G4Media.ro

UPDATE Referendumurile asupra dreptului la avort câştigă în mai multe state americane,…

Photo 97116919 | Abortion © Alexnov | Dreamstime.com

UPDATE Referendumurile asupra dreptului la avort câştigă în mai multe state americane, inclusiv în Arizona, dar nu şi în Florida

UPDATE ora 11.50: Referendumurile în favoarea dreptului la avort, organizate în paralel cu alegerile prezidenţiale americane, au trecut în noaptea de marţi spre miercuri în mai multe state din SUA, inclusiv în Arizona, însă nu şi în Florida, al treilea stat cel mai populat al acestei ţări, informează agenția AFP, citată de Agerpres.

Rezultatul din Florida constituie primul eşec al unui scrutin direct asupra avortului în SUA, după ce Curtea Supremă a anulat protecţia federală a acestui drept în 2022, o lovitură dură pentru apărătorii dreptului la întreruperea voluntară a sarcinii. La peste doi ani de atunci, dreptul la avort a câştigat la urne, chiar şi în state conservatoare precum Kansas şi Kentucky.

Subiectul a fost adus în centrul campaniei prezidenţiale de către candidata democrată Kamala Harris, care s-a plasat drept apărătoare a drepturilor femeilor în faţa rivalului său Donald Trump. Republicanul remaniase profund Curtea Supremă înainte ca aceasta să ia decizia istorică din vara lui 2022.

De asemenea, Partidul Democrat a mizat pe aceste referendumuri pentru a-şi mobiliza electoratul şi a-l incita să vină la urne. În Arizona, un stat-cheie pentru rezultatul scrutinului prezidenţial, alegătorii s-au pronunţat pentru amendarea constituţiei statului.

Amendamentul reinstituie posibilitatea de a face un avort până la viabilitatea fetusului (circa 24 de săptămâni de sarcină), în loc de 15 săptămâni în prezent. În Florida, amendamentul viza de asemenea reinstaurarea posibilităţii de a face un avort până la viabilitatea fetusului, însă limita în acest stat este în prezent de şase săptămâni, adică înainte ca multe dintre femei să realizeze că sunt însărcinate.

În acest stat, care a votat majoritar marţi pentru republicanul Donald Trump în alegerile prezidenţiale, măsura ar fi trebuit să primească 60% de voturi favorabile pentru a fi adoptată, cel mai înalt prag dintre cele zece state americane unde au fost organizate în aceeaşi zi referendumuri asupra problemei. Susţinătorii amendamentului sperau că Florida, înconjurată de state foarte restrictive în problema avortului, să poată redeveni un refugiu pentru femeile din sud-estul SUA.

Potrivit media, 57% dintre alegătorii din Florida au susţinut această măsură. Aproape toate referendumurile organizate marţi pe subiect au vizat o revenire aspra restricţiilor sau interdicţiilor adoptate după 2022 sau consacrarea dreptului la avort în statele unde acesta a rămas legal. Statele Colorado şi Maryland sunt în această a doua situaţie, iar referendumurile care au fost organizate acolo au trecut, potrivit media americane.

După decizia istorică a Curţii Supreme în 2022, statele americane au reprimit libertatea de a legifera în acest domeniu şi circa 20 dintre ele au implementat de atunci restricţii parţiale sau totale. De-a lungul întregii sale campanii, Kamala Harris a denunţat situaţiile tragice în care s-au pomenit unele femei din cauza acestor interdicţii sau restricţii.

Multe dintre ele sunt obligate să se deplaseze în alte state pentru a obţine un avort, iar unele au suferit complicaţii grave, medicii ezitând să intervină în caz de avort spontan sau de alte probleme, nutrind temerea că ar putea fi acuzaţi că au provocat un avort ilegal.

Știrea inițială

Un referendum în favoarea dreptului la avort, organizat în statul Arizona, în paralel cu alegerile prezidenţiale americane, a adunat suficiente voturi pentru a trece, potrivit media americane, informează AFP.

Amendamentul reinstituie posibilitatea de a face un avort până la viabilitatea fetusului (circa 24 de săptămâni de sarcină), în loc de 15 săptămâni în prezent.

Arizona este unul dintre statele-cheie pentru rezultatul alegerilor prezidenţiale, iar democraţii speră că referendumul îi va fi încurajat pe alegători să meargă la urne şi să voteze în acelaşi timp pentru candidata lor Kamala Harris.

Kamala Harris a insistat, pentru a obţine o victorie în alegerile prezidenţiale, asupra dreptului la avort, iar Donald Trump asupra respingerii imigraţiei, într-un duel ideologic împins la paroxism în statul Arizona, unde fiecare dintre aceste subiecte fierbinţi a făcut obiectul unui referendum.

Şapte state americane – Arizona, Nevada, Georgia, Carolina de Nord, Pennsylvania, Michigan şi Wisconsin – deţin cheia scrutinului cu sufragiu universal indirect datorită căruia democrata Kamala Harris sau republicanul Donald Trump ar putea accede la Casa Albă.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...