Victorie a Opoziției în Camera Deputaților: Legea privind construcția ”Autostrăzii Unirii” Iași – Târgu Mureș a fost adoptată aproape în unanimitate
Legea privind realizarea ”Autostrăzii Unirii” Iași – Târgu Mureș a fost adoptată miercuri de Parlament cu 261 de voturi ”pentru”, 2 voturi ”împotrivă” și 5 abțineri.
După ce inițiativa a fost adoptat luni pe articole de plenul Camerei Deputaţilor, forul decizional, marți a fost decisă includerea acesteia pe ordinea de zi de miercuri cu un vot strâns, iar trei deputați ieșeni din PSD au votat pentru amânarea proiectului prin noi discuții în comisii. Ziarul de Iași i-a calificat pe cei trei ”trădători”.
Cei trei parlamentari ieşeni care au votat marți împotriva proiectului ce prevede construcţia autostrăzii A8, pe traseul Iaşi-Târgu Mureş, sunt Camelia Gavrilă, Vasile Axinte şi Vasile Câtea, transmite Ziarul de Iași.
Proiectul prevede construirea Autostrăzii Iași – Târgu Mureș (numită Autostrada Unirii) din bani publici, credite și fonduri europene în maximum 4 ani de la votarea proiectului.
Liderii asociaţiilor „Moldova Vrea Autostradă“ şi „Împreună pentru A8“ au anunţat că vor avea azi reprezentanţi la Palatul Parlamentului, într-unul din balcoanele rezervate publicului, la votul final pentru Autostrada A8.
Guvernul Dăncilă a anunțat oficial că nu susține proiectul de lege inițiat de zeci de parlamentari din toate partidele politice (Vezi aici parcursul legislativ al proiectului).
Mihaela Munteanu, unul dintre liderii mișcării civice Împreună pentru A8, a declarat pentru G4Media.ro. ”mi-am luat concediu, plec pe banii mei, mă scol cu noaptea în cap și merg 400 km să îi vad la lucru. Deputații români, în special cei din Moldova, ar trebui să facă ceea ce trebuie, la votarea legii privind construirea autostrăzii A8, Ungheni-Iași-Târgu Mureș. Asociațiile „Moldova Vrea Autostradă” și „Împreună pentru A8” vor fi acolo. Guvernul Dăncilă a dat aviz negativ acestui proiect de lege, deputații pot corecta nedreptatea! Nu vom uita cum votează fiecare, după cum nu vom uita nicio acțiune împotriva dezvoltării Moldovei. Dacă Legea Autostrazii A8 trece, e începutul. Finalul e când străbatem în mașină autostrada, așa că nu ne oprim”.
Potrivit proiectului, iniţiat de parlamentari ai PMP şi semnat de reprezentanţi ai tuturor formaţiunilor politice, Autostrada Unirii începe la graniţa României cu Republica Moldova printr-un nou pod peste râul Prut şi se termină printr-o conexiune cu autostrada A3 Braşov – Borş, în apropierea oraşului Târgu Mureş.
Autostrada Unirii se finanţează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, din credite externe şi din fonduri europene nerambursabile şi/sau prin parteneriat public-privat. În fiecare lege bugetară anuală, pe durata implementării proiectului, se vor aloca acestui obiectiv credite bugetare conform necesarului de finanţare comunicat de Ministerul Transporturilor.
Ministerul Transporturilor este responsabil pentru coordonarea realizării Autostrăzii Unirii şi va demara, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, procedurile necesare pentru acest obiectiv de investiţii.
Proiectul de lege a fost adoptat anterior de Senat, Camera Deputaţilor fiind for legislativ decizional pentru acest act normativ.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii