit”. În schimb, România TV, controlată de fugarul Sebastian Ghiță — prietenul lui Ponta — îi face acestuia campanie.
Dacă s-a detonat public ca să prevină un atac de campanie, tot o mutare proastă rămâne. Indiferent dacă versiunea sa e reală sau nu, dacă a mințit sau nu, alegătorii au aflat, stupefiați, din gura fostului premier, cum acesta a preferat să salveze sârbi sacrificând sate românești. Or, pe șepcile de campanie ale candidatului auto-intitulat „suveranist” scrie „România pe primul loc”, nu „Serbia pe primul loc”.
Evident că nimeni nu vrea să trimită la Cotroceni un politician care se gândește mai întâi la vecini, și abia apoi la propria țară. De aceea impactul acestor declarații, chiar dacă ele nu sunt acoperite de fapte, e devastator pentru oricine pretinde funcția supremă în stat.
Victor Ponta a crezut că poate întoarce acest scandal în favoarea sa, pozând în liderul responsabil care a luat o decizie grea, dar corectă, salvând vieți omenești. Doar că dezvăluirea sa a avut efectul contrar. Publicul a văzut, mai degrabă, un lider iresponsabil în acțiune, care a inventat o poveste pentru a poza în super-erou. Dar cine vrea, totuși, super-eroi cu capul inundat de minciuni în fruntea țării?
Este a doua oară când Victor Ponta, cu șanse reale de a intra în turul doi până la scandalul inundațiilor, se bate singur. Tot gura lui mare i-a îngropat șansele de a ajunge la Cotroceni în 2014 — anul fatal pentru super-eroul care prezintă azi inundațiile de atunci în așa fel încât îngheață, practic, apele.
PS: Rămâne totuși valabilă întrebarea: de ce și-a luat totuși cetățenia sârbă? Cine lucrează pentru el din Belgrad?
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii