G4Media.ro

Victorie pentru biodiversitatea din Marea Mediterană: Un rechin pelerin a fost zărit…

sursa foto: Captură de ecran

Victorie pentru biodiversitatea din Marea Mediterană: Un rechin pelerin a fost zărit aproape de coasta italiană pentru prima oară în aproape un deceniu

Coasta italiană de lângă Trieste este o regiune populară pentru scăldat – se pare că nu doar pentru oameni, scrie Der Spiegel.

Un rechin pelerin a fost observat între Santa Croce și Marina di Aurisina și se estimează că are în prezent o lungime de aproximativ opt metri. Aceasta este o veste minunată pentru biodiversitatea din Golful Trieste, scrie Institutul Național de Oceanografie și Geofizică Aplicată (OGS) într-un comunicat . Ea dă speranțe pentru speciile care sunt din ce în ce mai amenințate în întreaga Mediterană.

Rechinul pelerin – Cetorhius maximus – a fost descoperit la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit unui reportaj din ” Trieste Prima „. Fotografiile și videoclipurile au devenit virale în rândul pescarilor și marinarilor. Potrivit cercetătorilor, înotătoarea care iese din apă este inconfundabilă. Asociația „La Triblù” a publicat pe rețelele de socializare un videoclip care se presupune că arată animalul în largul coastei.

OGS este, de asemenea, sigur: fotografiile arată un rechin pelerin.

Aceasta este o observație rară pentru această regiune; această specie a fost ultima dată observată în zonă în 2015.

„Este o specie care apare în mările temperate din întreaga lume și este capabilă să migreze mii de kilometri”, a declarat Diego Borme de la OGS, potrivit comunicatului.

Rechinii pelerini sunt considerați al doilea cel mai mare pește cunoscut de pe glob. Aceștia își petrec mare parte din an departe de coastă și de suprafața apei. Acesta este unul dintre motivele pentru care nu se cunosc prea multe despre habitatul animalelor și despre migrațiile lor, au scris oamenii de știință  într-un studiu din 2017 .

Se spune că rechinii pelerini înoată de obicei singuri, liniștiți și calmi. Ei au gura larg deschisă. Anatomia lor specială le permite să filtreze hrana și în acest fel să prindă planctonul, organismele animale și vegetale care plutesc în apă. Animalele, care trăiesc în apele reci până la moderat de calde din ambele emisfere, sunt amenințate de pescuitul comercial. Potrivit OGS, rechinii pelerini erau capturați în special în mările nordice, deoarece ficatul lor putea fi folosit pentru a produce ulei, iar pielea lor este de asemenea valorasă. Poluarea mărilor și accidentele cu nave le creează, de asemenea, probleme.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...