G4Media.ro

VIDEO Adrian Câciu: Abordarea că mediul privat ține în spate trei bugetari…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

VIDEO Adrian Câciu: Abordarea că mediul privat ține în spate trei bugetari și nu știu câți pensionari este total incorectă. 32% din contribuţiile pentru pensii vin de la bugetari

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a declarat, duminică într-o conferință de presă susținută la Giurgiu că cei 1,2 milioane de bugetari din România plătesc 32% din contribuțiile pentru pensii și că afirmația că mediul privat „ține în spate” bugetarii este una falsă:

„În mediul privat sunt 5,6 milioane de salariați, avem 1,2 milioane de bugetari. Abordarea că mediul privat ține în spate doi bugetari sau trei bugetari și nu știu câți pensionari este total incorectă. Din perspectiva contribuțiilor de asigurări sociale, o să observați că 32% din volumul contribuţiilor de asigurări sociale de stat, adică banii pentru pensii, sunt realizate de bugetari. La asigurări sociale de sănătate 28%. Eu n-aș vrea să abordăm salariații de unde provin. Salariaţii trebuie abordaţi din altă perspectivă, din punctul meu de vedere, a eficienţei productivităţii muncii, la cum ajută fiecare dintre ei ca mediul economico-social să crească”, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Reporterii i-au pus întrebări lui Câciu pe fondul creșterii fără precedent a numărului bugetarilor din România sub coaliția PSD-PNL-UDMR.

La conferința de presă de la Giurgiu au mai participat senatorul PSD Robert Cazanciuc și deputatul PSD, Marian Mina, președintele PSD Giurgiu.

 

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

57 comentarii

  1. Tot ce face PSD e sa se planga , puneti mana si faceti treaba ( imposibil , stiu .. ) ! Clan mafiot !

    • Statul gestioneaza banii privatului nu produce statul bani. Totul e platit de privati. Bugetarimea isi iau salariile din banii nostrii ai privatilor de taxe.

    • SI „CONTRIBUTIILE” PENTRU PENSIE ALE BUGETARILOR VIN FIE DE LA MEDIUL PRIVAT FIE DIN IMPRUMUTURI. NU PLATESC DE FAPT NIMIC.

    • PARTIDUL A CRECUT CHELTUIELILE BUGETARTILOR DE MAI MULT DE DOUA ORI IN ULTIMII 4 ANI.

      NUMAI LA „justitie” AU CRESCUT DE TREI ORI. ANUL ACESTA SE VOR DUBLA. tovarasul predoiul PREGATESTE NOI SI NOI PRIVILEGII.

  2. Ok, si bugetarii de unde sunt platiti?

    • Statul român poate funcționa excelent și cu mai puțini angajați la stat – bugetari. Sunt prea mulți! Este nevoie de concedieri! Să muncească la firme private.
      România NU trebuie să aibă sindicate puternice ca și în Occident. La firme private trebuie să muncești ore suplimentare fără a fi plătit, uneori fără concediu.
      Unii patroni nu trec salariile intregi pe contract, se dau la gri, în plic.
      Plecați în străinătate dacă nu vreți să munciti la patron. Nu avem multe drepturi.

    • Exact la asta m-am gandit si eu.
      Sa zicem ca fiul meu de 8 ani primește 1000 de lei de la mine, din care dă unui cerșetor 500. El poate spune, bineînțeles, că banii au fost de la el, pentru că dacă i-ar fi pastrat pe toți ar fi ramas ai lui. Dar in acelasi timp e absurd sa nu admiti că nu ar fi avut parte de nicio letcaie nici fiul meu, nici cersetorul, daca nu as fi avut eu banii.
      Poate ne explică mai multe dl Caciu… Poate produce statul bani, independent de mediul privat? Chiar m-a facut curios

    • Psd-ul!

    • Pe de alta parte este adevărat că sunt persoane care lucrează atât in mediul bugetar (profesori, medici etc), cât și in mediul privat. Dar in acest caz m-as feri sa zic că este meritul sectorului bugetar, ci pur si simplu aceste persoane fac parte din ambele sectoare

    • Asta e o mare pacaleala!!! Ca bugetarii platesc pensii, impozite, sanatate – bani tot de acolo vin: de la cetateni si din mediul privat. Daca dl. Caciu ca ministru nu pricepe nici macar atata lucru, inseamna ca avem o problema uriasa de competenta.
      Avem mult prea multi bugetari! E drept ca unii muncesc din greu, dar astia sunt poate 30-40%. Restul taie frunza la caini, sau ne spun noua diverse povesti!

  3. 70% din bugetari se ocupa de hartogarii care ar putea fi automatizate.

  4. Toti bugetarii sunt tinuti in spate de privati. Jumatate din lipitorile alea sunt inutile

  5. Intrebare: ce produc angajatii de la stat?
    Raspuns: birocratie (care automat implica coruptie).

  6. pai daca imprumuturile si mediul privat tin in spate bugetarii si 32% din pensionari sunt tinuti de bugetari, restul evident fiind tinuti de privat si imprumuturi, ce inseamna bre?

  7. Da, de aia toti politrucii PSD, PNL si UDMR, toate rudele si amantele politicienilor, toate „animalele politice” si chelneritele se bulucesc sa lucreze la stat, pe salarii si pensii speciale nesimtite, si nu fac nimic in afara de plimbat foi si baut cafele: ca sa tina ei in spate sectorul privat! 😀 😀 😀
    Omul asta nu realizeaza ce penibil e?
    De ce nu spune Caciu ca salariul mediu la bugetari a fost crescut de USL complet artificial, fara legatura cu productivitatea, si e cu 70% mai mare decat in sectorul privat, o anomalie unica in Europa?

  8. … vai de competenta lui in materie financiara cu acest … argument !!!
    Despre faptul că avem 1.2 milioane de bugetari, că numărul lor tot creste, că mulți dintre ei, in administrațiile centrale și locale, taie frunze la câini, niciun cuvânt ?!

  9. Domnu’ Economist de mucava,
    Când zici: „taxă pe valoarea adăugată” la ce te duce gândul, nu la activitatea cunoscuta sub denumirea de „Comerț”, adică capătul „lanțului” de Producție/Servicii ?
    A…, că și bugetarul primește un salariu/o pensie pentru frunza tocată la câini, iar din bănuții încasați cumpără și el bunuri și servicii purtătoare de TVA!? Așa e, dar nu uita cine a produs bunul/serviciul pe care toacă bugetarul bănutu’…

  10. Gandire de” gugustiuc contembel”!

  11. nu stiu daca problema e numarul bugetarilor cat eficienta lor si modul cum sunt platiti ,exista sefi milionari din salariu,mai trebuie umblat la flexibilizarea masei astea de bugetari acum daca nu ai nevoie de ei intr-un domeniu e legal imposibil sa-i pui sa faca altceva.

  12. zise bugetarul…

  13. Foarte tare, domnule ministru, zic să scrieți un doctorat pe această temă.
    Dacă e așa cum ziceți dumneavoastra, cu vastele cunostinte economice dobândite la Romano-Americana si examenul de licență abia trecut la ASE in afara sesiunilor obisnuite pentru studenții de la ASe:)))))(In 1997, au fost chiar 2 sesiuni ptr studenții de la ASe, în iunie si in toamnă, că au terminat 2 promoții, ultima cu 5 ani si prima cu 4 ani), apoi la Domeniile Statului toată viața, inseamna că bugetari se pot susține singuri, așa că puteti lăsa cele 32% procente privatilor. Vă verificați minunata concepție in practică si vedeti ce iese. Nu doar doctorat scrie pe dumneavoastră, dar e posibil
    să fiți la un pas de Nobel. :)))))

    • Așadar, bugetarii plătesc contribuții de 32% din buget. Dar salariile bugetarilor, de unde provin? Produce statul, cumva, bani de altundeva decât din taxe și impozite?
      Practic, statul ia bani de la toți (TVA, accize, impozite..etc) ; de acolo da salarii la bugetari, apoi mai încasează odată taxe de la aceștia. Din aceeași masă monetară, statul ia de 2 ori…….

    • BINGO!

      Ar trebui sa vorbim de acel salar brut de 16 000+ pe director, un director face mai mult decat sa isi umple buzunarele. Doar in romania se da banii multi, ca sa fie acolo dle, nu conteaza ca e director la draq in praznic si nu munceste si nu face nimic benefic pentru statul roman. Acolo se vede fiecare salariu brut, si unde oamenii care muncesc la privat au mai putine beneficii, pentru ca statul nu e capabil nici sa ii ajute pe cei ce lucreaza la privat si au probleme uriase la credite, facturi, etc… Bine ca statul le face viata usoara celor 1,2 mil de bugetari, iete ca se vede de ce e important votul fiecarui cetatean, cand aparatul de stat e plin de lipitori ce sug de mult toata viata de care ar trebui sa se bucure la nivel general un cetatean roman. Daca nu ar fi fost UE, ar fi fost mai vizibila degradarea si bunastarea cu care statul roman se sterge la fund, pentru ca statul roman nu are banii 0 de investitii, atat de captusit este cu lipitori antrenate in partide politice.

      Tot ei o sa se relaxeze cu pensii pe masura, ca au fost in aparatul de stat, sa vedem atunci cu ce se vor intretine, imi pare sincer inconstienta peste 15 ani o sa fie Congo, azi de abia se platesc la pensionari cu pensii mici pensiile. Acum se sare ca trebuie marite investitiile, se pune accent pe exploatarea gazului pe vandut resurse naturale, ajungem si noi ca rusia un stat comunist… . O sa fie foarte amuzant cand sistemul de pensii se inchide cu o schema ponzii, in care cei ce vor apuca pensia mare cativa ani de zile, macar vor ramane cu ceva. Restul o sa faca foamea pe la colturi, cersind copiiilor care le-au distrus viitorul si avand grija de nepoti care nu vor mai avea nimic de viitor in tara asta.

  14. Aha, și bugetarii primesc banii din profiturile făcute de companiile de stat, cum ar fi Tarom. E adevărat că face profit negativ, dar plătește salarii bune.
    Un fel de perpetuum mobile economic, ăsta o să ia Oscarul pentru economie.

  15. Ăsta e economist?! Ce abureala de doi bani.Argumentul că bugetarii plătesc contribuții la pensii și sănătate încearcă să inducă că bugetarii ar produce ceva pe piața.Vezi, doamne, din veniturile lor și încă ce mult în raport cu numărul lor( mult pentru că veniturile lor sunt mai mari decât în economie, din care bugetul se alimentează de fapt).

  16. Asta e neted, frate 😀😀😀😀
    Si salariul bugetarilor, din care se retine contributia bugetarilor, de unde vine? Nu de la firmele private?
    Mamaaa, asta e ministru!

  17. Cum știi că un politician este hot ? Pai îl prinzi cu minciuna, cu prosteala, cu alba- neagra, cu discurs kaghebist, cu realitatea paralelă de tip Putin!
    Deci bugetarii care iau banii de la privați si pentru care se plătesc taxe si impozite pe salarii DIN BANII PRIVAȚILOR, plătesc 32%dintre taxe din banii PRIVAȚILOR!!!!

  18. Ce asteptari sa avem de la acest ministru al finantelor, care intrebat in legatura datoriile Romaniei, a afirmat ca trebuie rostogolite.

  19. Ciolacu se vrea si el … prim ministru !!
    Are vreo competenta in ceva in afara de sforaraia din clica proprie ?

  20. Poate acest „specialist” de inalta talie mondiala ar putea sa ne arate exact cati bani fac companiile de stat si cat din profitul lor este folosit pentru a acoperi salariile angajatiilor din institutiile de stat. Sa inteleg ca de fapt angajatii bugetari se sustin singuri financiari si de aceea au salariile pe care le au? Pana nu dai informatii clare aceasta declaratie este chiar nesimtita si jignitoare pentru angajatii din privat.

  21. Ca câciu mai gândește și tâmpeanu, insul care revoltă/revoluționează sistemul de învățământ, astfel încât să poată ascunde dezastrul până în ultima zi a fiecărui an școlar… o singură medie pentru un an, catalog electronic – care se va printa etc. Uniunea contra-naturii, aflată la guvernare, continuă dezastrul neocomunist din ultimii 30 de ani.

  22. Asta ne da niste date interesante fara sa-si deie seams probabil. Pai daca 1,2 milioane de bugetari platesc 32% din totalul contributiilor la pensii si restul e platit de 5,6 milioane de angajati din private, inseamna ca bugetarii platesc in medie de 2,2 ori mai mult la pensie. Asta inseamna ca in medie au in salariu de 2,2x mai mare decat un angajati de la privat. Asta da anomalie.

  23. Astea sunt discutii pt „la o cafeluta”. Ca bugetarii contribuie sau nu contribuie este indiferent. Un stat nu poate exista fara bugetari. Statul e reprezentat de bugetari: politicieni, profesori, judecatori, politisti, pompieri. Singura discutie valabila este: cati bani trebuie sa consume statul cu aparatul bugetar, iar aici nu avem alta varianta decat sa ne uitam la tarile avansate, sa vedem daca ne apropiem de medie, o depasim, suntem la varf, suntem la coada. Din pacate suntem la coada. Statul nostru distribuie avutia tarii mult prea mult catre sectorul bugetar. Adica ia bani de la toti si ii da in prea mare masura catre bugetari. Practic, pentru a parafraza un intelectual cu palton: ORI ESTI BUGETAR (a se citi PRE-CAUT), ORI ESTI PROST.

  24. taxele alea pt pensii de 30% platite de bugetari NU acopera nici macat 25% din salariile bugetarilor

  25. Apropo de bujetari: de ce, daca 1 iunie este zi liberă, MAI serbează Ziua Copilului astăzi?!!
    Ca să aibă 2 zile libere😂

    • Institutiile statului organizeaza zile ale portilor deschise pentru copii . De adulti le este frica pentru ca le-ar pune intrebari deranjante .
      Nu va mai duceti copiii la astfel de manifestari . Explicati copiilor ca institutiile statului sint locuri ale jafului asupra trudei mediului privat . Ca rostul institutiilor statului este unul firesc dar el a fost denaturat de comportamentul tilharesc si incinos al celor care le populeaza .

    • Ca sa fie platiti suplimentar, cum de ce? Nu primesc dublu pentru sarbatori si zile libere.

      Eu as duce copilul si as zice uite, vezi astia sunt oameni care muncesc si isi risca viata, da in spatele lor sunt niste lipitori care se cred speciali si care castiga uneori cat ei, iar unii si mai mult. Ei au nevoie de vaste cunostinte si nu isi permit sa greseasca, cei de sus ii trimit sa cada in cap cu mig 21, cu scoli false si furand viata acestor oameni.

  26. Și mai pe scurt:
    Informatizarea duce în mod normal la disponibilizari de personal.

  27. 4. Cîciule, du-te acasă!

  28. 5. Bugetarii Romaniei – cancerul Romaniei!

  29. ori nu e economist ori nu e economist domnul din text: pai daca cei mai putini de ;la buget platesc in cuantum mai mult decat cei multi de la privat inseamna CLAR ( datorita faptului ca e procent din salariu brut – pensia ) ca salariile de la bugetari is FOARTE MARI de reusesc sa stranga sume mai mari la fondul de pensii decat cei multi…..salarii FOARTE MARI platite tot din contributiile privat — e un fel de autodenunt:D ca sa nu zic altceva „D

    • plus ca putea sa vina cu infoormatia: cu cat este mai mare media salariilor de la buget + DECONCENTRATE fata de privat..si atunci radea in fata tutror:D

  30. Da, adevarat ca bugetarii sustin 32% din buget de pensii intrucat veniturile sunt f mari comparativ cu efortul depus.. De exemplu, din declaratia de avere a unui bugetar, pe anul 2020 reiese:
    1.MGA – presedinte AVAS 119 000 LEI, membru CA la EximBank 258 000 lei, membru CA la Romaero 25 000 lei. Total venituri salariale an 2020 =119000+258000+25000 = 402000 lei. deci in jur de 33500 lei net pe luna!!!!!
    Este echitabil ca unii bugetari sa castige astfel de sume si cati astfel de bugetari avem?

  31. la stat nu se munceste, se traieste bine si se fura

    trebuie dati afara majoritatea birocratilor si posturile de sefime, inclusiv in structurile militare
    e nevoie de mai multi profesori, politisti, doctori, procurori, ofiteri profesionisti etc nu de birocrati si sefime inutila
    romania e tara cu mai multi directori si generali decat angajati si ofiteri

    si nu se poate ca din 5 zile lucratoare, bugetarii sa lucreze 4, de vineri incepe weekendul, la fel si la doctori sau politisti, vin la program si pleaca cand vor ei, desi pe fisa postului scrie altceva

  32. O treime ?! :)))pai hai cu un pic de ambitie ca imediat ajungem 50% ! Cetateanu si bugetarul lui .. . nu?!

    Vai viata noastra! Platim degeaba o slehta de hoti si talhari care mai au tupeu sa iasa in fata cu afirmatii ca asta;
    Ah, si cu pensiile alea speciale cum ramane?! Pe alea cine le plateste.. pentru alea se imprumta Romania cu 1000 euro/ secunda?!

  33. Ati vazut ca astia câștigă la 45-60.000/luna!!!ce fac pentru banii astia???afaceri si furaciuni!si romanul din clasa medie,bagat in mocirla cu toti,nu este productiv!!!sunt bugetarii de rand(talpa),cei care muncesc si nu sunt platiti decat pana la 2/3 din ce li se cuvine(1/3 din cei care isi fac treaba ), si bugetarii de lux,care ii doare in spate de toți și de toate,ca ei sunt deasupra legii si a firii,nu ii atinge nimic,nici macar legea,ca ei reprezinta legea!!!

  34. bravo caciule! baga mare la angajari pentru ca fara bugetari vad ca viate e pustiu!! cand apareai pe la diverse tele-vizuini scapai altfel de idei. acum te-a dresat psd. in plus…ministru…masina la scara…excelenta…sefe de cabinet…scaun moale…sclavi care-ti deschid usile…

  35. Fir-ar mama ta să-ți fie… auzi la el, bugetarii dau 32% din pensii… dar bani bugetarilor, banii lor, bruți, de unde vin? de la duhul sfânt? cad din cer? nu vin din taxele platită de ăilalți?

  36. Problema nu e nici numarulu bugetarilor raportat la privat si nici salariul acestora . Problema e ca majoritatea institutiilor unde acestia lucreaza sunt pe pierdere. Pierdere sau profit este singurul adevar care dovedeste daca munca ta ca si institutie/firma este utila pentru comunitate. Daca tu nu produci profit, chiar daca iti platesti angajatii cu minim pe economie si toata lumea munceste pe bune cum poti spune ca esti util? Intrebare retorica desigur

    Puteti verifica pe google punctual cum/ce produce ficeare institutie a statului , cautati de exemplu:
    CFR marfa risco
    Si rezulta si datele cele mai „recente”
    Cifra Afaceri 2020
    516.854.044 RON
    Profitul Net 2020
    -335.084.365 RON

  37. Dar cu datoriile care se sterg la companiile de stat cum ramane? Adica dupa furaciune cat cuprinde,trebuie sa plateasca prostimea care lucreaza la patron,ca bugetarii sa si ia salariile nesimtite,nu mai zic de pensii.

  38. Mediul privat produce valoare adaugata si PIB .
    Bugetarii si demnitarii le toaca . Institutiile statului sint prea multe , prea scumpe , pline de capuse si au utilitate nesemnificativa .
    Bugetarul roman este inamicul meu . Nu am respect pentru demnitari si bugetari . Astia isi fac legi ca sa isi introduca miinile in buzunarele mele . Fac orice imi sta in putinta sa nu platesc bani la bugetele publice . Guvernantii au fost tot timpul tilhari si mincinosi .

  39. Ori e prost ori nu gândește. Acasă cu tine tată că nu-ți merge bibilica.

  40. Seriooos?! Dom’ ministru, da’ din ce bani sunt platite salariile alea din care platesc impozit bugetarii? Nu cumva banni aia vin si de la mediu privat, cel care e obligat sa produca plusvaloare?

  41. Privatul tine tara și pensionarii, asistați social și toate lichelele. Privatul contribuie 70%la bugetul statului țigănesc. Ptr alocați și aj sociale. Ptr aia este bugetul țări.

  42. Nu mi-am imaginat ca esti atat de prost mai Câciule