VIDEO Birocrația amenință podul de două miliarde de lei de la Brăila. Asociația Pro Infrastructură: Riscăm să avem un nou muzeu de infrastructură rutieră
Considerată „cea mai complexă lucrare de infrastructură din ultimii 27 de ani” , podul de la Brăila riscă să se blocheze în birocrație, potrivit celor de la Asociația Pro Infrastructură, care a postat pe pagina de Facebook și o filmare aeriană cu lucrăile.
”Constructorul (Astaldi) muncește la incintele celor doi piloni (vor avea 192 metri înălțime) precum și la blocurile de ancoraj de pe ambele maluri. Din păcate, problemele birocratice sunt departe de rezolvare. Deși contractul a fost semnat în 15.01.2018, nici până astăzi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere nu a reușit să finalizeze licitațiile pentru relocarea utilităților, realizarea documentațiilor cadastrale necesare exproprierii terenurilor, verificarea proiectului tehnic și supervizarea execuției podului. Au fost deja anulate două licitații aferente relocării rețelelor electrice, două la mutarea rețelelor de gaze și încă una pentru verificarea proiectului tehnic (deja aprobat, pe baza căruia se lucrează în teren)”, scriu cei de la API.
Potrivit CNAIR, valoarea proiectului se ridică la 1,99 miliarde de lei, fără TVA, iar stadiul lucrărilor ajunsese luna trecută la 1,5%. Lucrarea ar trebui să fie în martie 2022.
„Toate aceste proceduri blocate sau anulate fac imposibilă emiterea autorizațiilor de construire și continuarea lucrărilor pe cei 22 de km de drumuri care vor conecta podul propriu-zis de infrastructura existentă în zona Brăila, respectiv pe malul estic (Jijila spre Tulcea și Smârdan în direcția Constanța). Dacă nu se încheie în timp util problemele birocratice, în câțiva ani riscăm să avem un nou muzeu de infrastructură rutieră: un pod peste Dunăre de sute de milioane de euro nelegat de șoselele din jur”, avertizează cei de la API. Aceștia cer înlocuirea celor care s-au ocupat de licitațiile eșuate în trecut.
Podul suspendat de la Brăila este construit de asocierea italo-japoneza Astaldi – IHI.
Proiectul cuprinde două secțiuni:
– drumul principal Brăila – Jijila, cu o lungime circa 19 km (include și lungimea podului și a viaductelor de acces)
– drumul de legatură cu DN22 Smârdan – ăacin, în lungime de 4,3 km
Sistemul de suspendare cuprinde un cablu principal şi tiranţi verticali de legatură între tablier şi cablul principal, iar blocurile de ancorare sunt integrate în teren şi sunt localizate în afara digurilor Dunării.
Lăţimea totală a podului suspendat de la Brăila va fi de 31,70 metri. Podul va avea: 4 benzi de circulaţie, 4 benzi de încadrare, două acostamente şi o zonă mediană. La acestea se adaugă, de o parte şi de alta, 2 benzi adiţionale pentru trafic pietonal, biciclete şi întreţinere, trotuarele având laţimi de câte 2,80 m fiecare.
CNAIR anunța recent că două aocieri de firme s-au arătat interesate de supervizarea lucrărilor la acest important proiect de infrastructură: asocierea Metroul SA – Italrom Inginerie Internationala SRL – Sistema Ingegneria SRL – Arex Lider Company SRL și asocierea SC TPF INGINERIE SRL –SC SEPTEMBRIE CONSULTING SRL.
Sursa Foto: Asociația Pro Infrastructura
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu