VIDEO „Am reușit prin sport să clădim două caractere și doi copii foarte frumoși” – interviu cu Alex Necula, antrenorul primilor campioni mondiali de dans sportiv români, Răzvan Zaharia și Ana Maria Târzianu
- Primul titlu mondial la dans sportiv juniori obținut la Sibiu de perechea Răzvan Zaharia și Ana Maria Târzianu, cuplu antrenat de Alex și Andreea Necula, de la Dance Energy Academy din Iași a provocat o mare bucurie într-o țară răvășită de criza politică prelungită și pandemia de coronavirus. Antrenorul celor doi tineri, Alex Necula, a dezvăluit într-un interviu cu G4Media cheia acestui succes, neașteptat pentru mulți, dar nu chiar o supriză pentru tehnicianul ieșean.
Alex Necula: Colegii noștri, colegii copiilor din club au reacționat foarte bine, a fost un rezultat excepțional pentru România în primul rând, iar pentru Iași a fost o premieră acest rezultat, apoi pentru Federația Română de Dans Sportiv, pentru că în cei 30 de ani de activitate aceasta este prima pereche campioană mondială la categoria juniori II Latino.
Reporter: De când aveți clubul de dans?
Alex Necula: Clubul a fost înființat în 2009, iar cu această pereche lucrăm de aproximativ șapte ani, ei făcând dans de nouă ani și de atunci încercăm să-i îndrumăm pe calea cea bună.
Reporter: Cum i-ați modelat pe cei doi copii?
Alex Necula: De la primii pași de dans am încercat să-i învățăm să muncească, în primul rând, pentru că acesta este cel mai important lucru, am încercat să le explicăm că nu rezultatele sunt neapărat importante, ci calitatea dansului pe care o creează și dacă vor munci cu sârguință rezultatele vor veni fără nicio problemă, dacă bor fi pregătiți pentru momentul oportun.
Și iată că și pentru ei și pentru noi s-au aliniat astrele și am reușit să obținem acest rezultat excepțional din punctul meu de vedere. La sfârșitul săptămânii trecute ei au făcut ca imnul de stat al României să răsune în sala polivalentă din Sibiu, dar și în inimile noastre.
Reporter: Ați vorbit de importanța muncii, dar practic ce înseamnă pentru acest cuplu, câte sesiuni, câte ore de antrenament pe săptămână?
Alex Necula: Programul de antrenament al copiilor îl facem în funcție de calendarul competițional pe care-l stabilim. În perioada competițională foarte activă, ei se antrenează în medie timp de patru – cinci ore pe zi, deci pleacă dimineața la școală, de acolo vin direct la sala de antrenament, până seara, cât se poate, sunt în sala de antrenament, după care pleacă spre casă ca să se ocupe și de școală.
Avem nor de înțelegere din partea liceelor unde învață fiecare dintre cei doi copii, a profesorilor. Ei sunt sportivi de performanță și performanța înseamnă sacrificii, înseamnă timp în primul rând – acesta este cel mai scump lucru pe care-l oferă acești copii, pentru că într-un fel sau altul ei își “sacrifică” copilăria, dar rezultatele nu întârzie să apară.
Noi ca antrenori încercăm să conștientizăm acest lucru și să fim foarte atenți cu sportivii de performanță pe care-i avem sub îndrumarea noastră pentru că nu este ușor, noi înșine am fost sportivi de performanță și încercăm în permanență să facem maximum posibil pentru toți sportivii.
Reporter: Ați pomenit de sacrificarea copilăriei. Acum sunt alte vremuri și este o altă ramură sportivă, dar gândul mă duce la gimnastica sportive, când acum 30 – 40 de ani niște fetițe erau aproape exploatate pentru obținerea de rezultate. Ați vorbit despre școală, dar care este relația dumneavoastră cu părinții copiilor în această privință?
Alex Necula: În primul rând ei își doresc acest lucru, iar noi avem o regulă: atât timp cât îți dorești noi vom face tot ce ne stă în putință ca să-i ajutăm. În ceea ce-i privește pe părinți, ei fac eforturi supra-omenești, ceea ce cred că orice părinte ar face, pentru ca copilul său să-și atingă potențialul.
Din fericire avem părinți care ne ascultă, care-și sprijină copiii, cu care facem o echipă extraordinară și niciodată nu au spus NU la absolut nimic, indiferent cât de greu le-a fost. Acest este un sport foarte frumos, dar și foarte greu și părinții au fost alături de ei și de noi, antrenorii, în orice situație.
Reporter: Nu toată lumea știe, care este diferența între dansul clasic, artistic și dansul sportiv?
Alex Necula: Ceea ce facem noi este un sport, există o federație română de dans sportiv, există o federație internațională de dans sportiv, începând cu 2024 dansul sportiv va deveni și sport olimpic, pe o anumită secțiune.
Dansul sportiv este împărțit în două ramuri: Standard și Latino. Din categoria Standard fac parte cinci dansuri: vals lent, tango, vals vienez, slow fox și quick step. Din categoria Latino fac parte samba, rumba, cha-cha, passo doble și jive.
Dansul sportiv este și sport și artă în același timp, iar noi încercăm în permanență să îmbinăm cele două elemente la modul cel mai frumos.
Reporter: Există și profesioniști în acest sport?
Alex Necula: Bineînțeles, există și o categorie de profesioniști, începând cu vârsta de 19 ani. Campionatele mondiale se organizează începând de la categoria 14 – 15 ani, juniori II, unde a participat perechea campioană Răzvan și Ana Maria, după care avem tineret 16 – 18 ani, 19 – 35 și seniori – totul este împărțit pe categorii de vârstă.
Perechea a început cu brio, sperăm să se califice și pe viitor, la anul vor trece la categoria tineret, unde trebuie să participe în calificări.
La aceste campionate mondiale participă câte două perechi din fiecare țară, perechea campioană și cea vice-campioană. Spre exemplu la Sibiu au fost reprezentate 32 de națiuni și 55 de perechi, nu fiecare țară a participat cu două perechi.
Reporter: Ce efect sperați să aibă victoria elevilor dumneavoastră asupra dansului sportiv din Iași și din România?
Alex Necula: Cu siguranță va avea un efect pozitiv. Sperăm ca prin această victorie să atragem cel puțin la Iași cât mai multă lume către acest sport frumos. Vrem să convingem lumea că sportul este foarte important pentru viața fiecăruia, pentru că din punctul meu de vedere sportul construiește în primul rând caractere.
Am reușit prin sport să clădim două caractere și doi copii foarte frumoși, care știu ce vor, știu să lupte, ceea ce este foarte important pentru niște copii de vârsta lor.
Urmăriți aici evoluția perechii Răzvan Zaharia – Ana Maria Târzianu la campionatele mondiale de dans sportiv de la Sibiu
Dance Energy Academy din Iași, coordonată de antrenorii Andreea și Alexandru Necula, numără în prezent 150 sportivi ce participă anual la peste 30 de competiții naționale și internaționale. Dance Energy Academy reprezintă partea de performanță a școlii de dans Dance Energy din Iași și are la bază îmbinarea perfectă dintre talent și muncă, perseverență și dăruire, sport si artă, toate acestea cu o singură finalitate:rezultate de excepție.
Membru al Federației Române De Dans Sportiv, clubul Dance Energy Iaşi s-a clasat în ultimii 6 ani (2014-2020) în primele 3 cluburi din țară din peste 200 de cluburi naționale, loc obținut pe baza rezultatelor de la campionatele naționale, Cupa României și la competițiile internaționale.
În perioada ianuarie 2012-iunie 2021, Clubul Dance Energy a reușit să adune prin intermediul perechilor sale: 158 medalii de aur, 160 medalii de argint, 83 medalii de bronz si peste 300 de calificări în finale (ocupanți ai locurilor 4, 5 ,6 și 7) la competițiile naționale și internaţionale.
Palmaresul clubului:
- 1 titlu de Campioni Mondiali
- 1 titlu de Vicecampioni Mondiali
- 12 medalii la GOC (German Open Championship)
- 15 titluri de Campioni Naționali
- 12 titluri de Vicecampioni Naționali
- peste 50 clasari în finalele campionatelor naționale
- 10 perechi membre ale lotului național al României
- peste 80 de sportivi de performanță
- peste 150 de cursanți la nivel de amatori
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu