G4Media.ro

Victorie zdrobitoare a laburiștilor în Marea Britanie după 14 ani / Premierul…

sursa foto: Facebook

Victorie zdrobitoare a laburiștilor în Marea Britanie după 14 ani / Premierul Sunak recunoaște înfrângerea și îl felicită pe Keir Starmer

Marea Britanie a virat spre centru-stânga: laburiştii au câştigat joi o victorie zdrobitoare la alegerile legislative, punând capăt celor 14 ani de putere conservatoare şi deschizând uşile din Downing Street 10 liderului lor, Keir Starmer, comentează AFP, citată de Agerpres.

Premierul Rishi Sunak a recunoscut victoria laburiștilor și l-a felicitat pe Keir Starmer, conform The Guardian.

Rezultatele sunt aşteptate pe tot parcursul nopţii, dar exit-poll-urile publicate la închiderea urnelor lasă puţine îndoieli cu privire la rezultatul acestui vot care deschide un nou capitol în istoria politică a ţării.

Potrivit acestor proiecţii ale televiziunilor britanice, laburiştii ar câştiga 410 de locuri din cele 650 ale Camerei Comunelor.

Cu puţin sub rezultatul spectaculos obţinut de Tony Blair în 1997 (418 locuri), el devansează, însă, cu mult Partidul Conservator al premierului în exerciţiu Rishi Sunak, dezavuat de alegători cu doar 131 de deputaţi aleşi. Departe de cei 365 de conservatori aleşi în urmă cu cinci ani sub Boris Johnson şi cel mai prost rezultat înregistrat de partid de la începutul secolului al XX-lea.

Liberal-democraţii (centrişti) s-ar consolida cu 61 de deputaţi. Dar surpriza alegerilor vine mai ales din partea partidului anti-imigraţie şi anti-sistem Reform UK: ar câştiga 13 locuri, o intrare mult mai senzaţională decât se aştepta pentru formaţiunea reprezentantului dreptei dure Nigel Farage.

În schimb, separatiştii scoţieni au suferit un eşec serios cu doar 10 circumscripţii electorale câştigate în Scoţia din totalul de 57.

În timp ce extrema dreaptă este probabil să ajungă la putere în Franţa, iar Donald Trump pare bine plasat pentru a reveni la Casa Albă, britanicii au ales masiv un lider de centru-stânga moderat.

Keir Starmer, un fost avocat pentru drepturile omului de 61 de ani, urmează să fie însărcinat vineri de regele Charles al III-lea să formeze un nou guvern.

„Tuturor celor care au făcut campanie pentru Partidul Laburist la aceste alegeri, tuturor celor care ne-au votat şi care şi-au pus încrederea în noul nostru Partid Laburist, vă mulţumesc”, a reacţionat sobru Keir Starmer pe X.

La doar nouă ani după ce a intrat în politică şi la patru ani după ce a preluat funcţia de lider al laburiştilor, el se va confrunta cu o dorinţă considerabilă de schimbare.

După cum au prezis sondajele pe parcursul campaniei, conservatorii sunt sancţionaţi după 14 ani tulburi care i-au lăsat pe britanici cu un sentiment de declin.

Brexitul a sfâşiat ţara şi nu a reuşit să respecte promisiunile făcute susţinătorilor săi. Creşterea preţurilor din ultimii doi ani a sărăcit familiile, mai multe ca niciodată bazându-se pe băncile alimentare pentru se hrăni.

Uneori trebuie aşteptat luni întregi pentru programări medicale în serviciul public NHS. Iar închisorile riscă să rămână fără locuri în zilele următoare.

Într-o atmosferă de lupte fratricide permanente în rândul conservatorilor, scandalurile politice sub Boris Johnson şi erorile bugetare ale lui Liz Truss, care a rezistat doar 49 de zile la putere, au ajuns să exaspereze alegătorii.

În 20 de luni la Downing Street, succesorul lor Rishi Sunak nu a reuşit niciodată să recupereze terenul pierdut. A încercat un ultim pariu convocând aceste alegeri în iulie fără să aştepte toamna aşa cum credeau mulţi, dar campania sa a fost dezastruoasă.

Fostul bancher şi ministru de finanţe de 44 de ani, a acumulat gafe şi a părut lipsit de sens politic, întrerupându-şi prezenţa la ceremoniile cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia şi întârziind să reacţioneze la suspiciunile de pariuri frauduloase în tabăra sa legate de data alegerilor.

În faţa unei înfrângeri inevitabile, tabăra sa a încercat în ultimele zile să marşeze asupra riscului ca o „super-majoritate” să lase laburiştii fără contraputere.

De partea cealaltă, Keir Starmer a scos în evidenţă originile sale modeste – mama asistentă şi tatăl lăcătuş – contrastând cu adversarul său multimilionar – şi a promis revenirea „stabilităţii” şi „seriozităţii”, cu o gestionare foarte riguroasă a cheltuielilor publice.

Puţin carismatic, dar hotărât, el promite că va transforma ţara aşa cum a redresat Partidul Laburist, recentrându-l pe plan economic şi luptând împotriva antisemitismului: metodic, fără fanfară sau scrupule.

El dă asigurări că doreşte să relanseze creşterea, să redreseze serviciile publice, să întărească drepturile lucrătorilor, să reducă imigraţia şi să apropie Marea Britanie de Uniunea Europeană – fără a reveni asupra Brexitului, un subiect tabu al campaniei.

„Puţin contează amploarea majorităţii”, a asigurat numărul doi laburist Angela Rayner la ITV după publicarea exit-poll-urilor. „Ceea ce contează este mandatul pe care îl va avea Keir Starmer, că putem merge mai departe şi să întoarcem pagina haosului şi declinului pe care le-am cunoscut sub conservatori”.

Chiar săptămâna viitoare, Keir Starmer, despre care se aşteaptă în general să continue actuala politică externă britanică, va face primii paşi pe scena internaţională la summitul organizat la Washington cu ocazia împlinirii a 75 de la înfiinţarea NATO.

În timpul ultimei sale vizite de campanie miercuri, el a asigurat că guvernul său se va pune imediat la treabă, recunoscând: „nu vom beneficia de nicio perioadă de graţie”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Maria Britanie va merge din rau in mai rau cu comuni…, pardon, social-democratii astia!