G4Media.ro

Victoria lui Trump va domina summitul informal al UE găzduit de Ungaria

sursa foto: Ferenc Isza / AFP

Victoria lui Trump va domina summitul informal al UE găzduit de Ungaria

Victoria lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA va domina summitul european informal ce se desfăşoară joi şi vineri la Budapesta, a cărui agendă, stabilită înaintea scrutinului american, este dedicată în principal impulsionării competitivităţii economice a UE şi reuniunii cu statele Comunităţii Politice Europene, consemnează agenţia EFE, conform Agerpres.

Gazda summitului va fi premierul conservator ungar Viktor Orban, aflat în conflict cu Bruxellesul şi apropiat al lui Trump, faţă de care şi-a manifestat deschis susţinerea înaintea alegerilor şi a promis atunci că-i va sărbători victoria cu „o sticlă de şampanie”. „Felicitări preşedintelui Donald Trump pentru victoria sa uriaşă. O victorie de care lumea are mare nevoie!”, a scris Orban pe reţeaua socială X după ce devenise clar că Trump într-adevăr a câştigat.

Dar inclusiv înainte de a fi cunoscute rezultatele alegerilor din SUA, un înalt oficial european a anticipat că „umbra” acestui scrutin va plana nu doar asupra cinei de joi a liderilor europeni, la care un punct de discuţie este tocmai relaţiile cu SUA, ci şi asupra întregului summit.

Aceeaşi sursă a recunoscut „anxietatea” capitalelor europene legată de alegerile din SUA, ţinând cont de impactul major al acestora asupra UE, mai ales în ce priveşte comerţul bilateral şi riscul de rupere a unităţii blocului comunitar, dar şi asupra chestiunilor geopolitice de mare interes, precum războaiele din Ucraina şi Orientul Mijlociu.

Totuşi, UE este acum „destul de bine pregătită” să facă faţă revenirii lui Trump la Casa Albă, susţin sursele europene, conform cărora situaţia din prezent nu se compară cu cea din 2016, când oficialii europeni au fost luaţi prin surprindere de victoria candidatului republican.

Astfel, liderii europeni sunt aşteptaţi să îşi semnaleze disponibilitatea de a colabora cu noua administraţie de la Washington, căutând să pună accentul pe importanţa menţinerii unor bune relaţii transatlantice şi pe apărarea ordinii internaţionale multilaterale bazate pe reguli, conform primelor reacţii ale acestora postate pe reţelele de socializare după ce au aflat câştigătorul scrutinului prezidenţial american.

Partea mai „complicată” va veni însă la summitul UE din decembrie, când cei 27 de lideri europeni vor fi cunoscut mai în detaliu intenţiile viitorului preşedinte american şi vor putea să discute mai concret asupra a ceea ce urmează. Atunci va fi momentul unei dezbateri mai substanţiale, de pildă asupra consecinţelor victoriei lui Trump asupra războiului provocat de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, o eventuală diminuare sau sistare a ajutorului militar american pentru Kiev punând UE în situaţia să-l sporească pe al său, sau asupra relaţiilor cu China, ţară cu care blocul comunitar nu doreşte să rupă legăturile, dar ar putea fi presat de noua administraţie Trump să o facă.

Deşi discuţia referitoare la SUA este planificată pentru cina de joi, rezultatele alegerilor americane vor fi de asemenea prezente şi în discuţia despre competitivitatea economică, singurul punct pe agenda summitului în ziua de vineri.

Obiectivul la acest capitol este de a cristaliza în priorităţi concrete măsurile propuse de foştii premieri italieni Mario Draghi şi Enrico Letta pentru a reduce decalajul de productivitate al UE faţă de alte puteri globale şi a accelera implementarea reformelor digitale şi din Pactul Verde european, pentru care UE are nevoie de circa 800 de miliarde de euro anual.

Echipa preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, a propus în ultimele săptămâni un text de declaraţie finală a summitului pe care multe state membre îl consideră prea lung şi pe unele chiar le-a nemulţumit. Deşi între capitalele europene există un consens asupra cauzelor scăderii competitivităţii UE, ele sunt divizate asupra modului de finanţare a transformării economice, Germania, Olanda (Ţările de Jos), Austria şi statele nordice respingând emiterea de datorie comună sau creşterea propriilor finanţări în acest scop, aşa cum cer ţări precum Franţa sau Spania.

Înaintea acestor discuţii, summitul va începe joi cu o nouă întâlnire a Comunităţii Politice Europene (EPC), forumul ce reuneşte statele membre ale UE cu alte ţări de pe continentul european, precum Regatul Unit, Ucraina, Republica Moldova, Turcia, ţările din Balcani şi Caucaz, inclusiv Georgia, unde opoziţia pro-europeană a pierdut alegerile legislative şi le contestă, subiect care va fi abordat la întâlnire.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.