VIDEO 35 de ani de la premiera „Liceenii”, filmul-icon al anilor `80. Cum au inspirat Socrate, Isoscel, sau Ionică o întreagă generație
Filmele seriei „Liceenii”, în regia lui Nicolae Corjos, au marcat finalul anilor ’80. Devenite adevărat fenomen cinematografic, producţiile s-au bucurat de o popularitate extraordinară şi în deceniile ce au urmat, iar protagoniştii – Oana Sîrbu, Ştefan Bănică jr, Mihai Constantin şi Cesonia Postelnicu – s-au transformat în idolii generaţiilor cu matricolă şi bentiţă, notează Agerpres într-un documentar dedicat filmului.
„Film-icon, ‘Liceenii’ a fost o rampă de lansare pentru mulţi dintre actorii din distribuţie. Ştefan Bănică jr, Oana Sîrbu, Mihai Constantin şi Tudor Petruţ, care ne-au încântat în rolurile lui Mihai, al Danei, al lui Ionică şi al lui Şerban, au evoluat extraordinar după această producţie. (…) Cariera lui Ştefan Bănică jr s-a desfăşurat cu mare succes atât în televiziune sau film, cât şi pe scenele teatrelor sau cele muzicale, cu concertele rock’n’roll. Oana Sîrbu (…) şi-a găsit locul pe scena dedicată jazzului, într-un band acustic. Mihai Constantin (…) este unul dintre cei mai apreciaţi actori ai Teatrului Naţional Bucureşti. (…) Cesonia Postelnicu este actriţă a Teatrului Naţional Bucureşti (…). Tudor Petruţ (…) este profesor de matematică (…) în America, unde (…) şi-a împlinit visul de a deveni scenarist şi gazdă a unei emisiuni”, menţionează site-ul www.tvr.ro.
https://youtu.be/9fponh4A0lU
Filmul „Liceenii”, regizat de Nicolae Corjos, după un scenariu de George Şovu, a avut premiera în 27 octombrie 1986 şi face parte din seria de filme despre liceeni, fiind precedat de „Declaraţie de dragoste (1985) şi urmat de „Extemporal la dirigenţie” (1987) şi „Liceenii Rock’n’Roll (1991).
Punctele comune ale acestor filme sunt tandemul regizor – scenarist (Nicolae Corjos şi George Şovu) şi, în mare parte, coloana sonoră semnată de compozitorul Florin Bogardo şi interpretată de Stela Enache. Filmul „Liceenii Rock’n’Roll” a avut coloana sonoră semnată de compozitorul Cornel Fugaru.
Succesul filmului „Liceenii” s-a datorat, pe de o parte, distribuţiei care a inclus mari actori – Tamara Buciuceanu-Botez, Ion Caramitru, Cristina Deleanu, Dorina Lazăr, Sebastian Papaiani, Iarina Demian, Mihai Mereuţă -, dar şi tineri talentaţi (unii dintre ei fiind, la acea vreme, studenţi la IATC), iar pe de altă parte, celebrului cântec „Ani de liceu” din genericul peliculei.
„Element central, genericul ‘Ani de liceu’ a devenit un adevărat imn pentru generaţii de liceeni. Melodia a fost comandată de regizorul Nicolae Corjos lui Florin Bogardo pentru filmul ‘Liceenii’, iar cei doi colaboraseră anterior la pelicula ‘Declaraţie de dragoste’ (1985). ‘Ani de liceu’ urma să fie momentul central al coloanei sonore, interpretat de protagoniştii Ştefan Bănică jr şi Oana Sîrbu (care se lansase deja în muzica uşoară). Iniţial, regizorul Nicolae Corjos nu a apreciat cântecul, considerându-l monoton. Cei doi tineri actori nu au reuşit o interpretare convingătoare, astfel încât s-a apelat la duetul Florin Bogardo – Stela Enache”, notează site-ul tvr.ro.
Stela Enache mărturisea într-un interviu: „Am sute de piese în repertoriu, dar dacă nu cânt asta tot degeaba. (…) Surprinzător e că tinerilor care nu mă ştiu, nici pe mine, nici pe Florin Bogardo, dacă le spun despre ‘Ani de liceu’ fac imediat legătura”.
Filmul prezintă momente ale perioadei de liceu prin care trec personajele principale. Elevii Mihai Marinescu (interpretat de Ştefan Bănică jr) şi Ionică Popescu (interpretat de Mihai Constantin), colegi de cameră la căminul liceului, rămăseseră corigenţi la matematică în clasa a IX-a, dar au reuşit să promoveze la examinarea din toamnă. Dirigintele clasei este profesorul de filosofie Mihai Gavrilescu (interpretat de Ion Caramitru), căruia elevii îi spuneau „Socrate”.
Mihai este îndrăgostit de colega sa Dana Vasilescu (interpretată de Oana Sîrbu), căreia îi pune periodic un trandafir în pupitrul băncii, însă Dana este îndrăgostită de colegul Şerban (interpretat de Tudor Petruţ) şi presupune că acesta îi lasă trandafirii în bancă. Când Dana şi Şerban se despart, Mihai începe să studieze şahul, pentru a se apropia de Dana, care era campioană la acest joc, ba chiar participă la un simultan de şah.
Pelicula se află pe locul 25 în topul celor mai vizionate filme româneşti din toate timpurile, conform unui comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România.
sursa: Agerpres
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii