Victorie uriașă pentru susținătorii celui de-al Doilea Amendament din Constituția SUA: Trump a anunțat retragerea Americii din tratatul ONU privind comerțul cu arme
Președintele Donald Trump a anunțat vineri că administrația sa va retrage semnătura Statelor Unite din tratatul ONU privind comerțul cu arme, ca răspuns la îngrijorările celor care au afirmat că documentul ar putea afecta dreptul americanilor de a deține arme de foc. Decizia liderului republican este considerată o victorie majoră pentru Național Rifle Association (NRA), una dintre cele mai influente organizații de lobby din Statele Unite și principala susținătoare a dreptului americanilor de a deține arme. De altfel, Trump a făcut anunțul legat de tratatul ONU într-un discurs ținut în fața membrilor NRA prezenți la adunarea anuală a asociației, desfășurată la Indianapolis (Indiana), unde a declarat că „libertatea americană este sacră și că cetățenii americani trăiesc conform legilor americane și nu conform legilor unor țări străine”.
„Sub administrația mea nu vom renunța niciodată la suveranitatea americană, nu vom permite niciodată birocraților străini să calce în picioare libertatea pe care v-o oferă cel de-al Doilea Amendament din Constituție (n.red. legat de dreptul de a deține arme de foc) și de aceea administrația mea nu va ratifica niciodată tratatul ONU”, a declarat Trump la Indianapolis.
„Anunț astăzi în mod oficial că Statele Unite vor revoca efectul semnăturii americane de pe acest tratat complet greșit, că ne luăm semnătura înapoi”, a spus liderul de la Casa Albă. „Prin adoptarea acestor acțiuni, reafirmăm că libertatea americană este sacră și că cetățenii americani trăiesc conform legilor americane și nu conform legilor unor țări străine”, a adăugat el.
Tratatul ONU privind comerțul cu arme (ATT), care reglementează comerțul internațional cu arme convenționale – de la arme de calibru mic până la tancuri de luptă, avioane de luptă și nave de război – a fost adoptat de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite la 2 aprilie 2013 și a intrat în vigoare la 24 decembrie 2014. Până în acest moment, documentul a fost semnat de 101 state, iar alte 34 de țări l-au semnat, dar nu l-au ratificat. ATT urmărește în special „prevenirea și eradicarea comerțului ilicit cu arme convenționale”, precum și „prevenirea deturnării scopului acestora”. Comerțul internațional cu arme este estimat la circa 70 de miliarde de dolari anual.
Fostul președinte american Barack Obama a semnat tratatul în septembrie 2013 în numele Statelor Unite, trimițând documentul la Senat pentru ratificare. Vineri, Trump a semnat o notă adresată Senatului de la Washington, cerându-i să pună capăt procesului de ratificare și să retrimită tratatul la Casă Albă, „unde voi renunța la el”.
În timp ce susținătorii tratatului au afirmat că acesta nu ar putea încălca drepturile acordate de al Doilea Amendament, documentul a fost criticat constant de către NRA. Organizația de lobby a afirmat că ATT solicită înregistrarea deținătorilor de arme la nivel național în fiecare țară și că guvernele semnatare vor putea avea acces la aceste registre de evidență națională. Tratatul înseamna că politica americană privind armele de foc „ar putea deveni problema celorlalte țări” și să fie supusă aprobării acestora, susține NRA, adăugând că nu este exclusă astfel impunerea de restricții comerciale dacă nu se respectă „normele internaționale”.
„NRA a fost implicată, timp de două decenii, în cadrul Organizației Națiunilor Unite și în alte părți ale lumii la nivel internațional, ca răspuns la depășirea inițiativelor privind armele de calibru mic. În această perioadă, ne-am opus în mod activ eforturilor transnaționale care ar limita libertățile americanilor specificate de al Doilea Amendament”, susține organizația de lobby
În discursul ținut vineri în Indiana, liderul de la Casa Albă a susținut preocupările celor din NRA. Trump s-a prezentat drept apărător al drepturilor oferite de al Doilea Amendament, spunându-le susținătorilor NRA că „este o onoare să lupt de partea voastră”, promițând în același timp să apere drepturile americanilor de a avea arme.
Retragerea Statelor Unite din ATT continuă strategia președintelui Trump de a abandona diferite tratate internaționale. Încă din timpul campaniei electorale pentru Casa Albă din 2016, Trump și-a declarat constant scepticismul atât în privința Națiunilor Unite, cât și a tratatelor multilaterale, retrăgând ulterior America din acordul nuclear cu Iran, acordul climatic de la Paris, din controversatul Consiliu pentru Drepturile Omului al ONU și din UNESCO.
Date statistice
- Conform unui sondaj Pew Research Centre din 2017, aproximativ 40% dintre americani spun că dețin o armă sau locuiesc într-o casă în care există o armă de foc. Dreptul de a purta armă este considerat un drept fundamental de Constituția Statelor Unite și a fost reafirmat de Curtea Supremă în câteva decizii majore.
- Unele estimări afirmă că americani dețin circa 270 de milioane de arme de foc (mai mult de una pentru fiecare adult). Aproximativ 7,7 milioane de americani dețin fiecare între opt și 140 de arme.
- O treime dintre americanii peste 50 de ani au spus că dețin o armă. Rata de proprietate a armelor a fost mai mică pentru adulții mai tineri – aproximativ 28%. Cea mai numeroasă categorie care deține arme de foc o reprezintă bărbații albi și cei care susțin republicanii (40%). Doar 20% dintre democrați și independenții care preferă democrații afirmă că dețin arme de foc.
- 48% dintre americani afirmă că dețin arme pentru protecția lor, în timp ce unul din trei afirmă că principalul motiv este vânătoarea (sondaj Pew din 2013). Un sondaj din 1999 afirmă că 49% dintre americani aveau o armă pentru vânătoare, iar protecția era atunci pe locul al doilea.
- Tinerii între 18 și 29 de ani sunt cei care susțin cel mai mult implementarea de legi pentru controlul armelor de foc, proporția lor crescând după atacurile din Orlando (2016) și Parkland (2018).
- Rata crimelor sau a omorurilor produse cu arme de foc în Statele Unite este cea mai ridicată în țările dezvoltate (73% din numărul total al crimelor). Afro-americanii, care alcătuiesc 13% din populația Statelor Unite, reprezintă mai mult de jumătate din totalul victimelor crimelor și atacurilor cu arme de foc.
- Atacul produs în 2017 la Las Vegas (în care au murit 59 de persoane și au fost rănite prin împușcare alte 422) a fost cel mai grav din istoria recentă a Statelor Unite. Cinci dintre atacurile armate cu cel mai mare număr de victime au avut loc în ultimii 10 ani.
- Atacurile cu arme de asalt cu putere de foc mare, utilizate cu precădere de militari, au fost folosite în unele dintre cele mai sângeroase atacuri în masă, inclusiv masacrul de la clubul de noapte Pulse din Orlando (2016) și de la Școala Sandy Hook din Connecticut (2012). Unele dintre statele americane au interzis aceste arme puternice, care pot fi cumpărate din magazine cu circa 1.500 de dolari.
- Coalition to Stop Gun Violence, formată din 48 de organizații, susține că 40% din armele de foc sunt vândute fără verificarea necesară a cumpărătorilor.
- Opinia americanilor legată de interzicerea armelor de foc s-a schimbat dramatic în ultimii 60 de ani. În acest moment, o majoritate semnificativă a americanilor se opune interzicerii armelor de foc, potrivit unui sondaj realizat de Gallup în luna martie a anului trecut. Cu toate acestea, majoritatea americanilor spun că sunt nemulțumiți de legile și politicile din SUA privind armele de foc, iar majoritatea celor care se declară nemulțumiți de acest aspect doresc o legislație mai strictă.
- Atât democrații, cât și republicanii doresc restricționarea armelor pentru persoanele care sunt bolnave mintal sau pentru cele care se află pe lista de monitorizare de către agențiile din domeniul securității. Opiniile lor diferă însă atunci când e vorba de alte propuneri, cum ar fi posibilitatea de a permite cetățenilor obișnuiți să aibă drepturi sporite de a avea arme ascunse asupra lor în public.
- Principala organizație care se opune tuturor formelor de control al armelor de foc este NRA, unul dintre cele mai influente și puternice grupuri de lobby de la Washington în chestiunea politicilor privind armele de foc. Asociația susține că mai multe arme de foc fac din America o țară mai sigură. În total, circa unul din cinci proprietari de arme de foc din Statele Unite este membru al NRA, organizația bucurându-se în special de susținere printre republicani sau independenții care susțin de obicei Partidul Republican. NRA și celelalte organizații similare reprezintă un lobby puternic, ele investind anual milioane de dolari pentru sprijinirea politicienilor care le susțin ideile. Influența NRA în dezbaterile privind politicile referitoare la controlul armelor este uriașă, așa cum s-a întâmplat după atacul din decembrie 2012 de la Sandy Hook, când o inițiativă legislativă bipartizană care prevedea impunerea de verificări la toate vânzările de arme (inclusiv la târguri de prezentare și pe internet) a fost respinsă după intervenția NRA.
- Ultima legislație majoră privind controlul armelor adoptată de Congresul Statelor Unite a fost interzicerea armelor de atac, în 1994, lege care a expirat însă în 2004.
- Fiecare stat american are o legislație proprie privind armele de foc, unele dintre state având legi mai restrictive decât altele. De asemenea, legile diferă de la stat la stat în ceea ce privește tipurile de arme de foc pe care oamenii le pot deține.
- Mulți politicieni susțin dreptul americanilor de a avea arme, influențați fără îndoială și de vehemența celor din grupurile pro-arme, despre care se știe că sunt extrem de activi din punct de vedere politic. Aceștia participă la reuniuni, la mitinguri, își bombardează congresmenii cu telefoane și, cel mai important, votează în număr mare la alegeri.
- Existența unei mitologii naționale legate de armele de foc este un factor important. În acest context, merită menționat faptul că, potrivit unui sondaj Pew Research din 2017, majoritatea proprietarilor americani de arme de foc (74%) a afirmat că dreptul de a avea arme este „esențial” pentru libertatea lor, așa cum este prevăzut și de cel de-al Doilea Amendament al Constituției SUA. Istoria Americii, afirmă ei, este plină de arme, de la Revoluție și masacrarea indienilor, la cucerirea Vestului și crearea statului modern.
Surse: FoxNews, NRAILA, UN
Foto: Donald Trump / WhiteHouse
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
40 comentarii