G4Media.ro

Victorie împotriva traficului de animale: Aproape 1.000 de lemuri și țestoase vor…

sursa foto: Molnár Tamás Photography/Pexels

Victorie împotriva traficului de animale: Aproape 1.000 de lemuri și țestoase vor fi repatriate în Madagascar/ Animalele periclitate au fost aduse de braconieri în Thailanda

Thailanda trimite acasă în Madagascar aproape 1 000 de țestoase și lemuri, specii foarte periclitate, într-o victorie istorică împotriva traficului de animale, transmite CNN. Primul lot va fi trimis sâmbătă.

Potrivit oficialilor thailandezi, repatrierea este cea mai mare efectuată vreodată între cele două țări.

Poliția thailandeză a recuperat 1 117 animale, dintre care opt muriseră, în timpul unei operațiuni antitrafic desfășurate în luna mai în provincia Chumphon din sudul Thailandei.

Printre aceste animale se numără mai multe exemplare de țestoase păianjen, țestoase radiate, lemuri cu coadă inelară și lemuri bruni, toate incluse pe lista celor mai periclitate animale din lume în temeiul Convenției privind comerțul internațional cu specii sălbatice de faună și floră pe cale de dispariție (CITES).

Aceste specii sunt foarte căutate în Asia ca animale de companie exotice, deși reproducerea habitatului lor natural este extrem de dificilă, punând adesea viața lor în pericol.

Unele dintre animalele confiscate în mai au murit între timp din cauza stării precare de sănătate cauzate de lipsa hranei și a apei atunci când au fost introduse ilegal în Thailanda. De asemenea, unele nu au reușit să se adapteze la noul mediu.

Autoritățile thailandeze au organizat miercuri o ceremonie oficială în capitala Bangkok pentru a preda animalele oficialilor din Madagascar.

Un total de 961 de animale vii vor fi trimise înapoi cu trei zboruri operate de Qatar Airways începând de sâmbătă.

Dr. Chalermchai Sri-on, ministrul resurselor naturale și al mediului din Thailanda, a declarat că repatrierea arată angajamentul Thailandei de a combate traficul ilegal de animale sălbatice, precum și de a acorda prioritate bunăstării speciilor confiscate.

Attapol Charoenchansa, director al Departamentului parcurilor naționale, faunei sălbatice și conservării plantelor, a declarat pentru CNN că se așteaptă ca operațiunile să aibă un efect de descurajare.

„Prin desfășurarea unor astfel de operațiuni și difuzarea lor la nivel global, se arată că au loc arestări și schimburi, conștientizând oamenii din întreaga lume că deținerea acestor animale nu este corectă”, a spus el.

„Unii ar putea crede că, dacă au bani, le pot cumpăra și colecționa, dar nu este așa.”

Grupul de conservare Traffic, cu sediul în Marea Britanie, a declarat într-o declarație că repatrierea a fost „o adevărată dovadă a puterii colaborării internaționale în abordarea crizei traficului de animale sălbatice”.

Comerțul ilegal cu lemn și animale sălbatice a fost identificat ca fiind a doua cea mai mare amenințare la adresa biodiversității bogate a Madagascarului, a declarat grupul într-un raport din 2023.

Thailanda este cel mai mare importator de animale sălbatice din Madagascar în Asia de Sud-Est, o regiune care joacă „un rol vital” în comerțul și reexportul unora dintre cele mai amenințate specii din Madagascar, se arată în raport,.

Între 1975 și 2019, Thailanda a exportat direct și indirect aproape 35 000 de animale sau produse derivate din Madagascar, potrivit raportului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...