G4Media.ro

Victorie sau eșec pentru Ciolacu la Bruxelles? Ce a obținut de fapt…

Victorie sau eșec pentru Ciolacu la Bruxelles? Ce a obținut de fapt România în noua Comisie Europeană: comisar fără mare relevanță, salvat parțial de funcția de vicepreședinte

Domeniul primit de Roxana Mînzatu (PSD) în Comisia Europeană – ”Oameni, Competențe și Pregătire” e unul fără prea multă substanță și, în orice caz, mult sub nivelul de ambiție anunțat public de Marcel Ciolacu, care a cerut un portofoliu relevant economic. Cu două pietre de moară în buzunar – PNRR întârziat și deficitul bugetar explodat, premierul a înregistrat două cedări în negociere: l-a schimbat pe Victor Negrescu și a primit alt portofoliu decât cel dorit. Ursula von der Leyen i-a dat însă un premiu politic de consolare: Roxana Mînzatu a devenit unul dintre cei șase vicepreședinți executivi ai Comisiei, o premieră pentru România.

De fapt, România nu contează în Comisia Europeană. O arată analizele Reuters (via Boursorama) și Politico, care nici măcar nu amintesc de postul obținut de Roxana Mînzatu în analizele despre posturile relevante din Comisia Europeană.

Marcel Ciolacu și-a stabilit singur standardul politic în iulie, când a spus că își dorește pentru România postul de comisar pentru economie: ”am înaintat către familia politică europeană din care fac parte, din S&D, social-democraţilor, faptul că ne dorim comisarul pe economie, actualul comisar pe economie fiind domnul Gentiloni din Italia”, a spus el la acel moment. În august, premierul a întărit cererea: ”eu mi-aș dori ceva în zona economică”.

Postul primit de Roxana Mînzatu a fost însă la polul opus: în zona socială. Comisarul român se va ocupa de politici sociale precum incluziunea, strategia de combatere a sărăciei, dialogul social.

Tot Ciolacu și-a stabilit o poziție inflexibilă legată de echilibrul de gen. În 22 august l-a anunțat pe Victor Negrescu candidat și a respins public cererea Ursulei von der Leyen de a propune o femeie: ”Nu-mi place să îmi impună cineva ceva, ca în comunism”.

Toată fermitatea lui s-a topit o săptămână mai târziu, când a anunțat că a propus-o pe Roxana Mînzatu comisar, în urma insistenței Ursulei von der Leyen pentru candidați femei. România și Slovenia au fost singurele țări care și-au schimbat nominalizarea inițială pentru a satisface cererea șefei Comisiei Europene.

Roxana Mînzatu a primit însă o poziție politică puternică și fără precedent pentru România: postul de vicepreședinte executiv, unul dintre cei șase din noua Comisie condusă de Ursula von der Leyen.

De ce a cedat Marcel Ciolacu pe ambele cerințe – portofoliu economic și Victor Negrescu? Principala explicație e fragilitatea poziției interne. România are cererea 3 de plată din PNRR blocată de peste jumătate de an din cauză că nu a făcut reformele asumate. E vorba de aproape 2 miliarde de euro, bani esențiali pentru investiții și plăți.

Comisia Europeană consideră că România nu a îndeplinit corect jaloane privind regimul microîntreprinderilor și reforma companiilor de stat. Pentru deblocarea banilor, Ciolacu trebuie să negocieze politic cu Ursula von der Leyen.

A doua piatră de moară e deficitul bugetar enorm, care a depășit 4% din PIB în primele șapte luni. România e deja în procedură de deficit excesiv, iar premierul Ciolacu negociază tot politic și tot cu Ursula von der Leyen o păsuire pentru măsurile dure ce trebuie luate pentru scăderea acestui deficit.

”Daţi-mi o bună politică internă, ca să pot face o bună politică externă”, spunea diplomatul Nicolae Titulescu. Exact de acest obstacol s-a lovit Marcel Ciolacu când a vrut să negocieze un post puternic pentru Roxana Mînzatu la Comisia Europeană. Cu o poziție internă slabă, slăbită chiar de guvernarea PSD-PNL, Ciolacu n-a putut obține mai mult.

Există și un alt palier politic al negocierii: Ciolacu face parte din familia social-democraților europeni, iar Ursula von der Leyen – din PPE (popularii europeni). În mod normal, șefa Comisiei Europene nu ar avea nici un interes să le dea socialiștilor portofolii puternice. Realitatea arată însă că ceilalți comisari de stânga au primit portofolii mult mai substanțiale decât România: Teresa Tibera (Spania) e vicepreședintă și are portofoliul tranziției și decarbonizării (Green Deal), Maros Sefcovič (Slovacia) a primit portofoliile Comerț și Securitate Economică, iar Dan Jorgensen (Danemarca) a primit Energia.

De ce portofoliul ”Oameni, Competențe și Pregătire” (People, Skills and Preparedness) e mai degrabă nesemnificativ? Pentru că, potrivit scrisorii oficiale a Ursulei von der Leyen, acoperă domenii în care UE nu are competențe reale, acestea rămânând la statele membre: joburi, educație, drepturi sociale. UE are politici în toate aceste domenii, dar deciziile finale sunt ale statelor membre. Asta se vede și în bugetul gestionat: de exemplu, Fondul social european Plus (FSE+) are o valoare enormă, de 142 de miliarde de euro pentru bugetul multianual 2020-2027, dar bugetul este gestionat în principal de statele membre, Comisia jucând doar un rol de supraveghere.

Cu toată lipsa de substanță a portofoliului, Roxana Mînzatu are o oportunitate politică majoră: postul de vicepreședinte executiv îi dă ocazia să fie un jucător, să încerce să coordoneze politici transversale în Comisie, să își facă un nume. Deși e lipsită de un profil politic puternic, nimic nu o împiedică pe Mînzatu să-și ia câtă putere poate. Depinde de ea.

E cert că rezultatul de azi nu e nici succesul amețitor anunțat de PSD, nici eșecul total clamat de adversarii politici. Sunt nuanțe politice esențiale pentru a vedea tabloul complet.

Dar pentru Marcel Ciolacu e o lecție politică. Și-a stabilit ca un politician neexperimentat două mize mari (Victor Negrescu și portofoliu economic) și le-a ratat pe ambele. În orice interviu de acum și până la alegeri va trebui să explice de ce a cedat pe ambele direcții. Or, ca viitor președinte, așa cum își dorește să fie, va avea de dus constant astfel de negocieri cu liderii din UE ori din NATO pentru interesul României.

Ciolacu trebuie să treacă de la nivelul Paul Stănescu, Gabriela Firea ori Mihai Tudose la Ursula von der Leyen, Emmanuel Macron, Olaf Scholz. E el capabil să o facă? Prima tentativă e un eșec, cel puțin raportat la ce și-a propus Ciolacu. Alegătorii vor decide.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Cine din PSD ar fi fost in stare sa conduca un portofoliu de economie pentru EU? Noi chiar nu mai gandim deloc? Inteleg ca si acolo sunt negocieri pe ciolan similar cum sunt si in Romania, dar totusi trebuie sa ai si ceva in spate…
    Eu zic ca este bine ca am obtinut si ce am obtinut. Cu siguranta ca sa dea bine si sa ii scape cat de cat onoarea lui Ciolacu am primit marea pozitie de VP care este numai ceva simbolic si da bine la titlurile tabloidelor si CV-ul d-nei Manzatu ca primul roman care obtine o poziti de VP.
    P.S. Si cum a mentionat autorul articolului bine pentru d-na Manzatu este o ocazie unica de a-si construi o cariera birocratica la Bruxelles sau la alte organisme globale daca isi joaca cartea bine pentru ea si va munci sa faca ceva in bine pentru EU si nu numai o simpla reprezentare, vizite, mese festive si excursii.

  2. Domeniul „Oameni, Competențe și Pregătire” e probabil o ironie fină la subfinanțarea în Edu-Cultură. Ca să fie serios înțeleasă, PSD ar trebui să roage UDMR să facă niște comparații elocvente, aici în Est. (În fond, găsim presa românească veche pe… Arcanum!) Ce oferă digital online tânărului care vrea să fie educat bibliotecile din Ungaria și cât de puțin cele din România, mai ales Biblioteca Națională! Cum arată arhiva revistei de istorie Rubicon comparativ cu ale improvizațiilor noastre. Și dacă Muzeul Național de Istorie, în reparații la București din 2002, poate fi subiect de discuții electorale între frumoșii noștri candidați.

  3. Ciolacu cand vorbeste la telefon cu „colegii” din UE trebuie sa dea pe difuzor ca sa auda translatorul si sa-i traduca. Despre asta este vorba! :((

    • Da , dar ia meditații la engleză! Să-l vezi după!

  4. Multi comisionari sint alesi cu o doza mare de ironie sau pedagogie: Romania si ”skills”, Ungaria si sanatatea animalelor, Austria si migratia. Ce Skills” fara educatie? Ce sanatatea animalelor si puful de gasca jumulita de vie sau nici macar atat, ce migratie si Austria lui Nehammer cu tot cu Schengenul nostru?
    Ciolacu si-a declarat singur ”standardul”, la fel cum a facut Iohannis cu al lui NATO sau Geoana si a lui vis de acdeveni presedinte. De fapt, sper ca ei au atata cunoastere de sine sau bun simt incat sa stie ca cerintele lor sint doar praf in ochii nostrii, prilej de iesire la scena si fraierit poporul. Nu pot decat sa mai remarc cat de skilled sunt pe plan intern sa transforme discutia despre pensiile speciale in discutia despre pensiile tuturor romanilor, mai putin cele speciale si mai ales cele ale sarmanilor nevazatori sau oamenilor cu alte probleme.

  5. E greu sa zici ca a dat-o în bara.

    E totuși un post de vp.

    Dar toată insistenta asta pentru femei în comisia europeana îmi lasă un gust amar.

    Ce urmează?

    Gay și trans doar pentru diversitate?

    Foarte mari probleme are UE în general.

    Trebuie sa se concentreze pe politici economice și nu pe proporția de bărbați și femei ca nu face insula iubirii.

    Între timp economia germană e țăndări, au pus granițele înapoi și cred ca nu vor fi singurii.

    România nu poate oferi decât forță de munca ieftina și în curând vor fi surse și mai ieftine.

    De asta au pus-o pe tanti asta pe probleme sociale. Vom avea o grămadă de probleme din astea… Deja multe fabrici pleacă din România ca suntem prea scumpi…

  6. Dl Ciolacu a spus ca doreste postul de comisar pentru economie ,in schimb am obtinut postul de comisar de politici sociale si un post vicepresedinte.
    Sincer cred ca este un succes.
    Felicitari Dl Premier.

  7. Roxana Manzatu, Sevil Shhaideh, bla, bla, bla… Ciolacu, Johannis, Ciuca… Ce vreți sa conduca ăștia în Europa?!

  8. Extraordinar ce rusine infrunta Romania!!!! Da cand Madam Crețu a fost Ciclopul Creț ce a facut mai exact pentru România? Madam Adina Vălean? Pozitia de azi „plina de insemnatate” nu se datoreaza inclusiv si „succeselor obtinute” de marele noastre eroine?

  9. Unii ar spune că un portofoliu social nu are mare greutate. Dar să fim sinceri, portofoliile „grele” vin la pachet cu responsabilități grele și probleme mai mari. Poate că Ciolacu știe ceva ce criticii nu știu: că România are nevoie de mai multă stabilitate socială și de o voce mai puternică în acest domeniu. Iar funcția de vicepreședinte e, de fapt, un bonus neașteptat care poate fi fructificat strategic.

    • „România are nevoie de mai multă stabilitate socială și de o voce mai puternică în acest domeniu”

      Si cu ce ajuta faptul ca Mînzatu a primit portofoliul ”Oameni, Competențe și Pregătire” ? Stabilitatea sociala in tara e o problema 100% interna, in sarcina guvernului si atat. Portofoliul ala e fix praful de pe toba.

      Postul de vicepresedinte e totusi ceva concret. Cum zice si autorul, totul depinde acum de cum se descurca individual Roxana Mînzatu, o persoana cu un profil sters, pana acum.

  10. Dacă victoria este un eşec atuncea vă asigurăm că toţi v-aţi atins scopul(nu este un paradox şi un fapt).

    Voi ştiţi care este problema cu majoritarii care vor totul?…Sunt m’i’n’o’r’i’t’a’r’i la neuroni.
    Ei vor totul dar fiecare cu partea lui, ei vor legea junglei dat în acelaşi timp vor şi unitate şi stabilitate între carnivore, ei vor doar cu c’i’o’l’a’n’u’l lor dar toate carnivorele să îi sară în ajutor când îi este luat c’i’o’l’a’n’u’l sau face foame şi nu îl are, ei vor să vâneze fără să fie deranjaţi dar în acelaşi timp vor ca celelalte carnivore să îi lase să vâneze numai pe ei.

    Există multe paradoxuri la animăluţele din jungla noastră şi câteva exemple poate vă va lumina cărarea prin junglă:
    …………..
    – Mai vedem câte unul că este l’i’n’ş’a’t prin justiţie(de data asta chiar pe bune), dar tot ei se aşteaptă ca cei din justiţie să îi facă dreptate şi să ajungă l’i’n’ş’a’t şi ei la rândul lor prin tele justiţia creată de ei însuşi(mai ales că ştiu că este cu dedicaţie).
    – Mai vedem câte unul că este l’i’n’ş’a’t prin justiţie(de data asta chiar pe bune), dar tot ei se aşteaptă să fie salvat de proprii tele justiţiari care chiar ei l-au făcut vedetă, uitând că Codruţa şi Coldea sunt de mult plecaţi şi doar în mintea lor au mai rămas, crezând că ei au fost în spatele la ce s-a întâmplat fără să observe că aceleaşi practici s-au continuat şi APROAPE ÎN FIECARE ZI CÂTE UN EXEMPLU MAI AU.
    – Mai vedem câte unul că le mai dau foc(au noroc că sunt amatori, încă), dar tot ei se aşteaptă ca securitatea aia personală de informatori să aibă competenţe de securitate naţională.
    – Mai vedem câte unul că îl ia apele pe sus(de parcă nu se aşteptau), dar tot ei sunt supăraţi că politicienii lor nu au mai multă grijă de ei decât au avut în ultimii 35 de ani(ei îşi mai descarcă şi furia pe cei care mai vin să îi ajute de nici nu este de mirare că pleacă şi îi lăsă în dumnezeul lor).
    – Mai vedem câte un politician, afacerist şi prieteni de-ai tele justiţiarilor revoltaţi că sunt maltrataţi(urmează din astea să fie tot mai des pe bune), dar tot ei se aşteaptă să le sară cineva în ajutor uitând că şi pe ei la rândul lor îi doare în cot, cu o securitate personală dar nu naţională, de află mai repede de pe net ce minuni au păţit chiar ei.
    – Mai vedem câte un politician, afacerist şi prieteni de-ai tele justiţiarilor că este jefuit sau ce alte minuni au mai păţit(tot mai des), dar tot ei se aşteaptă să li se facă dreptate de justiţiari care vor avea toţi infractorii,politicienii şi telejustiţiarii pe urmele lor şi care evident nu îi vor lăuda deloc, neavând nici măcar securitate politică personală dar să se gândească la aia naţională.
    – Mai vedem câte un votant că nu li s-au dat ce se aşteptau sau li se vor lua dupaia ce li s-au dat(aicea este clar caz de epileptici cu crize activate din 4 în patru ani), pe ei nu îi mai ajută decât un doctor, dar cum doctorii sunt tele linşaţi nu suntem siguri că vor risca alţi jurnalişti isterici să aibă pe cap, motiv pentru care medicul din start te va întreba ce listă cu boli politice ai ca să ştie dacă vor mai risca(vă dăm un sfat, faceţi-vă rost de insigne de partid de la care nu au votanţi cu crize epileptice şi veţi afla că s-ar putea că nici la rând să nu mai aşteptaţi).
    …………..
    Oricum va fi ideea este următoarea, au trecut vremurile eroilor şi a patrioţilor şi a empaticilor pentru că acuma este fiecare pentru el, este sistemul pe care vi-l l-aţi creat chiar voi singuri dând semnalul clar pentru toată lumea că cine mai mişcă în front şi vă mai face ceva va fi linşat, aşa că nu vă aşteptaţi să se gândească cineva la voi şi sigur nu o să vedeţi gesturi empatice din partea nimănui pentru că chiar voi v-aţi asigurat să nu mai fie.

    Dacă nu aţi înţeles clar o să înţelegi voi atuncea când veţi fi păţiţi.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.