G4Media.ro

VIDEO Alan Turing, geniul britanic care a spart codul Enigma și a…

Sursă foto: Banca Angliei

VIDEO Alan Turing, geniul britanic care a spart codul Enigma și a schimbat soarta războiului, fiind ulterior condamnat la închisoare pentru homosexualitate, va apărea pe noua bancnotă de 50 de lire

Alan Turing, omul de știință faimos pentru că a ajutat la decriptarea codului Enigma, folosit de Germania nazistă pentru a transmite mesaje secrete, va apărea pe noua bancnotă de 50 de lire sterline, transmite The Guardian.

Matematician și informatician, unul dintre pionierii inteligenței artificiale, Turing a fost selectat dintr-o listă de aproape 1000 de oameni de știință pentru a apărea pe bancnota care va fi scoasă în circulație începând cu 2021.

„Alan Turing a fost un matematician remarcabil a cărui muncă a avut un impact enorm asupra lumii de astăzi”, a declarat luni Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei, la un eveniment în Manchester. „Turing este un gigant pe umerii căruia stau mulți astăzi”, a adăugat el.

Turing – interpretat de Benedict Cumberbatch într-un film din 2014 despre viața sa – este cunoscut pentru munca pe care a depus-o pentru a decripta codul Enigma, a fost informaticianul care a pus bazele inteligenței artificiale și care s-a întrebat primul dacă computerele pot gândi.

Decizia vine ca urmare a a unei campanii pentru mai multă diversitate pe bancnotele britanice. Alan Turing a fost condamnat în 1952 pentru homosexualitate, într-o perioadă în care relațiile între persoanele de același sex erau incriminate de codul penal. Turing a murit în 1954, în vârstă de 41 de ani, în urma otrăvirii cu cianură.

Premierul britanic Gordon Brown a prezentat scuze în mod oficial în 2009 pentru modul în care Turing a fost tratat, în urma unei petiții semnate de mii de persoane. Turing a fost graţiat post-mortem de Casa Regală a Marii Britanii în 2014.

Alan Turing a fost selectat de pe o listă care conţinea 12 candidaţi cu contribuţii în domeniile ştiinţei şi matematicii, printre care se număra şi Stephen Hawking.

Pe actuala bancnotă de 50 de lire figurează inginerul James Watt şi partenerul său Matthew Boulton, cei care au dezvoltat şi promovat un motor cu aburi la finele secolului 18.

Pe lângă imaginea lui Turing, noua bancnotă de 50 de lire sterline va mai include un tabel şi o formulă matematică dintr-o lucrare a lui Turing datând din 1936, un desen tehnic al maşinii care a fost utilizată la spargerea codului Enigma precum şi un citat al lui Turing cu privire la dezvoltarea inteligenţei artificiale, „aceasta este doar o anticipare a ceea ce va veni şi doar o umbră a ceea ce va fi”, citează Agerpres.

Bancnota de 50 de lire sterlină este cea mai mare valoroasă bancnotă a Băncii Angliei şi este foarte rar utilizată în tranzacţiile zilnice. BoE estimează că noua bancnotă cu figura lui Alan Turing va intra în circulaţie la finele lui 2021.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Mare onoare sa ajungi pe asemenea bancnotă… după ce te baga la pușcărie si te castreaza chimic pt ca nu corespunzi social.

    • Puteau sa l faca scapat,pierdut,schinbat numele si o alta viata..dar asa sa l bage la puscarie..A salvat tara si lumea..

      Groaznica Recunostinta.Puscarie,Castrare,Otrava.

  2. Giordano Boruno a fost ars pe rug de biserica catolica pentru rostirea adevarului si nimeni nu l-a pus pe icoane.

  3. La noi or să-l pună pe Sebi Ghiță pe bancnota de 50.