G4Media.ro

VIDEO Amenințări cu plângeri penale între primarul Constanței, fost profesor universitar, și…

VIDEO Amenințări cu plângeri penale între primarul Constanței, fost profesor universitar, și o elevă de liceu, pe subiectul burselor de merit: Domnișoară, să nu vă alegeți dumneavoastră cu plângere pentru că faceți presiuni înaintea votului

Un moment tensionat a avut loc în cadrul ședinței Consiliului Local al Constanței de marți, atunci când primarul Vergil Chițac s-a contrazis cu o elevă de liceu, pe subiectul burselor de merit ale elevilor din municipiul Constanța, transmite Info Sud-Est.

Andreea Sabina Spătariu, președintele Asociației Elevilor din Constanța, i-a spus primarului, în cadrul ședinței, că elevii vor face plângere penală pe numele consilierilor care vor vota proiectul de hotărâre privind alocarea banilor pentru bursele sociale, așa cum era depus pe ordinea de zi a ședinței, adică fără să fie incluse și bursele de merit.

Vergil Chițac, la bază profesor, s-a enervat după intervenția elevei și i-a spus că se poate trezi chiar ea cu plângere penală pentru că ”pune presiuni” asupra Consiliului Local înaintea procedurii de vot.

Ulterior, Chițac a subliniat că este de bună credință și că va supune bursele sociale la vot, urmând a se întâlni cu elevii în zilele ce urmează, pentru a găsi soluții pentru susținerea burselor de merit din bugetul administrației locale, ținând cont că nu au fost alocați bani de la Guvern pentu acest lucru. Primarul Constanței a amintit de perioada în care a fost profesor și i-a întrebat pe cei care participau la ședință dacă îl pot suspecta că nu ar încuraja performanțele școlare ale copiilor.

În final, proiectul de hotărâre a fost respins cu 9 voturi pentru, 3 împotrivă și 14 abțineri.

Context

Asociația Elevilor din Constanța a acuzat, luni, printr-un comunicat de presă, că primarul Vergil Chițac vrea să taie bursele de merit ale elevilor în ședința consiliului local din 15 decembrie.

“AEC a transmis la finalul lunii noiembrie o solicitare primăriei în care atrăgea atenția cu privire la întârzierea nejustificată a burselor pentru elevii înscriși la unitățile de învățământ de pe raza Municipiului Constanța. Ca răspuns, primăria a menționat faptul că hotărârea privind bursele va fi adoptată în prima ședință din luna decembrie.

Luni, 14 decembrie a.c., pe site-ul municipalității a fost publicat proiectul privind acordarea burselor elevilor pentru semestrul I al anului școlar 2020-2021, hotărâre unde sunt precizate doar cuantumul și numărul burselor de ajutor social.

Conform Legii educației, elevii au dreptul de a beneficia de burse de merit, performanță, studiu și ajutor social, fiecare dintre acestea având un scop individual: primele două de a stimula performanța școlară, iar ultimele două de a interveni în sprijinul elevilor aflați în risc de abandon școlar.

Situația este cu atât mai gravă, cu cât Constanța este unul din orașele unde lupta pentru a obține respectarea legii și implicit a burselor pentru elevi a fost punctul de plecare al tuturor demersurilor Asociației Elevilor din Constanța”, se arată în comunicatul transmis de AEC.

“Așadar, solicităm ferm Primarului Municipiului Constanța, Vergil Chițac și întregului Consiliu Local, să stabilească numărul și cuantumul burselor de merit, de studiu și de performanță, pentru a respecta legea și a nu lăsa elevii fără banii care li se cuvin”, se mai arată în comunicat.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Cind e vorba de beneficiile lor . demnitarii , consilierii locali , functionarii publici si bugetari voteaza cu miinile si picioarele . Cind e vorba de altii sint ciungi si ologi . Secaturi ordinare .

  2. Mă întreb unde dracu sunt banii din impozite, taxe etc deoarece statul, primariile etc niciodată nu au bani decât de pensii si salarii și ăia împrumutați, zero investiții deci?

  3. Doamne ce ma bucur ca ati votat asemenea specimene! Fortza Penele

  4. Alt exemplu de buna guvernare pnl.
    Ciocu’ mic, ca noi suntem la putere !

  5. Imi venea sa vomit cand, zilele trecute, am vazut la astao poștare care incepea cu dragii mei constanteni,duoa care scria cum face el un srl care va da caldura oamenilor! Era gretos si printre putinii care o fac mai agrebila pe eba!

  6. Se baga in seama. Vai de voi, bunicilor, muriti de grija nepotelelor.

  7. Totusi, un principiu corect afirma ca societatea trebuie sa ii ajute pe indivizii defavorizati, in cazul acesta pe copiii ale caror familii nu au resurse sau sunt insuficiente. Societatea deja aloca fonduri pt invatamant : construieste scoli si le echipeaza cu cele necesare, plateste cadrele didactice si personalul auxiliar, energia, incalzirea si celelate. Cat de bine invata cineva depinde de el si o face pentru el, nu neaparat pentru altii, deci este cumva o chestiune privata a lui, nu a societatii( compuse din contribuabili).Nu e corect ca altii(adulti) sa contribuie suplimentar ( sa munceasca mai mult ca sa plateasca niste contributii mai mari decat platesc pt educatie ) pentru ca niste elevi sa ia note bune. Nu e corect sa platesti pe cineva din banii altora pentru ca a invatat poezia, teorema etc etc, si a luat zece, nu face un serviciu apentru altii.

    • Uitasem, societatea ( de fapt contribuabilii) plateste(platesc) nu numai fondurile pentru educatie, ci si alocatiile. In democratie nu e corect sa existe ceva”special” pentru care amaratii platesc, fie vorba de pensii ,privilegii, subventii, vouchere, doctorate sau chiar bursele de merit.

  8. Asta care ia vreo 2 pensii speciale si la care salariile sunt in primarie peste mediul privat sectoare de top se ia la tranta si ameninta elevii cu puscaria!Asta pentru ca-si cer drepturile(retin ca le cereau la fel de vocal si fostului primar+consiliu,chipurile de la alta formatiune politica,asta pentru ca are alte trei litere in denumire,alta diferenta nu-i).
    Tot in Constanta mai lunile trecute Militia salta elevi care stateau in curtea scolii.
    Cam astea-s prioritatile unui oras sufocat de crima organizata,unde drogurile se urca singure pe mal si se mai gasesc niste pachete in loc de umbrele pe plaja!
    ‘Romania educata’

  9. Afirmatiile sunt usor confuze.
    BANII!! Doar atât e în capul multora.
    Andreea Pavel scrie ca potrivit legii „elevii au dreptul”, iar art. 82 din lege zice ca „pot beneficia”, deci nu e vreo obligatie a cuiva. „Banii care li se cuvin” e o exprimare fara fundament legal. Atât cuantumul cât si numarul se stabilesc prin hotarâre a consilului local, plata facându-se „din unele venituri ale bugetului de stat… în limitele fondurilor repartizate”. A analizat careva dintre elevi care e suma respectiva?
    Dar pentru elevii buni, banul e motivatia pentru învatatura? Rusine!

  10. Fraților, este regretabil ce se întâmplă dar așa se prezintă situația. Pe, înțeles există o vorbă când Penetrezi o curva o privești și în ochii când era PSD-ul erau hoți Ciuma Roșie etc nu le fac Racla și Parastasuri.
    Dar, așa se întâmplă când majoritatea a votat un Amiral, ce va beneficia de Pensia Speciala și nu este din Orașul Nostru provine din altă zonă chiar el a spus-o cu, gura lui cât el și Părinții nu sun Dobrogeni și Constănțeni Get Beget. Adică Ardeleni
    Pe, când, Făgădau ultima oară a luptat pentru, elevi, studenți eminenți pentru acordarea burselor de merit.
    Fraților, mâine, poimâine acest primar gestul și atitudinea lui mâine, Poimâine când veți apela la ajutorul lui puteți fi luați și la Bătaie da regret, aveți ce ați votat, mă gândeam să le dați o palmă și pe Data de 6 Decembrie dar nu.
    Ati, Votat tot, PNL și Camarilele lor #USRPLUS.
    Așa, că trebuie să vă acceptați Soarta.

  11. Observ ca sunt persoane care poate nu inteleg la ce ar folosi bursele de merit sau performantă: incurajeaza elevul sa investeasca in cunoastere pe mai departe. Isi cumpara carti, viziteaza muzee, merge la concerte, la o conferinta sau pleaca intr-o excursie cu acesti bani, iar astfel e si mai deschis la minte si mai curios. Toate acestea au tarife. Poate un bilet la film si o cafea, de vorba cu alti colegi pasionati ca si el de o carte sau de chimie, de la care afla de alt autor, de alt loc deosebit… Sau doar un joc, ca să se relaxeze. Aceasta generatie are burse si stie ce sa faca cu acei banuti, ii puteti intreba.

    Oricum, educatia costa. Mult. Si inseamna si alte aspecte decat cele aflate in manualele pe care ti le imprumuta statul din septembrie pana in iunie.

  12. dandu-se burse de merit, s-ar ajunge la ceva asemanator cu situatia de la doctorate, profesorii le-ar da note de zece la toti copiii familiilor influente local.

  13. Elevii cu rezultate deosebite merita sa fie sustinuti,din pacate statul rasplateste frecatorii de menta”speciali”o viata intreaga,cat in ceea ce priveste orasul,nu s-a miscat nimic pina acum si nici nu o sa se miste,exceptie facand autorizarea constructiilor pe spatii verzi,vanzarea ultimelor petice de teren,etc,in rest mizerie,infractiuni,abuzuri,hotie,ca la noi,sa nu ne schimbati orasul dom’primar ca ne bulversati.

  14. Dacă elevii din ziua de astăzi învață pentru bani, este începutul sfârșitului.

  15. Citesc comentariile si ma oripilez de modul in care se pune problema. Imi dau seama ca multi dintre cei care vorbesc, nu inteleg cu adevarat ce inseamna educatia. Ba mai mult, nu inteleg de ce este nevoie de ajutor pentru educatie si de ce, ceea ce se intampla in ziua de astazi, este in defavoarea colectiva si nu tine de individ. Observ cum oameni ingusti la minte si individualisti nu pot vedea beneficiile acordarii stimulentelor de performanta si inventeaza scenarii sau extrapoleaza propriile principii asupra altora.
    Oameni buni si neavizati, lucrurile stau cam in felul urmator:
    – societatea este mai divizata ca oricand si pentru a iesi din gaura aceasta doar educatia ajuta; vedeti si informati-va despre miscari la nivelul societatii in care sunt promovate incultura, exemplu teoria pamantului plat care a prins amploare printre oamenii fara educatie sau cu o educatie precara.

    – stimularea performantei duce in sine la progresul intregii comunitati prin acei indivizi care aleg au aptitudini si au posibilitate sa-si dedice timpul studiului. Acei copii din clasa de mijloc care nu sunt bagati de nimeni in seama, pentru ca nu sunt nici prea saraci cat sa nu aiba paine pe masa dar nici prea instariti sa-si permita achizitionarea de materiale pentru a performa(carti, harti, instrumentre de masura etc.) Oamenii inclinati catre educatie vor ramane pe acest traseu si vor folosi banii pentru dezvoltare personala pentru ca stimulentul pe merit este apreciat altfel fata de stimulentul pe criterii de saracie.

    – stimularea performantei este direct proportionala cu numarul de indivizi performanti.(intelegeti aceasta teorie?). Oamenii au nevoie uneori de un sistem de recompensa pentru a putea da innapoi statului un nivel ridicat de performanta. Sistemul de recompensa aduce beneficii pe termen lung pentru ca dezvolta loialitatea. Daca statul intelege asta va intelege ca dintre indivizii aceia se va alege cu o parte. Unii vor pleca si altii se vor pierde pe parcurs. Daca ati auzit de Gauss si teoria lui statistica ati intelege cum stau lucrurile.

    – pentru ca diferenta dintre bogati si saraci si ruptura sociala sa nu mai fie atat de abrupta este nevoie de stimularea educatiei, promovarea unei educatii cu valori inalte si atribuirea de stimulente de merit. In prezent statele care aloca bani educatiei au un nivel de viata ridicat. Alocarea de resurse catre educatie si sanatate este direct proportionala cu un stat performant, cu indivizi fericiti si cu un nivel de trai ridicat. Vedeti modele: Norvegia, Suedia, Finlanda, Islanda.

    – pentru a diferentia de ce se intampla la doctorate cu ce se intampla in clasele primare ve-ti intelege ca acel ajutor de performanta nu este un moft ci recompensa pe care o au elevii din partea statului pentru ca raman fideli unor principii corecte si sanatoase. Doctoratele la noi sunt o sursa de tocat bani pentru ca sistemul nu este performant. Pentru ca dupa ce am iesit din comunism nu s-a stimulat educatia.

    Mai pot discuta si adauga multe insa momentan este suficient pentru majoritatea sa digerati ce este scris mai sus.

    – educatia tine de atitudine nu de note, sa stimulezi performanta tine de o intelegere profunda a statului ca doreste performanta. Ceea ce se intampla in acest moment este anormal.

    Sanatate si o educatie frumoasa va doresc celor care au avut rabdarea sa citeasca pana la capat. Multumesc.

  16. Citesc comentariile si ma oripilez de modul in care se pune problema. Imi dau seama ca multi dintre cei care vorbesc, nu inteleg cu adevarat ce inseamna educatia. Ba mai mult, nu inteleg de ce este nevoie de ajutor pentru educatie in stimularea performantei si de ce, ceea ce se intampla in ziua de astazi, este in defavoarea colectiva si nu tine de individ. Observ cum oameni ingusti la minte si individualisti nu pot vedea beneficiile acordarii stimulentelor de performanta si inventeaza scenarii sau extrapoleaza propriile principii asupra altora.
    Oameni buni si neavizati, lucrurile stau cam in felul urmator:
    – societatea este mai divizata ca oricand si pentru a iesi din gaura aceasta doar educatia ajuta. Vedeti si informati-va despre miscari la nivelul societatii in care sunt promovate incultura, exemplu teoria Pamantului plat care a prins amploare printre oamenii fara educatie sau cu o educatie precara.

    – stimularea performantei duce in sine la progresul intregii comunitati prin acei indivizi care aleg, au aptitudini si au posibilitate sa-si dedice timpul studiului. Acei copii din clasa de mijloc care nu sunt bagati de nimeni in seama, pentru ca nu sunt nici prea saraci cat sa nu aiba paine pe masa, dar nici prea instariti sa-si permita achizitionarea de materiale pentru a performa (carti, harti, instrumentre de masura etc.) Oamenii inclinati catre educatie vor ramane pe acest traseu si vor folosi banii pentru dezvoltare personala pentru ca stimulentul pe merit este apreciat altfel fata de stimulentul pe criterii de saracie.

    – stimularea performantei este direct proportionala cu numarul de indivizi performanti.(intelegeti aceasta teorie?). Oamenii au nevoie uneori de un sistem de recompensa pentru a putea da innapoi statului un nivel ridicat de performanta. Sistemul de recompensa aduce beneficii pe termen lung pentru ca dezvolta loialitatea. Daca statul intelege asta va intelege ca dintre indivizii aceia se va alege cu o parte. Unii vor pleca si altii se vor pierde pe parcurs. Daca ati auzit de Gauss si teoria lui statistica ati intelege cum stau lucrurile.

    – pentru ca diferenta dintre bogati si saraci si ruptura sociala sa nu mai fie atat de abrupta, este nevoie de stimularea educatiei, promovarea unei educatii cu valori inalte si atribuirea de stimulente de merit. In prezent statele care aloca bani educatiei au un nivel de viata ridicat. Alocarea de resurse catre educatie si sanatate este direct proportionala cu un stat performant, cu indivizi fericiti si cu un nivel de trai ridicat. Vedeti modele: Norvegia, Suedia, Finlanda, Islanda.

    – pentru a diferentia de ce se intampla la doctorate cu ce se intampla in clasele primare si liceu, sau ve-ti intelege ca acel ajutor de performanta nu este un moft ci recompensa pe care o au elevii din partea statului pentru ca raman fideli unor principii corecte si sanatoase. Doctoratele la noi sunt o sursa de tocat bani pentru ca sistemul nu este performant. Pentru ca dupa ce am iesit din comunism nu s-a stimulat educatia. Pentru ca nu am avut o societate ghidata de principii corecte. (Discutia este prea lunga pentru a o dezvolta aici.)

    Mai pot discuta si adauga multe insa momentan este suficient pentru majoritatea sa digerati ce este scris mai sus.

    – educatia tine de atitudine nu de note, sa stimulezi performanta tine de o intelegere profunda a statului ca doreste performanta si de o directie clara. Ceea ce se intampla in acest moment este anormal. Oamenii care sunt la conducere in stat sunt lipsiti de performante credibile si nu au capacitatea de a vedea mai mult decat interesele proprii si a celor apropiati. Criteriile promovate de societate in acest moment sunt total gresite pentru ca, oameni needucati pun in fruntea lor oameni asemenea lor. Pentru ca nu au un sistem de valori ridicat. Pentru ca majoritatea populatiei este bolnava si inculta. Iar aceasta stare este voita si cu complicitatea oamenilor de la putere care au agende ascunse si un sistem de valori gresit.

    Sanatate si o educatie frumoasa va doresc celor care au avut rabdarea sa citeasca pana la capat. Multumesc!