VIDEO Activiștii anti-petrol au încercat să-și lipească mâinile de celebra pictură a lui Munch ”Țipătul”
Activiștii de mediu au încercat fără succes vineri, la Oslo, să-și lipească mâinile de „Țipătul”, capodopera emblematică a pictorului norvegian Edvard Munch, pentru a protesta împotriva industriei petroliere norvegiene, a anunțat poliția, citată de Le Figaro.
Gărzile de la Muzeul Național din Oslo au intervenit, iar tabloul, protejat de sticlă, nu a fost deteriorat, a precizat poliția din capitala norvegiană pe Twitter.
„Țip când mor oameni!”, a strigat una dintre cele două persoane arestate în timpul acțiunii, potrivit presei norvegiene. „Eu țip când politicienii ignoră știința”, a strigat cealaltă.
🔴⚡Activistas intentaron este viernes pegar sus manos sobre “El Grito“, la emblemática obra maestra del pintor noruego Edvard Munch, sin embargo, no tuvieron éxito; los detalles:
👉 https://t.co/UNqBn0ZtDX pic.twitter.com/TJf3i6nRmo
— @diario24horas (@diario24horas) November 11, 2022
Incidentul, care a avut loc în jurul orei 10:30 GMT, este cel mai recent dintr-o serie deja lungă de acțiuni întreprinse de activiștii pentru climă la mai multe muzee importante din întreaga lume pentru a denunța lipsa de atenție pe care, spun ei, o suferă cauza climatică.
O organizație numită „Stop Oil Exploration” a revendicat responsabilitatea pentru această acțiune pentru revista culturală norvegiană Tidens ånd, afirmând că scopul acesteia este de a „trezi oamenii din apatia lor” pentru a „ajunge la dezbaterea pe care dorim să o avem”.
Ministrul norvegian al Culturii, Anette Trettebergstuen, a calificat această acțiune drept „inacceptabilă”. Norvegia este de departe cel mai mare producător de petrol din Europa de Vest și se confruntă cu critici tot mai mari în ceea ce privește exploatarea petrolului.
Datând din 1893, opera lui Munch a devenit un simbol al angoasei existențiale. Acesta arată o față umană care își ține capul în mâini, exprimând oroare pe fundalul unui cer învolburat.
Aproape 100 de muzee importante din întreaga lume au emis joi o declarație comună în care afirmă că activiștii care vizează operele „subestimează grav” daunele pe care le pot provoca.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii