VIDEO ARHIVĂ Cine a fost Ivan Patzaichin, campionul transformat în activist pentru Delta Dunării
De la copilăria din lotcă, pe canalele din Delta Dunării, Ivan Patzaichin a ajuns de cinci ori la Jocurile OIimpice, unde a câștigat șapte medalii, patru de aur și trei de argint și a devenit canoistul legendă al României. A intrat în istorie drept “Campionul cu pagaia ruptă”, după JO de la Munchen, din 1972, și a încercat, pe tot parcursul vieții, să păstreze Delta copilăriei așa cum o știa el, sălbatică și plină de viață.
Născut în Mila 23, un sat din Delta Dunării, la 26 noiembrie 1949, Ivan Patzaichin a fost prezent la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice. A cucerit nu mai puțin de șapte medalii olimpice, patru de aur și trei de argint la JO din Mexico City (1968), Munchen (1972), Montreal (1976), Moscova (1980) și Los Angeles (1984).
Canoistul legendă al României a participat, de asemenea, la 11 ediții ale campionatelor mondiale, cucerind 22 de medalii dintre care opt de aur, atât la simplu cât și la dublu.
“Campionul cu pagaia ruptă” de la Munchen
“La Jocurile Olimpice de la Munchen, în 1972, în seriile întrecerilor de la canoe simplu pe 1000 m (C1 – 1000 m), lui Ivan Patzaichin i s-a rupt pagaia la numai câțiva metri după start. În condițiile în care arbitrii nu au oprit cursa (potrivit regulamentului), românul a vâslit cu ciotul de pagaie și a încheiat cursa, în aplauzele spectatorilor. Descalificat inițial, Ivan Patzaichin a fost primit în recalificări, după ce a fost soluționată favorabil contestația depusă de conducerea delegației României. Ulterior, Ivan Patzaichin nu numai că s-a calificat în finală, dar a și câștigat aurul olimpic la capătul unei curse pe care a dominat-o fără drept de apel”, este evocarea momentului făcută de Comitetul Olimpic și Sportiv Român.
Ivan Patzaichin și-a petrecut copilăria în Delta Dunării și a început să practice sportul de performanță la 18 ani, la Clubul Sportiv Dinamo București. După retragerea din sport, a și devenit antrenorul clubului, iar apoi antrenorul lotului național.
După retragerea din viața sportivă, Ivan Patzaichin a înființat Asociația „Ivan Patzachin – Mila 23” și a dezvoltat proiectul „Rowmania”, prima încercare de descoperire şi promovare a traseelor pe apele din România, sub care se realizează proiecte pentru încurajarea turismului ecologic şi a agrementului cu ambarcaţiuni cu vâsle.
În urmă cu patru ani, a creat canotca, o ambarcațiune cu vâsle născută din combinația dintre lotcă și canoe. Cu canotca în prim plan, Ivan a organizat competiții pentru copii și adulți, cu același scop, de a promova Delta Dunării și mișcarea.
Distincții
În anul 1968 a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, în 1982 pe cel de Maestru Internațional al Sportului, iar în 1991 pe cel de Antrenor Emerit.
În 1990, președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO) Juan Antonio Samaranch i-a conferit Ordinul Olimpic de argint.
În 2000 a primit Ordinul National “Serviciul Credincios” in gradul de ofiter , iar in 2008 a primit Ordinul “Meritul Sportiv” clasa I .
La data de 1 decembrie 2004, colonelul în rezervă Ivan Patzaichin din cadrul Ministerul Administrației si Internelor (MAI) a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea), în rezervă.
În 2010 a fost distins cu Decorația Regală “Nihil Sine Deo”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii