G4Media.ro

VIDEO Asociația Pro Infrastructură, concluzii îngrijorătoare pe lotul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda:…

VIDEO Asociația Pro Infrastructură, concluzii îngrijorătoare pe lotul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda: Perspectiva ca pe acest lot să se poată circula până la sfârșitul anului 2021 este tot mai puțin probabilă. CNAIR să reacționeze la indolența constructorului

Asociația Pro Infrastructură (API) a realizat joi, 4 martie, o filmare pe lotul 2 al Autostrăzii A10, între Alba Iulia și Aiud. Potrivit reprezentanților asociației, concluziile trase la fața locului nu sunt doar dezamăgitoare, ci de-a dreptul îngrijorătoare.

Lotul 2 din autostrada A10, între Alba Iulia (Sântimbru) și Aiud, de 24,25 km, este la stadiu de aproape 80%.

În acest context, estimările autorităților care anunțau la sfârșitul anului trecut că lucrările vor fi finalizate până în primăvara lui 2021 sunt nerealiste.

Reprezentanții Pro Infrastructură, care au fost pe teren în zonă, spun că problemele financiare ale companiei Aktor, cauzate de conflictele interne dintre acționarii principali ai companiei-mamă ELLAKTOR din Grecia, s-au reflectat direct și rapid asupra șantierului din România și, într-o postare pe Facebook, cer CNAIR să reacționeze la ceea ce numesc ”indolența constructorului”.

Conflictele din interiorul companiei mamă țin de lupta pentru preluarea controlului acesteia.

În decembrie 2020, Reggeborgh Invest B.V. a prezentat o serie de propuneri cu scopul de a elimina consiliul de administrație al ELLAKTOR.

”EGGEBORGH a solicitat revocarea tuturor membrilor consiliului și alegerea unui nou consiliu, prin furnizarea de declarații nefondate cu privire la rezultatele financiare ale companiei”, a anunțat compania la momentul respectiv, într-un comunicat de presă emis de reprezentanții consiliului de administrație aflat în funcție.

”Încercarea de a prelua controlul asupra Companiei – încercând să elimine întregul consiliu ELLAKTOR și înlocuindu-l cu un consiliu mai slab, format doar din proprii candidați, REGGEBORGH încearcă să preia efectiv controlul ELLAKTOR. Cu o participație de 30% la GEK TERNA – principalul concurent al ELLAKTOR – există probleme serioase de concurență care pot avea un impact material asupra infrastructurii, concesiunilor și sectoarelor energetice din Grecia care sunt esențiale pentru economia elenă” se mai arată în comunicatul postat pe siteul companiei.

Postarea Asociației:

„Ritmul de lucru al companiei Aktor este cel puțin descurajant. După ce în ultimele luni se părea că lucrurile reveniseră la un nivel ce ne dădea speranțe, situația s-a agravat brusc în ultima săptămână”, au explicat reprezentanții API.

Conform detaliilor aflate de echipa API din teren, problemele financiare ale companiei Aktor (cauzate de conflictele interne dintre actionarii principali ai companiei-mamă ELLAKTOR din Grecia) s-au reflectat direct și rapid asupra șantierului din România.

De exemplu, cantitatea de motorină disponibilă pentru ziua de ieri pe șantier pentru utilaje și echipamente a fost de numai 4.000 litri. Adică suficientă pentru cel mult 20 de autobasculante și câteva excavatoare/buldozere, raportat la un lot cu lungimea de 24,25 de km.

Iar asta se întâmplă exact acum, când condițiile meteo sunt cele mai prielnice pentru orice șantier – se pot realiza lucrări de toate tipurile, de la terasamente la structuri de beton.

În condițiile actuale, perspectiva ca pe acest lot să se poată circula până la sfârștul anului 2021 este tot mai puțin probabilă, ținând seama de volumul și complexitatea lucrărilor care au mai rămas de executat.

Stadiul fizic al șantierului se apropie de 80%, nu mai există blocaje birocratice semnificative, astfel că solicităm CNAIR să reacționeze la indolența constructorului care a prezentat până acum peste 25 de revizii ale programului de finalizare, bineînțeles toate nerealiste, mincinoase, ultima dată de predare propusă fiind 25.06.2021”.

Lotul 2 A10 (24,25km – de la Pârâul Iovului/ Alba Iulia până la intrarea în Aiud; km 17+000 – km 41+250)

Stadiu fizic: 60,2% (avans 1,82 p.p. octombrie față de septembrie), stadiu financiar 48,59% (sursa CNAIR, date octombrie 2019)

Valoare contract: 549.332.493 lei

Constructor: Asocierea Aktor SA – Euroconstruct Trading ’98 SRL

Contract: semnat în 14 noiembrie 2014

Termen de finalizare (contractual): Octombrie 2016 (inițial), amânat aprilie 2018, amânat decembrie 2019

Consultant (supervizare inginer): Asocierea S.C. KAPPA – Arhchitects & Engineers S.R.L – SALFO & Associates SA

Proiectant: D.P. Consult SRL

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Autostrăzile pas cu pas!
    Ciot cu ciot!
    Poate in 2023!
    Inaugurării 2024!

    • Eu nu inteleg un lucru : de ani de zile suntem tinuti ostatici de niste companii care nu-si respecta obligatiile contractuale. Sa zicem ca la inceput, nici CNAIR-uo nu-si onora obligatiile financiare. Acordau contracte unor firme care se faceau ca lucreaza si noi ne faceam ca-i platim. Era o varianta „win-win” pt politicieni care se mandreau cu proiecte pe hartie si pt firme care probabil isi finantau lucrari prin alte tari cu garantiile contractelor din Romania.
      Bineinteles win-win pt ei, total loss pt Romania.
      Dar acum situatia s-a schimbat.Exista finantare, dar noi am ramas in mare cu aceleasi firme de 2 bani. Romania pare un sat fara caini.
      In continuare, aceleasi firme de doi bani fac contestatii pe banda rulanta cand pierd noi contracte, contestatiile dureaza luni/ani pana la solutionare si noi stam pe loc.
      Chiar o fi asa de greu sa schimbi legislatia si sa elimini firmele care in trecut nu si-au onorat contractele sau contesta la mishto?
      Problema fundamentala tot la Guvern ramane (oricare ar fi el): daca permiti la nesfarsit sa-si bata unii joc de tine si nu iei masuri, nici copiii mei nu vor circula pe autostrazi.

  2. Deci, este vorba despre Greci.

    • Decat sa acceptam sa construim repede si bine autostrazi cu chinezii mai bine asteptam ani in sir dupa hachitele companiilor europene.
      Ramanem rupti in fund, dar ne putem lauda la Bruxelles si mai ales la Washington, nu-i asa?, ca suntem politically correct.
      Necazul e ca investitorilor nu le pasa de cine e sau nu e dispus sa fie politically correct, ei vor autostrazi si nu vor veni la noi doar fiindca noi suntem supusii ceredinciosi au Bruxelles-ului si Washingtonului.

  3. La o autostradă este cu muncă, nu cu pomeni și propagandă. Și cine s-o facă? PNL-ul care știe doar să dea bani bugetarilor???
    SĂ FIM SERIOȘI….

    • Ce-ai spus, ma? )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

  4. Cei care au facut contractele trebuie bagati la puscarie si cheia puscariei sa fie aruncata intr-o fantana adanca. Contractele trebuiau sa cuprinda OBLIGATORIU clauze de PENALITATI pentru intarziere. Daca acestea existau nu mai trebuia nimeni sa stea si sa „semnalizeze”sau sa „impulsioneze” ceva. Smecherii au luat cascavalul si acum rad de fraieri cum semnaleaza si impulsioneaza treburi… In tot acest timp coana justitia se da ca are onoarea nereperata si isi da fustele in stamba si ochii peste cap. Ce spectacol trist si amatoricesc.

    • Greu de tot.
      Sigur ca ar trebui dar e nevoie de procese, probe serioase care sa ateste rea vointa sau coruptie, ca doar pentru incompetenta nu face vreun ministru puscarie.

      Cuc a cauzat Romaniei prejudicii directe de peste 50 milioane euro prin ruperea ilegala a contractelor, a incercat sa tina toata flota Tarom la sol ca sa nu poata vota parlamentarii din provincie.

      Ghici ce – e bine mersi in Parlament si acum, suje in continuare.
      Justitia e toata a lor inca, a pesedeilor si nu mai avem pe nimeni cum era Kovesi la DNA. Chiar si ministrul Justitiei de la USR+ pare complet depasit.

      Deci ar trebui, dar s-a rezolvat nu se poate.
      Doar pentru proiectele care incep acum mai avem sperante.

  5. Păi, Drula spunea aseară că toate motoarele sunt pornite!

  6. Este de noaptea mintii ce se intampla in CNAIR. Cum se pot semna niste contracte pe bani multi care dupa aia sa fie tergiversate cu anii fara nicio penalizare. Nici intr-o republica bananiera o companie nu si-ar permite sa trateze un stat asa. Mai mult, statul roman in prostia lui infinita inca acorda alte tronsoane de autostrada acestui grup cand ar trebui descalificati si scosi in suturi din Romania.
    Nu am vazut pe nimeni scandalizat ca au trecut 7 ani si inca nu sunt gata cu lucrarile.

    • ce se-ntampla? e adevarat. originea indolentei statului aceeasi ca in tarile bananiere. coruptie si incompetenta crasa. nu ca au vrut unii ca noi sa ajungem asa. singuri ne-am alungat valorile si am promovat lipitorile, oportunistii, prostii si hotii. candva am avut incredere, o perioada scurta de timp totusi, in prim-ministrul Boc. in tinerete asistasem la cateva cursuri ale lui. nu era stralucitor de elocvent sau de o cultura academica, gen Iorga, dar degaja un aer de om cinstit, modest. Basescu i-a ghicit rapid slabiciunea pentru femei, comuna de altfel. de aceea au inchis ochii reciproc. unul la Ritzi, Pitzi udrea si celelalt la tipe un pic mai ascunse publicului. statul era deja „ei” de la iliescu, vacaru, vacaroiu, nastase. in 2005 statul a trecut in barca lor, pedelisti arvst si doar cativa naivi pierduti in decor, basisti gata de fapte noi, cu metode mai sofisticate in a imparti baietilor „hyper-dastepti” energia, terenuri si contracte noi cu statul generos chiar si in plina criza economica. restul ? vanare de vant, emigrare in masa, injustie, sanatate bolnava, infrastructura ioc. daca nu intram in UE ajungeam la nivelul bielorus-ucrainian, dupa parerea lu’ nenea Iancu.

  7. da’-n ci se-ntampla? aud cnair? sunt stiri recente despre salariul cumulat, exclusiv de la stat, a unei duamne extrem de competente. Stefania G. Ferencz. de la Cluj, o blonda focoasa candva si in alte timpuri parasutata in anii Boc la guvern, dupa niste „stagii ” de directoare plina la varsta fetei in floare proustiana. un studiu d caz simplu. duamna in CA la Cnair, indemnizati de 89k luate moca. de la CA cfr, si in acelasi timp in organigrama directorilor de la ministerul transportului. total sase sute de mii de lei pentru un an, ceva peste 125 000 de euro pe an! statul generos cu competentii lui, zic „expertii”, de aceea „avem” strazi si autostrazi ca-n Austria. intre timp si la privatii care au contractat, banu’ intra oricum, lasa-ma sa te las fara nimic daca ma-nervezi, pupam noi legaturi est-vest sau austostrada unirii… cand or zbura porcii, din toate sinecurile, n-asa nene Ianculi?

  8. ce, ce se-ntampla? 25 km, trag de ei grecii astia ca de o martoaga moarta nene Iancule si aaaud cnair printre sughituri, deh, ma abtin de la paharel dimineata. incerc sa-nteleg ceva din dezorganizarea santierelor pe bani multi. nu se poate.stimatul ministru de resort,Drula, e cam singur si in plus are doar metrorexu’ in vizor. are secretari de stat cu carul, are slujbasi, unii chiar de treaba si motivati si totusi lipsesc prea multe pentru a vedea faptele si realizarile cele mai milimetrice. ne cer rabdare, avem, dar timp nu prea mai avem sa balbaim pe santiere incepute si in intarziere. unii zic, lasati domne politicienii in pace, sa-bage amantele in ce CA-uri vor numai sa s faca ceva. nu, gresit. vedem ce consecinte nefaste sunt cand nu e control, nicio opozitie in consiliile de administatratie ale firmelor statului, cand numai indivizi si individe fara scrupule au intrat in sistem exclusiv pentru a incasa banii fara a depune vreun efort cat de mic. si actualii nu s-a trezit din acest vis urat si il continua, nestingheriti dand totusi asigurari doar verbale. verba volant, scripta …unde e nene Ianculeeeee?

  9. Cine este consultanta? Mai actualizați datele! Faptul ca se renunță la firme consacrate de dirigenție îngreunează pașii necesari rezilierii de contracte!

  10. Grecii o freacă pe banii si nervii noștri.Am venit miercuri 03.03.2021 pe porțiunea unde nu este autostrada si am facut cam 90 de minute(40 km).Ar trebui sa li se confiste toata garantia si dati afara din țară in șuturi.