G4Media.ro

VIDEO Care este proiectul de care Nicușor Dan vrea să-și lege numele…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

VIDEO Care este proiectul de care Nicușor Dan vrea să-și lege numele dacă iese primarul Capitalei/ PLUS Cele trei investiții în infrastructură considerate prioritare de candidatul dreptei

Bucureștiul, centrul sud-estului european din punct de vedere al business-ului, academic, cultural, IT și industrii creative – acesta este proiectul despre care Nicușor Dan susține că dorește să-și lege numele dacă va câștiga în toamnă alegerile pentru primăria Capitalei. Care sunt însă principalele trei proiecte de infrastructură pe care candidatul susținut de PNL, USR/PLUS și PMP le consideră prioritare pentru Capitală?

Redăm mai jos un fragment relevant din interviul acordat G4Media.ro

DT: Problemele unui oraș ca Bucureștiul, domnule Dan, știți foarte bine, sunt foarte numeroase. Totuși, dacă, să zicem, vine un alegător în timpul campaniei prin București și vă întreabă așa, simplu: “Ce doriți să faceți cu capitala, domnule Dan? Ce doriți să schimbați în mandatul dumneavoastră în mod prioritar și ce vreți să lăsați în urmă, să fie asociat cu numele Nicușor Dan?

ND: Sunt două întrebări diferite. Una este ce vrem să facem din orașul ăsta și aici răspunsul vizează opt ani și nu patru ani și răspunsul scurt este – centrul sud-estului european din punct de vedere al business-ului, academic, cultural, IT și industrii creative.

DT: Deci pe scurt?

ND: Sau, foarte pe scurt…

DT: Bucureștiul transformat în…

ND: Trasformat în principalul oraș al sud-estului european, astfel încât copiii noștri, când își vor pune opțiunea rămân sau nu rămân în România, să spună “Da, Bucureștiul este un oraș la fel de interesant ca orașele occidentale în care aș putea să merg să locuiesc și să muncesc. Vreau să rămân în București!”

DT: Deci marele dumneavoastră proiect, domnule Dan, sumarizat, schematizat foarte mult: București, centru sud-est european de business și…

ND: De business, academic, cultural, al sud-estului Europei și binențeles că aici trebuie să mergem pe acele avantaje competitive pe care noi le avem și IT-ul și industriile creative sunt, în momentul de față, avantaje competitive. Din păcate, însă, în momentul ăsta noi suntem într-un oraș în care nu avem apă caldă, în care suntem sufocați în trafic și în care suntem sufocați de poluare, deci principalele lucruri cu care trebuie să începi este să rezolvi aceste probleme mari. Deci asta este, ăsta o să fie obiectivul pe primii ani de mandat.

DT: Bun. Câte parcuri noi vreți să deschideți într-un mandat de primar. Obiectivul este 8 ani, ziceți, dar într-unul ce vă propuneți să faceți aici, la capitolul ăsta?

ND: Înainte de asta este foarte important să deschizi parcuri noi, mai mari sau mai mici, pentru că e mai important decât suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor e mai important ca tu ca cetățean să ai un parc la care să ajungi pe jos în 15-20 de minute, chiar dacă el e mai mic.

DT: Mai ales dacă vreți să transformați Bucureștiul în centru de business, IT, toți ăștia au nevoie de relaxare, parcuri, spațiu verde.

ND: Da. cineva dacă vrea să aleagă, și un om care vrea să aleagă să trăiască în București sau Budapesta sau Belgrad se va uita la asta, și o firmă, dacă vrea să vină să își pună sediul în București, Budapesta sau Belgrad se va uita la asta.

Înainte de parcuri noi, important este să stabilizăm acele spații verzi care au fost destinate ca spații verzi și pe care noi le pierdem, în special spațiile verzi dintre blocuri, pentru că noi, în ‘89 ele erau trecute în planurile de sistematizare comuniste ca spații verzi, o dată cu schimbarea din ’90 noi le-am pierdut acest statut juridic și instrumentul e foarte simplu: trebuie să faci un registru al spațiilor verzi, și după ce l-ai făcut, trebuie să le încadrezi cu regim de spațiu verde în planul urbanistic general.

Din păcate nu am făcut asta timp de 30 de ani și ăsta e primul lucru, dacă vorbim de spații verzi, ăsta e primul lucru pe care noi trebuie să-l facem, apoi este foarte importantă calitatea arborilor și modul în care noi îngrijim arborii. Din păcate, ultimii ani au fost dominați de așa-zisele toaletări care au nenorocit zeci de mii de arbori, deci trebuie să profesionalizăm această activitate și trebuie, pe spațiile publice să plantăm și există suficient de multe locuri în care putem să plantăm.

În fine, în ceea ce privește creearea de noi parcuri, există locuri care au această destinație în planul urbanistic general, există spații care sunt în proprietate publică și pe care, practic, nu costă nimic să le transformi în parcuri, sau, în fine, păduri urbane, și un exemplu este, și foarte sugestiv, pentru modul în care se dezvoltă urban Bucureștiul, este ce se întâmplă în spatele stadionului Ghencea.

Acolo avem, vorbim grosier, avem 20 de hectare, puțin mai mult de 20 de hectare de spațiu care aparține Ministerului Apărării și care are destinația, în planul urbanistic general, de pădure urbană. Acolo pur și simplu primăria trebuie să ia respectivul spațiu de la Ministerul Apărării și să organizeze o pădure urbană care să deservească și Ghencea și Drumul Taberei, și Ferentari și Rahova, toți cetățenii de acolo au nevoie de asta și mai avem ceva foarte interesant: lângă cele 20 de hectare sunt alte 10 hectare care sunt construibile, în planul urbanistic general, dar prin PUZ Sector 5, care a fost aprobat săptămâna trecută de Consiliul General, aceste spații construibile primesc destinație specială, adică unități militare și pușcării. Eu cred că nu este logic ca într-un oraș european, la patru kilometri de centrul orașului să construiești unități militare și pușcării. Adică există alte facilități de care orașul ăsta are nevoie.

DT: Care ar fi principalele trei proiecte de infrastructură, o altă componentă esențială, importantă, în dezvoltarea unui oraș, pe care le veți susține ca primar? Nu toate, nu proiectul dumneavoastră mare, ci principalele trei proiecte.

ND: Da. Șoseaua de centură – aici depinde foarte mult de relația pe care o să o avem cu Ministerul Transporturilor și cu CNAIR-ul. Pentru că, dacă – și aici fac o paranteză – e foarte important, sau cred că e o miză pentru bucureșteni ca primarul și guvernul să aibă aceeași culoare politică, da? Șoseaua de centură este esențială, adică diublarea la patru benzi și podurile peste șoseaua de centură.

Dacă ministerul vrea să o păstreze – asta e foarte bine pentru primărie pentru că o scutește de niște câteva sute de milioane de euro. Ce poate să facă primăria este ce a făcut primăria din Oradea, să ajute la pregătirea documentațiilor tehnice, pentru exproprieri, pentru proiecte tehnice – asta e ceva ce poate să facă și eu sper într-un parteneriat foarte solid cu guvernul, cu Ministerul Transporturilor. Deci ăsta este un lucru.

Al doilea lucru foarte important: rețeaua de troleibuze și mai ales rețeaua de tramvaie. Pentru că tramvaiul este un mijloc de transport care poate să ducă mulți călători și repede. Avem, din fericire pentru București, o rețea de tramvaie care se intersectează destul de puțin cu traficul auto. Deci aici avem de refăcut parte din rețea, adică pur și simplu șinele, care să permită o viteză mai mare și, în proiectul meu pentru tramvaie am făcut niște extinderi care sunt relativ minore ca investiții, cea mai importantă dintre ele fiind traversarea Pieței Unirii pe laturile ei.

Pentru că în momentul de față avem șase linii care se opresc toate în Piața Unirii, în trei locuri din Piața Unirii, la Sfântu Gheorghe, în spatele magazinului Unirii și în zona de la Mitropolie. Și niciodată un om nu o să meargă, sau puțin oameni or să meargă un kilometru pe jos ca să meargă dintr-una dintre stațiile acestea în cealaltă…

DT: Pe de altă parte sunt greu de unit, pentru că acolo sunt foarte multe intersecții. E greu de trecut cu un tramvai dintr-un punct în celălalt.

ND: Nu, dimpotrivă. Mai puțin o porțiune de 200 de metri, pe fiecare din laturile acestui pătrat din Piața Unirii există bandă dedicată pentru transport public. Și pe acea bandă dedicată poate să treacă și tramvaiul și autobuzul. E foarte simplu, și investiția este minoră.

DT: Bun. Deci centură, tramvaie, mi-a scăpat ceva? Al treilea care ar fi?

ND: Haideți să spunem, dacă vreți, în topul acesta, o componentă foarte importantă care ține de trafic este implementarea unui nou sistem de management al traficului, asta înseamnă o nouă generație de semafoare inteligente. Cele pe care le avem acum au fost bune la vremea lor, din păcate, în fine, nu o să intru în detaliile pentru care ele nu sunt potrivite acum.

Generația nouă de semaforizare inteligentă presupune niște camere încorporate și niște senzori locali care iau decizii în timp real, astfel încât, dacă, pur și simplu semaforul vede pe care din cozi sunt mai multe mașini în așteptare și dă verde în funcție de coada care s-a format. E conectat prin gps cu autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul și dă verde pe direcția din care vine transportul public. Spun specialiștii că o implementare corectă a acestui sistem de management al traficului ar duce la, e comparabil cu ce ar face o șosea de centură de patru benzi, cu poduri, adică o diminuare de 10 la sută a traficului.

Urmărește integral interviul VIDEO cu Nicușor Dan

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Eu vreau sa stiu cum trece ITP-ul o masina care scoate fum vizibil chiar si la relanti.
    Agentii/politia locala pot opri masinile in trafic daca scot fum gros-iritant in nasul pietonilor si biciclistilor sau ne facem dreptate singuri?

    • Doar RAR-ul poate opri masina care scoate fum. aplica masuratorile si dupa aplica sanctiunile. Cam asa sta rreaba

    • Nimeni si nimic nu-i poate obliga pe cei de la RAR sa faca si treaba in folosul nostru. Vor munci doar pentru profitul personal. Si-au spus „regie autonoma”.
      Sunt asemanatori cu cei de la RENAR – simbolul calitatii din Romania.
      Niste institutii obligatorii in orice stat care nu raspund la nicio comanda (sunt `acoperiti`)

  2. Dacă n-ar fi o distopie ai putea spune că este o utopie ceea ce propune candidatul dreptei semi unificate !

  3. Deci nimic. Gargata. N Dan e la fel de nocib ca Firea

  4. Ne-am lamurit si cu Nicusor.
    Eu vroiam sa aud asa , mai multe statii de metrou ar elibera mult din balamucul de la suprafata,transport MODERN cu autobuze (urcare prin fata coborare pe la mijloc,fara aurolaci ),PRIVATIZARE RATB, ce e de stat e jalnic ,interconectare metrou cu linia feroviara cum e la Madrid sau Berlin,spre exemplu,metrou de suprafata .
    In loc de asta auzim semafoare inteligente ,cladiri de birouri (unde dracu le mai construiesti bineinteles ca mai mereu fara parcari proprii) si cam atat ,aceleasi cacaturi de 30 de ani invartite si rasucite de mai toti .
    Peste 10 ani va fi si mai aglomerat deoarece se construiesc cladiri de birouri fara parcari ca sa faca din Bucuresti un mare centru financiar de cacat unde stai blocat in trafic doar ca sa se imbogateasca unii care inchiriaza spatii.

  5. Nu mai suntem in epoca tramvaielor de ceva timp deja. Infiintarea si intretinerea liniilor de tramvai este mult mai scumpa decat variantele de autobuze si troleibuze iar administratorii capitalei din ultimii 10 ani au demonstrat ca nu suntem capabili sa mentinem si sa asfaltam corespunzator trecerile la nivel cu linia de tramvai. Exceptand liniile 41, 1 si 21, portiunea istorica de pe Calea Mosilor de la Sf Gheorghe la Bd Carol, toate celelalte linii de tramvai ar trebui desfiintate si inlocuite cu benzi dedicate, delimitate fizic, pentru autobuze sau troleibuze si vehicule aflate in misiune.
    Intr-o capitala moderna, transportul in comun trebuie sa aiba cea mai mare prioritate, nu este recomandat sa incurajam deplasarile cu masinile private, fie electrice sau hibride fie diesel, in detrimentul transportului in comun deoarece oricat ar fi modernizate, strazile nu au capacitate suficienta pentru un asemenea numar de masini chiar si pentru un oras nu foarte dens populat, ca Bucuresti.
    Este nevoie de benzi dedicate pentru autobuze, troleibuze care sa garanteze ca masinile circula cu regularitate, fara intarzieri, supraaglomerari si fara sa existe deficiente privind conditiile de deplasare. In prezent, multe vehicule de transport in comun din Bucuresti circula fara ventilatie iar ventilatia trebuie asigurata permanent, cu sau fara aer condifionat.
    Odata cu infiintarea benzilor de autobuze si reconfigurarea strazilor, poate fi alocat spatiu si pentru pistele de bicicleta moderne, dupa modelui pistei de pe Calea Victoriei, nu pe trotuare, asa cum au fost risipiti/spalati bani pe marcaje inutile in ultimii ani.
    Nu a mentionat nimic de pistele de biciclete la fel cum nu a mentionat nici de continuarea lucrarilor la inelul median, probabil cel mai important element de infrastructura din acest oras.
    Parcarile de suprafata sunt risipa de spatiu, trebuie sa existe o strategie pentru amenajarea de parcari publice multinivel, subterane sau supraterane pentru a elibera strazile si trotuarele de masinile „parcate”. Astfel de parcari trebuie construite mai intai pe arterele pe care se intra in oras pentru a incuraja navetistii sa foloseasca transportului in comun, apoi in zona pietelor aglomerate si in cele din urma in zonele rezidentiale. Smart parking ar putea fi de asemenea o solutie.

    • Sună frumos ce spui, dar mai greu cu detaliile. Infrastructura de tramvai există deja și nu trebuie mărită semnificativ. Din nou, chestia cu nu suntem în stare să facem e un mod de judecată greșit. Trebuie să fim în stare să facem, doar că trebuie să fim mai serioși. În plus, tramvaiul face parte din identitatea orașului, acolo unde există deja.

      Da, transportul public trebuie prioritizat și trebuie să devină civilizat. Dar nu e încă momentul pentru alergat cu pliciul după automobiliști și asta din 3 motive de bun simț: 1. Sunt mulți și votează; 2. Orașul nu oferă variante civilizate de ocolire și transport public (încă); 3. Nu e fair față de locuitori. Descurajarea trasportului propriu trebuie introdusă treptat pentru ca oamenii să aibă posibilitatea să se mute dacă nu sunt dispuși să trăiască fără mașină. Până atunci sunt multe lucruri care se pot face.

      Parcările subterane sunt necesare, dar centrul Bucureștiului e mlăștinos, ceea ce introduce probleme speciale.Clădirile semnificative din centru s-au făcut pe pilone de stejar exact din acest motiv. Casa Armatei e un exemplu. Nu e peste tot ușor sau ieftin de săpat. În plus, dacă faci peste tot parcări subterane inviți mașinile în oraș și te bați cap în cap cu celelalte direcții.

      Probabil trebuie făcut câte puțin din fiecare, dar în primul rând ai nevoie de schimbare de cultură și procese, pentru că e singurul lucru care poate aduce îmbunătățiri pe termen lung. Primăria va fi o organizație recuperată când se va conduce singură, din inerție, și alegerea primarului nu va mai fi decât o chestiune de flavour.

  6. Băsescu este bucureștean???!!și Firea nu???!!!

  7. Vad pe aici pareri ca “abureli” “vax” etc .. vreti sa zice de metrou si mai multe statii ?! Ne-au trebuit doar 10 ani ca sa facem un metrou in dr taberei :)) . Vad ca tramvaiele sunt depasite .. mergeti in strainatate sa vedeti cat de simplu un tramvai modern cu cale buna de rulare devine “metrou “ . 41 ar trebui sa zboare prin orasul asta ( chiar si asa de toata jena cum este.. e un tramvai f important ) . Mergeti in Koln !

    Omul asta vrea de atata timp sa fie primar il voi vota cu doua maini . In niciun caz nu e un Firea .. toapa aia inchipuita va pleca de la primarie !

  8. Asta nu a făcut NIMIC remarcabil în urbea lui(la Făgăraș),Nu a construit un coteț în viața lui și se dă specialist în urbanism!Nu a fost în stare să păstreze ce a creat, Usr-ul!!!I l-au furat bârna cu ciolos!!După Lis,Halaicu,Băsescu,Videanu,DREAPTA va da marea lovitură!!!Ce nu au realizat ăștia, va face …Mucusor!!!SUCCESURI…vorba unei clasice în viață!