G4Media.ro

VIDEO Care sunt cele mai populare jocuri video multiplayer ale momentului și…

sursa foto: Pexels

VIDEO Care sunt cele mai populare jocuri video multiplayer ale momentului și concursurile cu premii de milioane de euro/ Pas uriaș făcut de Comitetul Internațional Olimpic pentru lumea sporturilor electronice

E-sports a fost în mod oficial recunoscut ca sport oficial în multe țări și recunoscut, de asemenea, de diverse organizații internaționale. Cel mai concret exemplu, în 2017, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a recunoscut e-sports-ul ca activitate sportivă, dar nu a fost încă inclus în cadrul Jocurilor Olimpice. Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a făcut cel mai mare pas de până acum în lumea sporturilor electronice prin lansarea Olympic Virtual Series (OVS).

League of Legends este un joc de strategie axat pe jocul în echipă, în cadrul căruia două echipe formate din cinci campioni formidabili se înfruntă pentru a distruge baza inamică, potrivit site-ului oficial. Poți alege unul dintre peste 140 de campioni iar scopul principal este lucrul în echipă, dat fiind faptul că jocul se bazează pe un format 5 versus 5. 

Victoria poate fi obținută în acest joc doar după ce distrugi toate turnurile care protejează Nexus-ul inamic – cel mai important obiectiv din joc. Pentru a ajunge la Nexusul inamic, echipa trebuie să distrugă toate structurile defensive de pe cel puțin un culoar. Acestea sunt turnurile și inhibitoarele. Pe fiecare culoar există trei turnuri și un inhibitor, iar fiecare Nexus este păzit de câte două turnuri.

Jocul a luat naștere în anul 2009 și de atunci a devenit unul dintre cele mai populare jocuri video gratuite și totodată are și o scenă profesionistă foarte interesantă ce cuprinde toate continentele. Scena profesionistă a jocului League of Legends constă în mai multe ligi regionale și competiții internaționale cu importanțe diferite. 

Printre cele mai importante ligi se numără League of Legends Championship Series (LCS) din America de Nord, League of Legends European Championship (LEC) din Europa, League of Legends Pro League (LPL) din China și League of Legends Champions Korea (LCK) din Coreea de Sud.

În fiecare an, au loc mai multe turnee și evenimente internaționale în care echipele de top din întreaga lume concurează pentru premii uriașe și prestigiu. Printre aceste evenimente se numără Invitația de la mijlocul sezonului, Campionatul Mondial și Evenimentul All-Star.

Dat fiind faptul că League of Legends Championship Series (LCS) din America de Nord este liga cea mai mare și cea mai faimoasă din întreaga scenă, premiile sunt pe măsură. Fondul de premii pentru LCS variază de la un sezon la altul și este distribuit de obicei între echipele cu cele mai bune performanțe.

Potrivit site-ului LolEsports.com, fondul total de premii pentru sezonul 2021 a fost de 1.000.000 USD, cu următoarea distribuție:

Locul 1: 200.000 USD

Locul 2: 100.000 de dolari

Locul 3: 75.000 de dolari

Locul 4: 50.000 de dolari

Locul 5-6: 25.000 de dolari

Locul 7-8: 0 dolari

Pe lângă premiile în bani, echipele din LCS obțin venituri și din sponsorizări, vânzări de mărfuri precum merch cu echipele lor dar și alte surse.

Cele mai mari prizepool-uri pe care un joc le-a avut vreodată în istorie se ridică la zeci de milioane de dolari. League of legends nu este nici măcar aproape de competitorul său direct, DOTA 2, când vine vorba de premii la concursuri. 

Dota 2 este în principiu un joc foarte asemănător cu League of Legends, bazându-se pe aceleași principii de joc, specifice – două echipe formate din 5 jucători trebuie să ajungă să distrugă baza celeilalte echipe. Dar când vine vorba de scena profesionistă, lucrurile se schimbă radical.

Potrivit unui clasament realizat de site-ul de specialitate Esportearnings, jocul DOTA2 conduce detașat acest clasament cu 7 apariții în top 10. Anul 2021 a fost vârful absolut pentru industria gaming-ului, 40.000.000 de euro premii pentru mondialul de Dota 2 ce a avut loc în București.

Premiul cel mare a fost câștigat de o echipă din Rusia, respectiv, „Team Spirit” ce au obținut $18,208,300.00 pentru victoria obținută la București. Concursul a avut loc pe Arena Națională din București iar statul român a încasat peste 4 milioane de euro, respectiv impozitul de 16% al sumei totale, pentru desfășurarea acestei competiții la București. Potrivit informațiilor obținute pe surse de DigiSport, Primăria Municipiului București ar fi încasat în jur de 600.000 de euro din partea organizatorilor campionatului de Dota 2.

„Este o competiţie care va fi vizionată de aproximativ 80 de milioane de oameni din întreaga lume, cu premii de 40 de milioane de dolari, din care 16% merg la bugetul statului român, sub formă de impozite. Pentru comparaţie, premiile de la Wimbledon din acest an sunt de 48 de milioane de dolari. Este evenimentul de sporturi electronice cu cel mai mare premiu din istorie”, a declarat Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, citat de b365.ro.

Jocul Dota 2 s-a făcut remarcat în ultimii ani pentru premiile uriașe oferite la concursuri. Potrivit site-ului de specialitate Esportearnings, $313,031,875.17 este suma totală oferită de către organizatorii evenimentelor în cadrul cărora s-a jucat DOTA 2. Astfel, jocul conduce detașat fiind urmat de jocuri precum Fortnite, CS:GO sau League of Legends

Cum arată Dota 2?

 

Fortnite este de asememea un joc foarte important de menționat din lumea gaming-ului. Spre deosebire de cele menționate anterior, Fortnite este construit sub forma unui „battleroyale” – adică 100 de jucători sunt lăsați pe o insulă de un autobuz și aceștia se vor lupta cu armele găsite pe insulă în cufere. Ultimul rămas în viață va câștiga meciul. Acest „battleroyale” este și cel mai faimos mod de joc din Fortnite deoarece există mai multe moduri dar care nu sunt la fel de jucate precum cel menționat anterior.

Cel mai mare premiu obținut vreodată în cadrul unui concurs de Fortnite a fost de $3,489,245.05. Câștigătorul sumei amețitoare a fost un puști de doar 16 ani. 

În dimineața zilei de 28 iulie 2019, Kyle „Bugha” Giersdorf era un puști obișnuit de 16 ani care era foarte bun la Fortnite. În momentul în care soarele a apus, era multimilionar, a scris despre el ESPN. La fel ca majoritatea jocurilor de tip battle royale, Fortnite are o perioadă de acalmie înainte ca totul să se transforme într-o izbucnire de acțiune. Într-o clipă, Bugha a trecut de la un jucător bun de Fortnite, pe care alți jucători de Fortnite îl cunoșteau, la ambasadorul implicit al sportivilor profesioniști de esport din Statele Unite. Această popularitate bruscă a dus la orice, de la a juca în reclame la Super Bowl până la a avea membri ai echipei SWAT aliniați în fața ușii dormitorului său din cauza unui apel fals al poliției.

Epic Games, dezvoltatorul jocului battle royale Fortnite, a anunțat planul de desfășurare pentru sezonul 2023 al Fortnite Champion Series (FNCS). Anul acesta va marca revenirea la LAN ( o rețea locală unde jucătorii joacă în aceeași cameră)  pentru jucătorii competitivi din Fortnite, după o lungă pauză în competiție din cauza pandemiei.

Potrivit Fortnite, citați de Esportsinsider, prima finală va avea loc în martie 2023, iar a doua și a treia finală vor avea loc în mai și august. Fiecare Major va avea un fond de premii de 2 milioane de dolari , iar Campionatul Mondial va avea un fond de premii de 4 milioane de dolari. Fondul total de premii de 10 milioane de dolari este mai mic decât cel de la Cupa Mondială Fortnite din 2019, în cadrul căreia fondurile au fost de aproximatib 15 milioane de dolari.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...