G4Media.ro

VIDEO Mărturii exclusive probate cu filme și fotografii. Brașovenii din zonele periferice,…

VIDEO Mărturii exclusive probate cu filme și fotografii. Brașovenii din zonele periferice, terorizați de creșterea numărului de urși: ”Sunt mai mulți urși decât oameni pe stradă” / Primăria, somată să ia atitudine, altfel ”va urma moarte de animal!”

Două zone diferite de la marginea Brașovului se confruntă cu aceeași problemă: oamenii stau baricadați în case de teama animalelor. Se sună înainte de a ajunge acasă, pentru a vedea dacă drumul este liber, nu se mai pleacă decât cu mașinile, iar noaptea totul este baricadat urmând ca dimineața să se evalueze pagubele. Se simt neajutorați în această stare de asediu, deoarece jandarmii care vin în urma apelurilor la 112 completează cel mult un formular, iar de la primărie nu au niciodată niciun răspuns.

”Doamnă, am ajuns acasă, dar ursul e pe partea cealaltă a ușii!”

O brașoveancă locuiește în zona hotelului Belvedere, pe drumul ce duce spre Poiana Brașov.

”În momentul ăsta, pentru că toate lumea se ferește, sunt mai mulți urși decât oameni pe stradă. Efectiv e de-a dreptul dramatic, nu se pune problema de a ieși și de a te plimba pe stradă. Nu sunt o mimoză, sunt un om care am făcut jogging dimineața și seara, sunt om al muntelui, am locuit la casă, aproape de pădure, dar acum e prea mult.

Contactul nostru cu urșii e zilnic. Aproape în fiecare zi am sunat la 112. E apa-n piuă. Sun la 112, operatoarea mă întreabă <sunteți în pericol iminent?> <Doamnă, am ajuns acasă, dar ursul e pe partea cealaltă a ușii. Sunt în pericol iminent sau nu?!>.

Vin jandarmii, fac o hârtie, câte-o dată fac proces verbal, altă dată nu. Au o lanternă în dotare. Bagă lanterna în ochii ursului, ăsta e nivelul. Nu au niciun fel de dotări. Se uită în jur, fac un document, pornesc sirena și pleacă. E o risipă de forțe, de bani, nu se întâmplă nimic. Acum se urcă ursul în copac, e la un metru de mine. Nu se întâmplă nimic, mâine o luăm de la capăt”, povestește femeia.

Luni, o vecină de-a ei a fost atacată de urs în propria mașină.

”Noi, vecinii, ajungem seara casă și ne sunăm <ai ajuns acasă, vezi că e ursul pe stradă>. Să te deplasezi cu alt mijloc de locomoție decât mașina nu se pune problema. Noi avem adidași în mașină, când ne dăm jos din mașină să putem fugi până în casă. Îți dezvoltă simțuri această problemă.

Deschizi portiera și asculți prima dată, recunoști foșnetul, simți… Avem la ușa de la intrare un spray de urși. Vecina mea nu era acasă când am ajuns, la un moment dat sună telefonul, și urlă spunând că e atacată în mașină de urs.

Auzeam pe speaker ursul. Am bătut la celelalte apartamente, am ieșit pe stradă, era o ursoaică cu trei pui. Ursuleții, care acum trei luni erau simpatici, acum sunt urși maturi, de-a dreptul. Am început să urlăm, să speriem ursoaica, să scoatem femeia din mașină.

Un alt vecin urma să vină pe jos de la Belvedere, am ieșit în întâmpinare să urlăm, <Silviu, vezi, grijă la urs!>. Uși sparte la gunoi, lucruri distruse, avem o listă imensă de distrugeri. Inclusiv repartitorul de gaz a fost distrus de urs. A venit ursoaica, nu a găsit nimic la gunoaie, a tras ușa și a rupt repartitorul de gaz. Nu face nimeni, nimic”, se lamentează brașoveanca.

Comunitatea de aici chiar a făcut o scrisoare pe care a trimis-o Primăriei Brașov, cerându-i să ia măsuri. ”Am și sunat la primărie. Nu are niciun fel de reacție. Am înțeles că la nivelul orașului nu s-a constituit încă o comisie care să se ocupe de problemă.

Jandarmii mi-au recomandat să vorbim cu viceprimarul orașului, pentru că el ar trebui să se ocupe de această comisie fantasmagorică. Cer la cabinet și-mi spune că nu-mi poate face legătura, dacă am problemă cu urșii să sun la 112 Serios? Eu nu am problemă cu urșii acum, am problemă cu voi, cu oamenii, cu primăria!”.

”Angajez vânător cu  autorizație „la urs”. Ofer casă-masă până la recoltarea lui!”

Doctorul Dan Grigorescu, specialist în chirurgie plastică și reconstructivă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, povestește într-o postare pe Facebook că ultima sa soluție este să găsească un vânător care să împuște ursul care îl amenință zilnic.

Sau să-și ia el permis de vânătoare pentru a-și apăra familia. ”Azi-noapte, în jurul orei 4, trezit de lătrăturile furioase care nu se mai terminau ale câinelui vecinului, am avut idioata inspirație de a ieși în curte pe ușa secundară.

N-am făcut nici trei pași de la scări și am dat „nas în bot” cu un urs care cotrobăia agitat prin gunoiul „eviscerat” din tomberonul pe care îl dărâmase. Erau maxim vreo 7-8 metri între noi. Deși am înlemnit și amuțit brusc (pe de o parte surprins, pe de alta conform „indicațiilor” cunoscătorilor), ursul a lăsat gunoiul și s-a repezit înspre mine.

Ce să-i mai zic? Cîțu-Cîțu? Am avut noroc și cu prezența de spirit care m-a făcut să țâșnesc instantaneu înapoi în casă, și cu faptul că lăsasem ușa de la intrare întredeschisă.

Să vă mai spun că, deși aflat în spatele unei uși metalice bine asigurate, ascultând ursul amușinând și mormăind de partea cealaltă a ei, îmi bătea inima cu 140 pe minut? Mie, care la trezire îl am sub 50?

Deși am fost tentat să o fac, nu am telefonat la 112. Veți întreba de ce. Din două motive. Cel mai important a fost acela că nu am vrut să îmi stresez copilul în toiul nopții și să îi creez pe viață vreo fobie. Celălalt este că, în această privință, credibilitatea ISU în fața mea este nu zero, ci la minus infinit. Eu, cel puțin, m-am săturat de RO- ALERTELE FĂRĂ EFECT date din birou de vreun militar legat și ăla de mâini și de picioare”, a scris doctorul pe pagina sa de Facebook.

Ro Alert: Ursuu Băăă!

Sistemul RO-alert al inspectoratelor pentru situații de urgență a ajuns să fie parodiat chiar de cei care lucrează aici. Un mesaj RO-Alert transmis în Brașov, luni seara, pentru a semnala prezența unui urs pe o stradă din oraș, începe cu avertismentul „URSU BAAA”.

Operatorul care a compus sms-ul a scris la începutul textului „URSU BAAA”, apoi urmează mesajul ”Atenție, a fost semnalată prezența unui urs pe strada Stejărișului. Animalul este considerat periculos. Nu încercați să vă apropiați de el sau să îl hrăniți. Evitați deplasarea în zonă, dacă nu este absolut necesară. ISU Brașov”.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență face acum o anchetă internă pentru a vedea de ce a fost transmis acest mesaj, însă situația în ansamblu nu se schimbă, iar oamenii vor soluții concrete.

Primarul Brașovului: ”Se pune o puşcă în mâna primarilor”

Allen Coliban, primarul municipiului Braşov, spunea la jumătatea lunii iunie, când a fost promulgată ordonanţa de urgență care permite împușcarea urșilor că aceasta „pune o puşcă în mâna primarilor”.

„Cât de utilă este, vom vedea. Ce se întâmplă în practică? Se pune o puşcă în mâna primarilor şi asta va avea consecinţe diverse şi nefaste la nivel naţional. Noi, la Braşov, avem aceste instrumente de a interveni de urgenţă (…), dar ne lipsesc altele, care ar trebui să fie orientate spre prevenţie, spre monitorizare.

Avem resurse, avem specialişti, avem cu cine vorbi, putem monta acele coliere cu GPS ca să putem primi alertele înainte ca urşii să ajungă în zonele locuite, sisteme automatizate de alungare şi alte tehnici disponibile, dar mi-e greu să cred că alte primării au resursele şi aceeaşi abordare”, a declarat Allen Coliban în luna iunie.

sursa foto: Facebook

Totodată, Coliban este deranjat că primarului i se conferă prin acest act normativ atributul de conduce celula de criză în astfel de situaţii.

„Conform OUG, primarul este cel care conduce – nici măcar coordonează şi este o nuanţă importantă. (…) Preluăm o responsabilitate care, până acum, era la prefectură şi jandarmerie. (…) Noi avem resurse, cum am mai spus, dar îngrijorarea mea se îndreaptă spre comunele mai mici, spre cum va arăta acolo această celulă de criză”, a mai spus primarul.

Acesta nu a răspuns solicitărilor noastre, iar la un mail transmis ieri către Primăria Brașov nu am primit până la ora redactării acestui articol nicio feed-back.

Potrivit ordonanței, intervenția în cazul urșilor care ajung în intravilanul localităților se va face „gradual”, extragerea prin împușcare fiind meționată în cazul în care „siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor sunt puse în pericol”, însă până atunci se poate tranchiliza animalul și transportat într-un alt habitat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

63 comentarii

  1. Da, stim ce urmeaza: secuii-s de vina ca au taiat padurea ( care dealtfel e al lor).

    • Cenzore, esti sarman? Era o gluma.

    • Păi nu secuii le taie? În Harghita și Covasna aceea e principala industrie. UDMR n-are afaceri cu lemnul?

      Defunctul Attilla ”Drujba lui Dumnezeu” Verestory e o legendă a UDMR în sensul ăsta.

  2. Curios. Eu am stat o săptămână în Brașov recent, m-am plimbat pe jos până la Poiană pe drumul vechi , am coborât pe jos Tâmpa, m-am plimbat o grămadă prin Schei inclusiv pe înserate prin zona troițelor de la poalele Tâmpei și n-am văzut picior de urs. Oameni am văzut peste tot dar urși deloc, asa că nu erau mai mulți urși decât oameni.

    • Erau urși deghizați 🙃

    • Asta este!daca ave? Primar un #rezist,un fel de clotilde armand ,dar nu asa de urat ,dar tot cu C.V.fals ,cu studii facute la ONG Soros .

    • dl Dej, trece un tren, n-aveti treaba?

    • Gheorghe dej, cât iei pe postare?

    • adica oamenii aia abereaza? materialele video sunt trucate?

    • @cineva: se numeste „survivor bias”. Aia mancati de ursi nu pot comenta la stiri „m-a mancat ursul”.

    • @Robert
      Adică este o campanie de presă prin care se induce o stare de isterie, pornind de la diverse cazuri.
      În caz că n-ați observat, urșii îl răzbună pe Artur. Îndată după scandalul cu împușcarea lui Arthur a început un șuvoi isteric de știri menite să „fundamenteze” reluarea vânătorii de urși. Până atunci, mai apăreau știri sporadice doar. E doar o coincidență, nu o campanie mediatică a cuiva , un fel de contraatac duoă beștelirea printului.
      Apropo de plimbările mele recente prin zona Brașov: urși n-am văzut, dar a trebuit sa fac cale întoarsă pe Dealul Melcilor și din drumul spre Crucea Dreptății ( o troiță) din cauza câinilor.
      Am preferat sa plec decât să trebuiască să utilizez spray-ul.

    • Eu am vazut urme de ursi pe traseele noastre asta iarna, am cunoscuti care s-au intanit cu ursul in Romania, eu am vazut unul in Grecia. Mergem ocazional la munte. Doar pentru ca tu nu-i intalnesti, nu inseamna ca au altii cine stie ce intentii. Absolut toate cazurile descrise de G4 se regasesc in pliantul despre care am scris mai jos, pacat ca ne isterizam si facem presupuneri in loc sa stim si sa actionam in consecinta. Polonezii stiu din 2015, cand aveau 100 de exemplare. Noi avem mii, de ce inca ne mai miram si ne isterizam? Pentru ca nu stim. Poate vom afla in scurt timp.

    • Am primit si o avertizare prin RO-ALERT in Romania. Asta inseamna ca cineva a semnalat prezenta unui urs in zona in care ma aflam.

  3. solutie: garduri electrice in zonele impadurite ale brasovului, amenda usturatoare celor care hranesc ursi, si care lasa pubele deschise sau saci cu gunoi aruncat pe ici pe colo.

    • Garduri electrice si la proprietatile din poza, cred ca-si permit, zona e exclusivista.
      Periferie, padure, verdeata, aer curat !
      Nu putem impusca toti ursii daca voi v-ati mutat in padure! Nu va convine, intrebati unul din Bucuresti care lucreaza de acasa, sigur gasiti sa faceti un schimb. Sa stati pe urma cu nasul in milionul de tevi de esapament si cu trei fite de platani in tot orasul, padurea Baneasa nu se pune, ca aproape nu mai e.

    • @MinimaMoralia
      Oare n-o fi mai simplu să împuști sălbăticiunile decât să inventezi tot felul de metode îneficiente?

    • Propaganda ongista vad ca functioneaza…gardurile electrice, adica o sarma subtire, parcursa de curenti slabi, agatata in pari, functioneaza sa tii oile si vacile in tarc, sa nu trebuiasca sa tii om sa le supravegheze….la urs sunt frectie la picior de lemn…va spune unul care sta langa padure….ursul vine daca ai animale in curte sau carne in afumatoare, iar chestia cu tomberoane antiurs e o alta gaselnita ongista….solutia, in momentul actual e sa plantezi in liziera padurii de napi, porumb sau ce mai mananca ursul….cei care vin la tomberoane trebuiesc impuscati, sunt deja pierduti, aia nu vor vana in padure in veci…si ar mai fi o solutie, sanctuare pentru ursi, ca cel de la Zarnesti….capturezi ursii maidanezi si ii bagi in tarc…ii hranesti, faci observatoare ….asa iubitorii de animale pot dona pentru hrana, pot veni sa-i observe in padure…dar ONG-urile vor proiecte usoare, conferinte…ei vor bani pentru ei, nu pentru ursi…..

    • Functioneaza, dar tot trebuie sa aiba ciobanul grija sa nu-si prinda cap0ra coarnele in gard.

  4. @cineva: ursii vin noaptea, foarte rar ii vezi ziua.

  5. stat esuat incapabil sa isi apere cetatenii
    cine locuieste acolo ar fi bine sa isi procure arme de foc sa elimine problema singuri si sa lase hoiturile in mijlocul strazii.
    tablagii bugetofagi n-au decat sa le ia dupa, macar de atata lucru sa fie in stare.
    statul roman intra usor usor in disolutie, fiecare e pe cont propriu

    • Le-as pune alaora un impozit pe urs…., ca tare verde si sanatoasa e zona si le-as face monitorizare de monitorizare a ursilor, cu zgarda, cu gps, cu jandarm dedicat zonei…..da’ pe banii lor, cand s-au mutat acolo nu stiau ca ursul sta in padure?

    • Mai terminati cu lozinca asta ca oamenii au venit peste urși. Locuiesc intr o zona montana care a fost si este locuita de sute de ani. In ultimii 15 ani, nu tin minte sa fi vazut mai multi ursi ca acum. Chiar si ziua ai sansa sa ii vezi. Iti e frica sa te mai duci la gradina de frica ca poti sa dai de ei. Ataca grajdurile, pomii fructiferi, nu au frica de om.
      Singura solutie ramane împușcarea lor.

    • Bai Lozinca, padurea de 15 ani, de cand stai tu acolo e aceeasi sau cumva a mai fost „curatata” de niste animale bipede care cica sunt inteligente? Le distrugem casa, vin peste noi, ne-o meritam.

  6. In alte tari europene, exista pliante facute pentru turisti, in care se explica in detaliu tot ce se cunoaste despre urs si este de interes.
    Sunt scrise sfaturi, cum ar fi:
    1. Sa nu te indepartezi de traseele marcate;
    2. Sa ramai calm si sa te indepartezi incet in cazul in care intalnesti un urs;
    3. Sa nu lasi in urma ta niciun gunoi, nici macar ambalaje.
    4. Sa nu lasi mancare nici in masina, inainte sa pleci pe traseu. Ba chiar sa nu fi transportat mancare cu masina in ultimele zile, pentru ca ursul are simtul mirosului foarte bine dezvoltat.
    Sunt scrise informatii despre urs, sa stie omul care sunt simturile care il avantajeaza(mirosul, auzul, vazul mai putin). Scrie si ce viteza poate atinge daca o ia la galop (50km/h). Scrie ca desi poate avea 350kg, nu are probleme in a sari si a fugi. Scrie si in ce situatii te poti astepta ca ursul sa intre in conflict cu omul:
    Cand te interpui intre el si prada;
    Cand te interpui intre el si pui; Puii, cu timpul incep sa se indeparteze de ursoaica;
    Scrie si ce anume poate distruge din munca omului:
    Ataca stupii;
    Ataca oile si alte animale.
    Sa stie omul la ce sa se astepte de la urs si ce comportament sa aiba intr-o situatie sau alta.

    De asemenea, in alte tari europene, locuitorii de la munte isi tin containerele cu gunoi intr-un loc special, acoperit, sau incuiat, de unde ursul nu-si poate lua singur mancarea.

    • Care tari europene:Austria, Elevetia, etc…astia au ursii la doar la Gradina Zoo.Cred ca ai fost in Rusia!

    • Am scris despre ursul carpatin.

    • Lasă pliantele. Nu pliantele te apără de urși. Urșii trebuie împușcați.

    • Pliantele ar ajuta la informarea romanilor.
      Prin informare, se poate preveni sinantropia.
      In cazul expus in articol, ursii sunt sinantropi, adica depind, cersesc mancare de la om.
      Pe preventie este cam tarziu de lucrat in cazul expus.

    • In alte tari europene, zmeura, afinele si murele nu ajung in caldarile micilor comercianti, raman in padure, indiferent ca sunt langa traseu si indiferent cati turisti sunt pe traseu. Turistii nici nu se uita la ele, dar sa mai si manance. Totul ii ramane animalului din padure.

    • Vara si toamna, ursul isi face rezerve de grasime pentru iarna, cand intra in hibernare. Pentru asta ursul are nevoie pe zi de o cantitate de mancare de 4 ori mai mare decat cantitatea de mancare necesara unui om.

    • Toate infornatiile de mai sus au fost culese dintr-un pliant facut de cei care administreaza Parcul National Tatra (din Polonia), pe care este mentionat si numele lui Zbigniew Jakubiec.

  7. Din pacate for fii victime din ambele parti

  8. Nu ursii au venit peste oameni ci oamenii peste ursi.

  9. Repede! Chemati niste printi pe spaga, sa impuste ursii alfa care nu ies niciodata din padure!

  10. CE SA VEZI, URSII AU DAT NAVALA DE CAND A VENIT tanczos barna ministru…

  11. Rezolva Țiriac cu prietenii lui problema.

  12. Cine va pus sa va faceti vile in pădure ? Sper sa va haleasca ursii ca le a ti distrus padurea si va ti facul palate. Sper sa nu i atacati ca ma fac urs hotilor !!! Aruncati mâncarea ca sunteti bogatani pe strada si normal ca vin sa manance…

  13. Daca citesti asta in Berceni sau Rahovei cred ca suna a stire fabricata. Stire cu fenta.. pentru vanatori.. pentru printul persiei…pentru tiriac si regele siamului. Cand vezi ursul ca mananca capra vecinului( la propriu) in parcarea din fata casei…urla ROalert zilnic ca ai urs pe strada sau pe strazile adiacente… nu mai pare asa fake treaba. De 10 ani s-au oprit recoltarile la urs… ursii au viata buna la noi…mananca din tomberoane, au mancare lasata in padure.. nu au nici o taina, ursoaica face 3-4 pui… unde ajungem in urmatorii 10 ani? Vestul europei si-a exterminat populatia de urs.. sa ii intrebati daca vor cativa ursi relocati din ro, curiosi de raspuns?

  14. „Romania este o tara sigura!”

  15. Buna seara stimati concetateni.
    Ce ne facem cand vin lupii sau rasii?
    Propun masuri de preventie. Lege Sa incepem sa-i impuscam…

  16. Au impins dezvoltarea orasului pana in padure si tin gunoaiele in locuri accesibile. Normal ca vin ursii peste ei. La fel era si acum 20 de ani, cand ursii erau vanati, lamentarile vanatorilor sunt penibile Daca cineva crede ca vanatorii au impuscat vreodata un urs cersetor, este un mare naiv. Cotele de vanatoare se dadeau pentru masculii mari din padure, nu pentru amaratii astia de la tomberon. In plus, faptul ca nu se luau masuri era in avantajul vanatorulor, care puteau spune ca e plin cu ursi si puneau in continuare presiune pe decidenti. Sa nu credeti povestile vanatoresti, cu salvatorii in haine verzi.
    Managementul gunoaielor este solutia care va triimite ursii in padure.

  17. Pai daca nu au mai suportat sa stea cu saracii in poluarea din oras, s-au mutat in padure si acum se mira ca vin ursii.
    Mai erau unii care s-au mutat linga aeroport si apoi faceau plangeri ca-i deranjeaza zgomotul avioanelor 🙂

  18. Asta cu relocarea mi se pare frecție la picior de lemn. Sunt mii de ursi în plus, cât credeți că va dura până teritoriul lăsat liber de un urs relocat va fi ocupat de un altul?

    E un dezechilibru în ecosistem datorită faptului că prădatorul natural al ursului, omul, nu-și mai face treaba. Trebuie permisă vânătoarea până când se ajunge la un număr de urși sustenabil pentru ecosistem.

    • Relocare? adica mutarea pericolului dintr-un loc in altul? dintr-un judet in altul?

      Cati oameni vor mai muri sau vor mai fi mutilati de ursi?

    • Nu sunt ursi in plus, ca ei nu stiu ca nu au voie sa traiasca dupa cum vrea natura. Doar vanatori frustrati. Cu un marketing cam subtire.

    • Stai putin, ecosistemul nu poate suporta ursii pe care ii produce? Unde s-a mai vazut asa ceva? Omul, pradator natural al ursului? Inca nu am vazut ursi alergati de oameni, daca tot am fi pradatori. Confunzi termenii, in plus, omul poate fi, cel mult, pradator antropic.

  19. Pai ce sa mai scoată armata pe strada? Să angajeze ursi la următorul lookdown 🙂

  20. Vine valul 4

  21. Încercați sa produceți mai puțin gunoi menajer , închideți habele ,nu mai lăsați gunoiul lângă pubele , nu mai fiți împuțiți și, o sa vedeți ca ursul nu o sa mai vina . Ursul nu iese din pădure de dragul țăranilor, iese după resturile de mâncare lăsate de țărani.

    • As face afis mesajul tau si l-as lipi alora pe porti.🤣. Dar as schimba cuvantul tarani, ca multi sunt mai civilizati de cat astia de prin vile. Pentru ca asta e in fond realitatea. Ursii nu au nici o vina. Si pe vremea bunicilor si strabunicilor veneau in gospodarii pe la tara, doar ca nu la gunoaie, dar nu se facea atata tam tam. Aici vin din cauza noastra. Proasta gestionare a tomberoanelor si gunoaielor, limitarea arealului lor natural prin extinderea zonelor urbane. Sunt convinsa ca daca s-ar studia problema asta, s-ar constata ca motivele tin de actiunile omului nu de urs. Ursul doar isi urmeaza instinctul de supravietuire. Ca orice animal. Unde stau eu vin si mistreti, vulpi si chiar caprioare. Isr articolul e exagerat. Ursii nu vin atat de des. Sa isi depoziteze gunoaiele cum trebuie decat sa se vaite atat. Nu suntem singura tara unde se intampla. Se intampla si in Canada, si in America si alte tari. Dar oamenii nu se lamenteaza atat gasesc solutii. Si nu impuscarea.

  22. Muta-te in Africa cu catel si cu purcel. Sa te manace, leii, acolo.

  23. COLIBANE ,URSUL BAAAA vezi că te caută ,vrea să îți vadă diploma.
    Rușine să vă fie ,vreți funcții dar sunteți analfabeți cu pretenții.
    Și mai pui postacii sa balaresca oamenii . Neisprăvite ființe vii.

  24. Breaking News
    Au fost mai multe labe suspecte labiroul lui cuțu Vasilică
    Ursoaica mioara a fost imediat demisă

  25. Să plece oamenii și să rămână urșii .

  26. Mda, la Brasov au ursi, animale cumsecade in fond.
    Ce te faci insa cu sobolanii?!
    La Bucuresti Sector 1 s-au inmultit peste masura sobolanii.
    Sunt dezgustatori, rosii si au inceput sa posteze si pe forum.
    Un exemplu este Gheorghiu Dej, in aparenta postac, in realitate un sobolan rosu foarte scarbos.
    Da din coada la auzul numelui „Iliescu”.
    Starpitorului recompensa.

  27. Urșii trebuie impuscati

  28. Eu zic ca omul e mai inteligent ca ursul. Bine nu toti… mai putin cei care sustin impuscarea lor pentru ca se simt prada. Da’ ursul manca mai degraba gunoi si cateodata oi. Astia care se simt prada sunt in intervalul inchis dat de cele doua valori de referinta din hrana ursului . Masurile de a preveni sunt abordarea corecta si demna de specia umana. Ceilalti care au renuntat la arme de pe vremea bunicilor si care inca simt ca sunt oameni. Traiesc in Brasov, nu m-am intalnit niciodata cu ursul. Am vazut unul de aproape doar la Tusnad. Intrase in curtea bisericii unde erau 6-7 tomberoane cilindrice cu capac de cratita. Preotimea avusese cu o zi in urma un hram. Cei din drumul poienii sunt oameni cu case si masini de sute de mii de euro. Au resurse sa se descurce singuri. Gardurile unor proprietati au 6 m inaltime. Nu le-au facut cu gandul ca îi calcă ursul ci omul. Omul ala cu arma in gand si raul in suflet. Multi din cei de acolo sunt intr-un fel sau altul in relatii cu suspusii orasului. Nu cred ca trebuie sa le plangem de mila. In Schei …da e alta lume. Da oamenii astia au trait cu ursul de pe vremea cand sasii au intemeiat cetatea. La cati bani face Brașovul din turism eu zic ca or putea sa faca si acel politic trambitat ” cel mai mare sanctuar de ursi” din Romania. Pardon, cel mai mare refugiu de ursi… e mai realista aceasta denumire. Daca oamenii verzi chiar si-ar face treaba , iar noul primar face si ce trambiteaza , problema se va rezolva. Acuma no, nu stiu cati oameni d’astia verzi mai sunt si unde le da mancare, da e clar ca din padure pana in oras ursul saracu nu le-a gasit locurile. S-a dat pe gunoi, trage tare pe nas si nu mai pune botu la cereale. Simte si el ca acolo pe drumu’ poienii si-n warthe , bantuie papa aia cu sange dulce si albastru. Yummy… Poti sa-l condamni ? Cu ursii zic eu, ca ne descurcam, mai rau cu astia ce se simt blue, de prin vilele din padure, caci sincer s-au inmultit mai rau ca sobolanii reclamati de dl din Bucuresti. Ei acilea e baiu’ ca astora le e frica de animale pt ca nu sunt de la munte, ei au vazut ursul doar in poze si in farfurie…si cred ca le-a placut mai mult in farfurie… Acuma zic si eu… nu mai bine facem un refugiu si pentru ei ? Undeva pe o insula pustie… unde nu ajung „fiarele” si nici cei cu sange rosu? . Cu stima si la vale cu viteza.

    • Daca zici ca sunt blue, e posibil sa fie veniti chiar din Bucuresti. Multi si-au luat vile la munte, fiind si mai instariti, eu ii stiu si fricosi si iubitori de animale, deci nu-i problema. Nu asta e solutia, sa-i trimitem pe o insula pustie. Solutia ar fi sa le indicam o maniera in care sa-si depoziteze gunoiul astfel incat ursii sa nu mai vina, macar cei care inca nu s-au invatat cu omul. Probabil primarul poate face ceva in privinta asta.

    • bine măcar că mai este câte unu deschis la minte, că in rest…. nu știu ce as putea sa zic, păcat doar că is prea puțini așa ca tine
      #respect

  29. Ba sunt ursi peste tot, și pe Dobrogeanu Gherea, Nisipului, Schei, Jepilor, Noua, în mai toate zonele apropiate de pădure. Anul trecut un urs mare, se îndrepta spre Mallul Coresi,apoi a fost filmat și fugărit de jandarmi până-n pădure, s-a dat chiar la știri. Nu era nici Câțu, nici Iohhanis deghizat. Semăna mai degrabă cu Bill Gates OMS, pasionatul de viruși și vaccinuri. Unii zic teoria conspirației. Da ce contează la o populație care mănâncă zilnic șaorma și crede că-i face bine?