VIDEO Camera Deputaților a aprobat dublarea alocațiilor pentru copii la 300 de lei pe lună / Abrogarea pensiilor speciale și reducerea TVA de la 19% la 16% au fost amânate
Camera Deputaților a aprobat miercuri, în calitate de for decizional, cu 179 voturi ”pentru” și 29 abțineri, propunerea PSD de dublare a alocațiilor pentru copii de la 150 la 300 de lei pe lună, măsură al cărei impact bugetar este de aproximativ șase miliarde de lei. Deputații PNL nu au votat nici ”pentru”, nici ”împotrivă”. Ei și-au scos cartelele din aparatele de vot.
În schimb, proiectul privind abrogarea pensiilor speciale, cu excepția celor ale militarilor și polițiștilor, nu a intrat la dezbatere și vot final în Camera Deputaților, deoarece Comisia de muncă nu a transmis plenului raportul votat ieri.
De asemenea, și scăderea TVA de la 19% la 16% a fost amânată, fiind retrimisă la comisii.
G4Media.ro a transmis LIVE cele mai importante momente ale zilei din Camera Deputaților:
Ora 13.25 – Dublarea alocației pentru copii a fost aprobată cu 179 de voturi ”pentru” și 29 de abțineri. Deputații PNL nu au votat.
Potrivit proiectului, „alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de: a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; b) 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între
2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art.1 alin.(3); c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între
3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap”.
Cuantumurile alocaţiei de stat pentru copii, prevăzute la alin. (1), se majorează anual prin hotărâre a Guvernului, mai prevede proiectul.
Prezenta lege intră în vigoare la data de întâi a lunii următoare celei în care aceasta se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
La final, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a precizat că deputaţii PNL au scos cartela din aparat şi nu au votat.
„Scoaterea cartelei este un gest ruşinos şi arată grija PNL pentru copii. Mă întreb câte alocaţii puteau dubla cu cei 300 milioane de euro pe care i-au dat zilele trecute unor privaţi”, a spus Simonis.
Deputatul PNL Pavel Popescu a transmis că prin votarea acestui proiect s-a mărit gaura la buget. „Aţi lăbărţat gaura lăsată la buget. Nu v-aţi gândit nicio secundă la buget, la copii”, a arătat el.
Camera Deputaţilor este for decizional.
Ora 12.35 – proiectul privind abilitarea guvernului de a emite ordonanțe în vacanța parlamentară a fost reanalizat de comisiile juridică și buget și a primit raport de admitere. Va intra la vot final
Ora 12.14 – proiectul de dublare a alocațiilor pentru copii a fost aprobat pe articole și a rămas la votul final. Cel mai probabil proiectul privind abrogarea pensiilor speciale nu va intra la vot în ședința de azi deoarece timpii de dezbatere au fost depășiți, iat raportul întocmit de Comisia de muncă nu a fost distribuit încă deputaților
Ora 12.06 – Petru Movilă (PMP): Cerem retrimiterea la comisie a proiectului și solicităm reducerea numărului de parlamentari la 300 pentru ca din banii economisiți să plătim alocațiile la copii
Ora 12.04 – Dan Vâlceanu (PNL): Dublarea alocațiilor costă 6 miliarde. De unde să luăm banii ăștia? De la sănătate, de la pensii? Spuneâți voi de unde
Ora 12.02 – Alfred Simonis (PSD) propune prelungirea programului de lucru pentru finalizarea dezbaterii pe proiectul privind dublarea alocațiilor pentru copii. Propunerea sa a fost aprobată cu 283 de voturi ”pentru”
Ora 11.55 – Florin Roman (PNL) solicită pauză de consultări. Se aprobă
Ora 11.53 – Cristian Seidler (USR):
- majorarea precedentă a alocațiilor nu a dus la depășirea deficitului de 3% din PIB, dar această majorare ar duce la depășirea deficitului
- este o măsură populistă, este un joc politic care desconsideră copiii. Tot ce vă interesează este imaginea politică
Ora 11.51 – Victor Ponta:
- discuția despre mărirea alocațiilor nu e nouă. În 2015, dublarea alocațiilor s-a votat în luna mai la inițiativa PNL. Am spus atunci că pentru copii găsim întotdeauna bani. Iohannis a promulgat legea pe 1 iunie de Ziua Copilului. Nu văd de ce în 2019 vă răzgândiți, cred că premierul Orban va găsi resursele necesare, iar Iohannis va promulga imediat legea
Ora 11.48 – Daniel Suciu (PSD) citește din expunerea de motive a inițiativei PNL de anul trecut de dublare a alocațiilor copiilor. El spune că nu poate fi valabil ceva legat de copii în urmă cu câteva luni și acum să nu mai fie valabil. ”Astăzi, PSD susține cu tărie dublarea alocațiilor”, a declarat el. ”PNL nu are nicio scuză și guvernul trebuie să găsească soluții”, a mai adăugat Suciu.
Ora 11.44 – Ioana Constantin, secretar de stat în Ministerul Muncii anunță că guvernul nu este împotriva creșterii alocațiilor, dar cere o dezbatere mai aplicată asupra resurselor financiare. Ea spune că bugetul pentru anul viitor nu are prevăzută dublarea alocațiilor pentru copii
Ora 11.42 – bugetul Camerei Deputaților pe anul viitor a fost aprobat pe articole. Încept dezbaterile pe dublarea alocațiilor pentru copii
Ora 11.39 – s-a aprobat retrimiterea la comisie a proiectului de lege privind abilitarea guvernului de a emite ordonanțe în timpul vacanței parlamentare. Proiectul a fost respins de Senat și a primit raport de respingere din partea comisiilor de resort
Ora 11.31 – cu 148 de voturi s-a aprobat sistarea dezbaterilor privind ordinea de zi. Se intră pe discuțiile privind proiectele de lege. Primul punct – bugetul Camerei Deputaților pentru anul viitor
Ora 11.30 – cu 271 de voturi, ședința Camerei a fost prelungită cu jumătate de oră, până la ora 12.00
Ora 11.29 – PSD cere sistarea dezbaterilor privind ordinea de zi care durează de o oră și jumătate
Ora 11.25 – UDMR propune prelungirea cu jumătate de oră a ședinței de plen a Camerei Deputaților
Ora 11.10 – Florin Iordache (PSD) spune că toate inițiativele privind legile electorale au fost trimise Comisiei pentru Codul electoral, astfel că nu se poate pronunța Camera Deputaților pe un proiect cu care nu este sesizată.
Ora 11.02 – Ion Stelian (USR) cere introducerea pe ordinea de zi a proiectului pentru alegerea primarilor în două tururi.
Ora 10.58 – Marton Arpad (UDMR) amintește că o lege de modificare a legislației electorale a fost atacată la CCR și Curtea a arătat că legile electorale nu pot fi moficiate cu un an înainte de alegeri.
„Noi n-o să fim de acord cu nicio modificare a legii electorale în ultimul an înainte de alegeri”
Ora 10.51 – Florin Roman cere includerea pe ordinea de zi a OUG privind alegerea președinților de consilii județene.
„Am fost avertizați de Alfred Simons să o lăsăm mai moale cu alegerea de consilii județene și a primarilor, pentru că în caz contrar vor respinge Legea de abilitare a Guvernului și că vor torpila bugetul”.
„Nu e o răzbunare pe PNL, ci aruncarea în aer a finanțelor țării”
Ora 10.49 – Florin Roman cere retrimiterea la comisie a proiectului pe care l-a inițiat pentru reducerea TVA de la 19% la 16%.
Cu 137 voturi „pentru”, 136 „contra”, proiectul a fost retrimis la comisie pentru două săptămâni.
Ora 10.25 – Scoaterea de pe ordinea de zi a legii privind dublarea alocației pentru copii, solicitată de PNL, a fost respinsă la vot. S-au înregistrat 125 de voturi ”împotrivă” și 124 de voturi ”pentru”. De la ședința de plen absentează 14 deputați PNL. Unii dintre aceștia sunt și miniștri, iar la ora 10.00 a început și ședința de Guvern la Palatul Victoria.
Ora 10.23 – Alfred Simonis, liderul deputaților PSD:
Acest proiect face referire la dublarea alocațiilor pentru copii. Este o inițiativă a PSD, adoptată în Comisia de muncă, iar colegii de la PNL doresc ca aceste alocații să nu se majoreze. În 2015, când Parlamentul a hotărât majorarea alocațiilor în pofida avizului negativ al Guvernului și Guvernul a găsit resursele financiare.
Și în acest an, PNL a inițiat dublarea alocațiilor și Guvernul a găsit resursele.
Astăzi, PSD propune dublarea alocațiilor, iar Guvernul are obligația să găsească resursele.
În opoziție, PNL e populist, iar la putere caută argumente să nu crească alocațiile.
Ora 10:20 – Florin Roman, liderul deputaților PNL:
Solicităm retrimitere la comisie privind creșterea alocațiilor. Solicitarea noastră este pentru un punct de vedere al noului Guvern și fișa fiscală.
………
Premierul Ludovic Orban a cerut mobilizare totală a deputaților liberali la ședința de plen de azi și i-a avertizat că cine lipsește ”își poate lua adio de la statutul de membru al partidului”, potrivit surselor G4Media.ro.
Președintele Iohannis, premierul Orban și ministrul Finanțelor au atras atenția marți că scăderea TVA și dublarea alocațiilor ar duce deficitul bugetar în 2020 la peste 5% din PIB, punând în pericol major sustenabilitatea finanțelor statului.
Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a anunțat că impactul bugetar al reducerii TVA de la 19 la 16% ar fi de 11,8 miliarde de lei, iar dublarea cuantumului alocațiilor pentru copii de la 300 la 600 de lei ar aduce costuri suplimentare pentru stat de 6 miliarde de lei. ”Deficitul bugetar s-ar duce la 5% din PIB”, a declarat Cîțu, marți, la Digi24.
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
29 comentarii