G4Media.ro

VIDEO Australia: Coralii revin în unele părți ale Marii Bariere de Corali,…

captura twitter / Institutul australian de științe marine

VIDEO Australia: Coralii revin în unele părți ale Marii Bariere de Corali, un fenomen inedit în ultimele decenii

Potrivit unui raport guvernamental publicat joi, unele părți ale Marii Bariere de Corali din Australia au mai mulți corali pentru prima dată în ultimele decenii, însă oamenii de știință avertizează că bătălia este departe de a fi câștigată, potrivit Le Figaro.

Institutul australian de științe marine a declarat că părțile nordice și centrale ale vastului sit din patrimoniul mondial UNESCO au înregistrat anul trecut o creștere semnificativă a acoperirii de corali, pentru prima dată în 36 de ani de când a început monitorizarea.

 


Un „recif vulnerabil”

Oamenii de știință care se ocupă de 87 de situri spun că reciful s-a refăcut mai repede decât se aștepta, în parte datorită creșterii rapide a coralilor „acropora”, care contribuie la crearea recifelor de corali. „Aceste rezultate arată că reciful încă se poate reface în perioadele fără perturbări grave”, a declarat Paul Hardisty, directorul general al Institutului Australian de Științe Marine.

Însă, departe de a se declara victorios, el crede că ciclonii, episoadele de albire și apariția stelelor de mare care mănâncă corali ar putea opri cu ușurință acest progres. De exemplu, partea sudică a recifului, care părea să se refacă în urmă cu un an, este din nou în declin. „Acest lucru arată cât de vulnerabil este reciful la perturbări acute și severe care apar mai des și durează mai mult”, a spus el.

Acoperirea de corali a ajuns la 36% în siturile monitorizate din partea de nord a recifului, față de 27% în 2021. Cifrele sunt mai puțin încurajatoare mai la sud. În partea centrală, creșterea este mai puțin semnificativă, iar numărul lor este în scădere în sud. De zeci de ani, Marea Barieră de Corali a fost supusă unui proces de „albire” din cauza încălzirii temperaturii mării. Răspândirea stelei de mare, care ucide coralii, a avut, de asemenea, un impact negativ.

Coralii, încă în pericol

Mulți se tem că ritmul de deteriorare se va accelera și că reciful ar putea fi complet distrus. Pentru cercetătorul marin Terry Hughes, speciile care au stat la baza acestei recuperări sunt foarte vulnerabile la încălzirea oceanelor. El crede că înlocuirea coralilor mari, bătrâni și cu creștere lentă care au definit reciful „nu mai este probabil posibilă”.

Zoe Richards, cercetător la Universitatea Curtin, a avertizat, de asemenea, asupra riscului de a se lăsa pradă mulțumirii. „Această tendință de redresare este determinată de o mână de specii de Acropora, ceea ce înseamnă că următorul eveniment de stres termic ar putea decima cu ușurință aceste comunități de corali, încă o dată”, a spus ea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. de la apocalipsa climatica li se trage. trebuie facut ceva pana nu se regenereaza tot