VIDEO Mii de oameni au protestat în București și în marile orașe / Actorii Teatrului Național au protestat pe scările instituției / Victor Rebengiuc: „Nu este un spectacol”
Peste două mii de au protestat, duminică seara, în București, față de ordonanța de urgență 7/2019 care modifică legile justiției. Manifestanții s-au adunat în Piața Victoriei, iar apoi au mers în marș până la Ministerul Justiției. Ei au scandat „PSD, ciuma roșie”, „Justiție, nu corupție”, „Tudorel, demisia”, „Jos comunismul”. Proteste au fost și în marile orașe din țară. Totodată, actorii Teatrului Național București, între care Victor Rebengiuc, Mariana Miguț, Marius Manole, Mihai Călin, au protestat pe scările instituției, înaintea reprezentației de duminică seară.
„Nu este un spectacol. Nu e ușor să vii și să protestezi. Este un risc asumat. Dacă lucrurile merg normal într-o țară, n-ai de ce să protestezi. Dar când totul merge din ce în ce mai prost. (…) Ei fac tot ceea ce știu să facă, adică de frica închisorii schimbă justiția cum vor ei ca să poată și fura în voie, și să nu facă închisoare. Sper ca lucrurile să nu rămână așa. (…) Singura speranță ar fi ca toată lumea să înțeleagă și să spună ce crede”, a afirmat Victor Rebengiuc.
Principalele momente ale protestelor:
22.00 – Protestul se încheie.
21.30 – Manifestanții au ajuns în fața Ministerului Justiției și strigă „Demisia”, „Hoții”, „Justiție, nu corupție”, „Nu scăpați”
21.20 – Coloana de manifestanți a ajuns în fața Parlamentului.
20.30 – Manifestanții au ajuns la Universitate și strigă „Jos comunismul!” și „PSD, ciuma roșie”. De asemenea, au aplaudat protestul actorilor: „Cinste lor, cinste și actorilor!”
20.00 – Participanții la protestul de la Bistrița au adoptat următorul manifest:
1. Cerem retragerea Ordonanței 7/2019 care îngrădește independența Justiției și încearcă subordonarea politică.
2. Cerem insistent factorilor politici încetarea imediată a atacurilor la adresa statului de drept şi a judecătorilor şi procurorilor din România. România este şi trebuie să rămână stat membru al Uniunii Europene şi al Consiliului Europei, iar nu un teritoriu al corupţiei şi fărădelegii.
3. Cerem consultarea reală a corpului magistraţilor cu privire la pachetele legislative care vizează activitatea lor, prin Adunările Generale din cadrul instanţelor şi parchetelor. Consiliul Superior al Magistraturii nu reprezintă magistratura dacă ignoră punctul de vedere al miilor de magistraţi români. Propunerile legislative ale Consiliului Superior al Magistraturii nu pot fi promovate netransparent şi nu pot reprezenta voinţa a 5-6 membri. Solicităm consultarea reală a societăţii civile, ale cărei reacţii trebuie să fie avute în vedere în cadrul dezbaterilor legislative.
4. Cerem Ministrului Justiţiei să se abţină de la acţiunile care intimidează procurorii şi afectează statul de drept şi independenţa justiţiei.
5. Cerem magistraților să fie vigilenți la păstrarea deontologiei profesionale și să ia măsurile ce se impun, până la excluderea din magistratură, a colegilor care compromit corpul magistraților din România.
6. Cerem puterii legislative şi Consiliului Superior al Magistraturii să adopte măsuri imediate pentru a furniza un sprijin adecvat magistraţilor împotriva cărora sunt îndreptate critici care subminează independenţa justiţiei.”
7. Cerem puterii executive și legislative să coopereze cu Comisia Europeană, cu Parlamentul European, cu Comisia de la Veneția în toate acțiunile ce privesc consolidarea statului de drept.
8. Cerem reprezentanților puterii executive și legislative să înceteze dezinformarea/mințirea partenerilor noștri europeni. Nu fiți fățarnici, nu fiți ipocriți, faceți la București ceea ce le promiteți la Bruxelles sau Strasbourg.
9. Cerem încetarea atacurilor la adresa libertății mass-media și aservirea acesteia.
10. Cerem încetarea presiunilor și intimidărilor împotriva societății civile.
19.40 – Peste o mie de persoane mărșăluiesc și în Cluj-Napoca. „Justiție, nu corupție”, „Uniți salvăm toată România”, „Cuib de hoți și de mafioți”, scandează protestatarii.
19.30 – În jur de 200 de oameni protestează și la Constanța.
19.24 – Protestatarii din Piața Victoriei au plecat în marș spre Ministerul Justiției. Numărul acestora a ajuns la circa 2.000. Aceștia vor trece și prin fața Palatului Parlamentului. Traficul rutier este restricționat în centrul Capitalei.
19.00 – În Piața Victoriei sunt în jur de o mie de persoane.
18.58 – La Sibiu, aproape 1.500 de oameni protestează. Se scandează: „Repetenți și infractori, nu vă vrem conducători”
18.55 – Și la Galați sunt câteva zeci de protestatari, care scandează: „Guvern de secretare și nulități penale”
18.53 – În jur de 100 de persoane protestează și la Iași. Aceștia strigă „Justiție, nu corupție” și „România, trezește-te!”
18.45 – Numărul protestatarilor depășește 500 de persoane. Manifestanții scandează „Sunt european”, „Magistrați, rezistați”, „Hoții”
18.30 – Actorii Teatrului Național protestează pe scările instituției. Ei au un banner pe care scrie „Tudorele, abrogă OG7!”
Victor Rebengiuc a spus că actorii protestează față de modul în care justiția este făcută scrum, față de modul în care e condusă România.
Mihai Călin a spus că s-a gândit la o formă de protest similară protestelor magistraților, respectiv suspendarea activității în unele perioade.
„Haideți să ne luăm țara înapoi, oameni buni! Că în curând n-o să mai putem”, a afirmat și Marius Manole.
Actorii de la Teatrul Național București fac apel la actorii de la alte teatre, dar și la alții să protesteze.
18.20 – Jandarmii încercuiesc cu garduri zona centrală a Pieței Victoria.
Patru organizații civice au anunțat un nou protest, sub sloganul „Marș la Ministerul Justiției. Retrageți ordonanța” pentru astăzi, de la ora 18.00, față de ordonanța de urgență 7/2019 de modificare a legilor Justiției. Organizatorii propun ca, la ora 19.00, manifestanții să plece în marș din Piața Victoriei spre Ministerul Justiției, la ora 19.00. Și actorii de la Teatrul Naţional vor protesta duminică seara în faţa instituţiei, cu banderole albe pe braţ, înaintea reprezentaţiei programată să aibă loc la ora 19.30.
Actorul Marius Manole a publicat pe Facebook un mesaj video prin care îşi îndeamnă colegii artişti să se alăture protestului magistraţilor faţă de OUG 7 și în care anunță că, înaintea spectacolului „Revizorul” de la Teatrul Naţional, va fi alături de colegii săi în faţa teatrului, purtând o banderolă albă la mână.
Actorii de la Teatrul Național din Cluj-Napoca au protestat pe treptele instituției, sâmbătă seară, înainte de reprezentația piesei „Țiganiada”, pe fondul unor ample proteste din ultimele săptămâni, ce au culminat în ultimele zile cu proteste fără precedent ale magistraților (detalii aici).
Peste 10.000 de oameni au protestat în urmă cu o săptămână în Piața Victoriei din București împotriva ordonanței de urgență de modificare a legilor justiției. Manifestanții au scandat lozinci precum: ”Fără penali”, ”Hoții stau la pușcărie în democrație”, ”Cinste lor, cinste magistraților”, ”Tu-dorel, demisia!”, ”Go, go, go, Dragnea la bulău!”, ”Liviu Dragnea nu uita, România nu-i a ta”. Mii de oameni au ieșit pe străzi și în marile orașe din țară: Cluj-Napoca, Constanța, Sibiu, Pitești, Arad, Galați, Timișoara, Bacău, Iași, Brașov.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii