G4Media.ro

Victorie majoră a Intel, după ce Curtea Generală din Luxemburg a anulat…

Sursa foto: Unsplash / Slejven Djurakovic

Victorie majoră a Intel, după ce Curtea Generală din Luxemburg a anulat o amendă antitrust de 1,06 miliarde de euro a Comisiei Europene

Intel a obţinut miercuri o victorie majoră, a doua cea mai înaltă instanţă europeană anulând o amendă antitrust de 1,06 miliarde de euro impusă acum 12 ani de Comisia Europeană producătorului american de semiconductori, pentru că ar fi împiedicat activitatea unei companii concurente prin oferirea de reduceri ale preţurilor, transmite Reuters, citată de News.ro.

Decizia favorabilă Intel este o veste bună pentru Google, divizie a grupului Alphabet, care contestă o amendă antitrust semnificativă, şi pentru Apple, Amazon şi Facebook, care sunt investigate de Comisia Europeană.

Comisia Europeană a amendat Intel în 2009, pentru că ar fi încercat să blocheze compania concurentă Advanced Micro Devices, prin oferirea de reduceri producătorilor de computere Dell, Hewlett-Packard, NEC şi Lenovo, pentru ca aceştia să compere majoritatea cipurilor necesare de la Intel.

Curtea Generală din Luxemburg, a doua cea mai înaltă din Europa, a criticat analiza antitrust a Comisiei Europene şi a anulat amenda.

”Analiza Comisiei Europene este incompletă şi nu face posibilă stabilirea la standardului legal necesar că reducerile de preţ au fost capabile sau ar fi putut să aibă efecte anticoncurenţiale”, au spus judecătorii.

Curtea a anulat în totalitate articolul din decizia contestată care a impus Intel amenda de 1,06 miliarde de euro.

Comisia a afirmat că va studia hotărârea şi va analiza posibilii paşi viitori.

Aceeaşi instanţă a menţinut în 2014 decizia Comisiei Europene din 2009, dar Curtea Europeană de Justiţie i-a cerut în 2017 să reexamineze apelul Intel.

Sursa foto: Unsplash / Slejven Djurakovic

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Poate se lecuieste Comisia sa mai amendeze companii americane in functie de prorpiile interese financiare. Astfel de practici nu sunt in avantajul UE. AMD este o alta companie gigant de semiconductori, asadar nu vad unde este paguba. Poate doar daca laptopurile ale Lenovo de la Comisie au procesoare AMD…

    • Rusia ta are o economie mai mică decât a New York-ului, dar tu dai sfaturi UE. Ce înseamnă să fii rusnac!

    • nu le amendeaza deloc in functie de propriile interese, ci de ale cetatenilor. iar faptul ca au pierdut amenda data (iar in alte cazuri au castigat), arata ca exista niste institutii pe acolo care isi fac treaba. e cam imposibil sa argumentezi cu succes ca intel sau amd nu ai si practici anticoncurentiale. toti astia mari au, e clar. dupa cum si aia toti bolnavi dupa putere au ceva in neregula.

  2. N-am aflat care dintre companiile implicate produce ceva în UE, ca sa aiba Comisia vreo competență.