VIDEO Mărturii exclusive probate cu filme și fotografii. Brașovenii din zonele periferice, terorizați de creșterea numărului de urși: ”Sunt mai mulți urși decât oameni pe stradă” / Primăria, somată să ia atitudine, altfel ”va urma moarte de animal!”
Două zone diferite de la marginea Brașovului se confruntă cu aceeași problemă: oamenii stau baricadați în case de teama animalelor. Se sună înainte de a ajunge acasă, pentru a vedea dacă drumul este liber, nu se mai pleacă decât cu mașinile, iar noaptea totul este baricadat urmând ca dimineața să se evalueze pagubele. Se simt neajutorați în această stare de asediu, deoarece jandarmii care vin în urma apelurilor la 112 completează cel mult un formular, iar de la primărie nu au niciodată niciun răspuns.
”Doamnă, am ajuns acasă, dar ursul e pe partea cealaltă a ușii!”
O brașoveancă locuiește în zona hotelului Belvedere, pe drumul ce duce spre Poiana Brașov.
”În momentul ăsta, pentru că toate lumea se ferește, sunt mai mulți urși decât oameni pe stradă. Efectiv e de-a dreptul dramatic, nu se pune problema de a ieși și de a te plimba pe stradă. Nu sunt o mimoză, sunt un om care am făcut jogging dimineața și seara, sunt om al muntelui, am locuit la casă, aproape de pădure, dar acum e prea mult.
Contactul nostru cu urșii e zilnic. Aproape în fiecare zi am sunat la 112. E apa-n piuă. Sun la 112, operatoarea mă întreabă <sunteți în pericol iminent?> <Doamnă, am ajuns acasă, dar ursul e pe partea cealaltă a ușii. Sunt în pericol iminent sau nu?!>.
Vin jandarmii, fac o hârtie, câte-o dată fac proces verbal, altă dată nu. Au o lanternă în dotare. Bagă lanterna în ochii ursului, ăsta e nivelul. Nu au niciun fel de dotări. Se uită în jur, fac un document, pornesc sirena și pleacă. E o risipă de forțe, de bani, nu se întâmplă nimic. Acum se urcă ursul în copac, e la un metru de mine. Nu se întâmplă nimic, mâine o luăm de la capăt”, povestește femeia.
Luni, o vecină de-a ei a fost atacată de urs în propria mașină.
”Noi, vecinii, ajungem seara casă și ne sunăm <ai ajuns acasă, vezi că e ursul pe stradă>. Să te deplasezi cu alt mijloc de locomoție decât mașina nu se pune problema. Noi avem adidași în mașină, când ne dăm jos din mașină să putem fugi până în casă. Îți dezvoltă simțuri această problemă.
Deschizi portiera și asculți prima dată, recunoști foșnetul, simți… Avem la ușa de la intrare un spray de urși. Vecina mea nu era acasă când am ajuns, la un moment dat sună telefonul, și urlă spunând că e atacată în mașină de urs.
Auzeam pe speaker ursul. Am bătut la celelalte apartamente, am ieșit pe stradă, era o ursoaică cu trei pui. Ursuleții, care acum trei luni erau simpatici, acum sunt urși maturi, de-a dreptul. Am început să urlăm, să speriem ursoaica, să scoatem femeia din mașină.
Un alt vecin urma să vină pe jos de la Belvedere, am ieșit în întâmpinare să urlăm, <Silviu, vezi, grijă la urs!>. Uși sparte la gunoi, lucruri distruse, avem o listă imensă de distrugeri. Inclusiv repartitorul de gaz a fost distrus de urs. A venit ursoaica, nu a găsit nimic la gunoaie, a tras ușa și a rupt repartitorul de gaz. Nu face nimeni, nimic”, se lamentează brașoveanca.
Comunitatea de aici chiar a făcut o scrisoare pe care a trimis-o Primăriei Brașov, cerându-i să ia măsuri. ”Am și sunat la primărie. Nu are niciun fel de reacție. Am înțeles că la nivelul orașului nu s-a constituit încă o comisie care să se ocupe de problemă.
Jandarmii mi-au recomandat să vorbim cu viceprimarul orașului, pentru că el ar trebui să se ocupe de această comisie fantasmagorică. Cer la cabinet și-mi spune că nu-mi poate face legătura, dacă am problemă cu urșii să sun la 112 Serios? Eu nu am problemă cu urșii acum, am problemă cu voi, cu oamenii, cu primăria!”.
”Angajez vânător cu autorizație „la urs”. Ofer casă-masă până la recoltarea lui!”
Doctorul Dan Grigorescu, specialist în chirurgie plastică și reconstructivă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, povestește într-o postare pe Facebook că ultima sa soluție este să găsească un vânător care să împuște ursul care îl amenință zilnic.
Sau să-și ia el permis de vânătoare pentru a-și apăra familia. ”Azi-noapte, în jurul orei 4, trezit de lătrăturile furioase care nu se mai terminau ale câinelui vecinului, am avut idioata inspirație de a ieși în curte pe ușa secundară.
N-am făcut nici trei pași de la scări și am dat „nas în bot” cu un urs care cotrobăia agitat prin gunoiul „eviscerat” din tomberonul pe care îl dărâmase. Erau maxim vreo 7-8 metri între noi. Deși am înlemnit și amuțit brusc (pe de o parte surprins, pe de alta conform „indicațiilor” cunoscătorilor), ursul a lăsat gunoiul și s-a repezit înspre mine.
Ce să-i mai zic? Cîțu-Cîțu? Am avut noroc și cu prezența de spirit care m-a făcut să țâșnesc instantaneu înapoi în casă, și cu faptul că lăsasem ușa de la intrare întredeschisă.
Să vă mai spun că, deși aflat în spatele unei uși metalice bine asigurate, ascultând ursul amușinând și mormăind de partea cealaltă a ei, îmi bătea inima cu 140 pe minut? Mie, care la trezire îl am sub 50?
Deși am fost tentat să o fac, nu am telefonat la 112. Veți întreba de ce. Din două motive. Cel mai important a fost acela că nu am vrut să îmi stresez copilul în toiul nopții și să îi creez pe viață vreo fobie. Celălalt este că, în această privință, credibilitatea ISU în fața mea este nu zero, ci la minus infinit. Eu, cel puțin, m-am săturat de RO- ALERTELE FĂRĂ EFECT date din birou de vreun militar legat și ăla de mâini și de picioare”, a scris doctorul pe pagina sa de Facebook.
Ro Alert: Ursuu Băăă!
Sistemul RO-alert al inspectoratelor pentru situații de urgență a ajuns să fie parodiat chiar de cei care lucrează aici. Un mesaj RO-Alert transmis în Brașov, luni seara, pentru a semnala prezența unui urs pe o stradă din oraș, începe cu avertismentul „URSU BAAA”.
Operatorul care a compus sms-ul a scris la începutul textului „URSU BAAA”, apoi urmează mesajul ”Atenție, a fost semnalată prezența unui urs pe strada Stejărișului. Animalul este considerat periculos. Nu încercați să vă apropiați de el sau să îl hrăniți. Evitați deplasarea în zonă, dacă nu este absolut necesară. ISU Brașov”.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență face acum o anchetă internă pentru a vedea de ce a fost transmis acest mesaj, însă situația în ansamblu nu se schimbă, iar oamenii vor soluții concrete.
Primarul Brașovului: ”Se pune o puşcă în mâna primarilor”
Allen Coliban, primarul municipiului Braşov, spunea la jumătatea lunii iunie, când a fost promulgată ordonanţa de urgență care permite împușcarea urșilor că aceasta „pune o puşcă în mâna primarilor”.
„Cât de utilă este, vom vedea. Ce se întâmplă în practică? Se pune o puşcă în mâna primarilor şi asta va avea consecinţe diverse şi nefaste la nivel naţional. Noi, la Braşov, avem aceste instrumente de a interveni de urgenţă (…), dar ne lipsesc altele, care ar trebui să fie orientate spre prevenţie, spre monitorizare.
Avem resurse, avem specialişti, avem cu cine vorbi, putem monta acele coliere cu GPS ca să putem primi alertele înainte ca urşii să ajungă în zonele locuite, sisteme automatizate de alungare şi alte tehnici disponibile, dar mi-e greu să cred că alte primării au resursele şi aceeaşi abordare”, a declarat Allen Coliban în luna iunie.
Totodată, Coliban este deranjat că primarului i se conferă prin acest act normativ atributul de conduce celula de criză în astfel de situaţii.
„Conform OUG, primarul este cel care conduce – nici măcar coordonează şi este o nuanţă importantă. (…) Preluăm o responsabilitate care, până acum, era la prefectură şi jandarmerie. (…) Noi avem resurse, cum am mai spus, dar îngrijorarea mea se îndreaptă spre comunele mai mici, spre cum va arăta acolo această celulă de criză”, a mai spus primarul.
Acesta nu a răspuns solicitărilor noastre, iar la un mail transmis ieri către Primăria Brașov nu am primit până la ora redactării acestui articol nicio feed-back.
Potrivit ordonanței, intervenția în cazul urșilor care ajung în intravilanul localităților se va face „gradual”, extragerea prin împușcare fiind meționată în cazul în care „siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor sunt puse în pericol”, însă până atunci se poate tranchiliza animalul și transportat într-un alt habitat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
63 comentarii