G4Media.ro

VIDEO Abandonul universitar, hărțuirea sexuală și consumul de droguri, discutate de studenți…

VIDEO Abandonul universitar, hărțuirea sexuală și consumul de droguri, discutate de studenți la forumul ce reunește anual toate organizațiile din țară

Sănătatea sexuală, digitalizarea și sustenabilitatea, precum și implicarea tinerilor în cauze ce vizează acceste domenii au fost principalele subiecte de la Forumul Organizațiilor Studențești din România 2024.

Programul a fost completat și de discuții și dezbateri având ca scop căutarea unor soluții pentru problemele din învățământul superior, cum sunt abandonul universitar și hărțuirea sexuală

Vicepreședintele executiv al ANOSR, Sergiu Covaci, a vorbit cu reporterii ENTR despre concluziile Forumului unde au fost prezenți „550 de studenți, voluntari, lideri ai organizațiilor studențești din toată țara”.

Acesta a mai declarat că la eveniment au fost invitați care „au facilitat sesiuni despre sănătatea sexuală, prevenirea consumului de droguri, digitalizare și substenabilitate, pentru a le oferi participanților oportunitatea de a se familializa sau a aprofunda teme de interes general din societate.”

La ceremonia de deschidere au luat cuvântul:

  • prof. univ. dr. Mihai Dimian, rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava
  • Lana Par, vicepreședinte al Organizației Europene a Studenților (ESU)
  • Mircea Meriacri, președintele Consiliului Tineretului din România (CTR)
  • Rafaela Barac Bologa, vicepreședinte al Consiliului Național al Elevilor (CNE)
  • Paula Bodlev, președintele Federației Tinerilor Basarabeni (FTB)
  • Oana Alexandra Țînțar, președinte ANOSR

„Timp de 12 zile, evenimentul reunește peste 550 de reprezentanți ai studenților din întreaga țară, din peste 100 de organizații studențești, care au discutat despre interesele, problemele și nevoile studenților din România, cu scopul de a identifica soluții pentru dezvoltarea învățământului superior și de a trasa liniile directoare pentru activitatea federației în următorul mandat.

Programul proiectului a inclus și sesiuni de formare destinate dezvoltării organizațiilor membre în vederea creșterii capacității acestora de a reprezenta studenții la nivel local, precum și o serie de dezbateri și ateliere dedicate consolidării abilităților participanților de a fi membri activi ai societății.

În contextul adoptării noului Cod al drepturilor și obligațiilor studentului, precum și al necesității de a implementa noile mecanisme și prevederi introduse prin modificarea acestuia, participanții vor contribui direct la conturarea unei viziuni comune cu privire la operaționalizarea planurilor de măsuri remediale și a structurilor de monitorizare a respectării prevederilor codului. Din aceeași perspectivă a contextului, beneficiarii proiectului vor fi implicați în identificarea și delimitarea dezideratelor tinerilor, cu scopul de a formula revendicările ANOSR ce vor urma să fie înaintate candidaților la alegerile parlamentare și prezidențiale.   

Totodată, având în vedere numeroasele cazuri de hărțuire sexuală sesizate la nivelul instituțiilor de învățământ superior, ANOSR a realizat demersuri în privința combaterii fenomenului”.  se arată în comunicatul Alianței Națională a Organizațiilor Studențești din România.

Cazuri recente de hărțuire sexuală în universitățile din România

În ultimele luni, 2 cazuri au marcat opinia publică din România: Cazul Bulai de la SNSPA și cazul Bădău de la FJSC.

În cazul profesorului de la SNSPA, publicația Snoop a scris, la sfârșitul lunii iulie,  că  „sociologul Alfred Bulai, profesor și cunoscut analist politic la TV, în vârstă de 61 de ani, le cere studentelor să se dezbrace în fața lui, în practică, în camera unde este cazat și unde le cheamă să le ofere feedback academic. Este șeful Departamentului de Sociologie din cadrul Școlii de Studii Politice și Administrative (SNSPA), din București.”

În ceea ce privește cazul profeorului de la FJSC, Rise Project scria, la începutul anului, că „Horea-Mihai Bădău e lector universitar doctor și predă la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București din 2008; are 51 de ani și din septembrie 2021 e în concediu fără plată. Aproape oricine a trecut prin FJSC a auzit despre el că face avansuri studentelor. ”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...