G4Media.ro

Victorie pentru eforturile de conservare a naturii în Europa: Râsul iberic nu…

sursa foto: VIncent M.A. Janssen/Pexels

Victorie pentru eforturile de conservare a naturii în Europa: Râsul iberic nu mai este o specie pe cale de dispariție

Lucrurile se îmbunătățesc pentru râsul iberic. Cu puțin peste două decenii în urmă, pisica sălbatică cu urechi ascuțite era pe cale de dispariție, dar începând de joi, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a declarat că nu mai este o specie pe cale de dispariție, transmite Associated Press. 

Eforturile de conservare încununate de succes au făcut ca animalul, originar din Spania și Portugalia, să nu mai fie decât o specie vulnerabilă, conform celei mai recente versiuni a Listei roșii a IUCN.

În 2001, în Peninsula Iberică existau doar 62 de exemplare mature de linx iberic – pisici de talie medie, de culoare maro pestriț, cu urechi ascuțite caracteristice și o pereche de smocuri de păr facial asemănătoare unei bărbi. Dispariția speciei a fost strâns legată de cea a prăzii sale principale, iepurele european, precum și de degradarea habitatului și de activitatea umană. S-a tras un semnal de alarmă și au fost demarate proiecte de reproducere, reintroducere și protecție, precum și eforturi de refacere a habitatelor, cum ar fi pădurile dese, tufișurile mediteraneene și pășunile.

Mai mult de două decenii mai târziu, în 2022, rezervațiile naturale din sudul Spaniei și al Portugaliei conțineau 648 de exemplare adulte. Cel mai recent recensământ, de anul trecut, arată că există mai mult de 2 000 de adulți și tineri, a declarat IUCN.

„Este într-adevăr un succes uriaș, o creștere exponențială a dimensiunii populației”, a declarat Craig Hilton-Taylor, șeful unității IUCN pentru lista roșie, pentru The Associated Press.

Una dintre cheile recuperării lor a fost atenția acordată populației de iepuri, care a fost afectată de schimbările în producția agricolă. Recuperarea acestora a dus la o creștere constantă a populației de râși, a declarat Hilton-Taylor.

„Cea mai mare recuperare a unei specii de feline realizată vreodată prin conservare (…) este rezultatul unei colaborări angajate între organismele publice, instituțiile științifice, ONG-urile, companiile private și membrii comunității, inclusiv proprietarii de terenuri locale, fermierii, crescătorii de vânat și vânătorii”, a declarat Francisco Javier Salcedo Ortiz, care coordonează proiectul LIFE Lynx-Connect, finanțat de UE.

De asemenea, IUCN a colaborat cu comunitățile locale pentru a crește gradul de conștientizare a importanței râsului iberic în ecosistem, ceea ce a contribuit la reducerea mortalității animalelor din cauza braconajului și a uciderii pe șosea. În plus, fermierii primesc compensații dacă felinele le ucid animalele, a spus Hilton-Taylor.

Din 2010, peste 400 de râși iberici au fost reintroduși în unele părți ale Portugaliei și Spaniei, iar habitatul lor se întinde acum pe o arie de cel puțin 3 320 de kilometri pătrați, o creștere de la 449 de kilometri pătrați în 2005.

„Trebuie să luăm în considerare fiecare aspect înainte de a elibera un râs, iar o dată la aproximativ patru ani revizuim protocoalele”, a declarat Ramón Pérez de Ayala, managerul proiectului World Wildlife Fund pentru speciile din Spania. WWF este una dintre ONG-urile implicate în proiect.

Deși cea mai recentă actualizare a Listei Roșii oferă speranță pentru alte specii aflate în aceeași situație, râsul nu este încă în afara pericolului, spune Hilton-Taylor.

Cea mai mare incertitudine este ce se va întâmpla cu iepurii, un animal vulnerabil la epidemii de virusuri, precum și la alte boli care ar putea fi transmise de animalele domestice.

„Ne-am îngrijorat, de asemenea, de problemele legate de schimbările climatice, de modul în care habitatul va răspunde la schimbările climatice, în special de impactul tot mai mare al incendiilor, așa cum am văzut în Marea Mediterană în ultimul an sau doi”, a declarat Hilton-Taylor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...