VIDEO Cât de importantă este educația financiară, în contextul unei crize. Specialist: În criză nu ne simțim bine pentru că trebuie să ne gestionăm mult mai bine banii, dar este ceva normal
Educația financiară este crucială în contextul unei crize, declarate sau nu oficial. O persoană cu educație financiară solidă poate lua decizii informate și adaptate la situația economică dificilă, cum ar fi gestionarea cheltuielilor, planificarea bugetului și identificarea surselor de venit suplimentare.
De asemenea, educația financiară poate ajuta la minimizarea riscului de a fi afectat negativ de criza economică și la maximizarea șanselor de a supraviețui și chiar prospera în timpul acesteia.
G4Media a discutat cu Roxana Bucur, educator financiar, în cadrul unei dezbateri organizate în cadrul ENTR.
Aceasta spune că crizele sunt un lucru normal și vin indiferent dacă ne place sau nu, însă reacția la ele este extrem de importantă.
Ea este de părere că crizele ne obligă să ne gestionăm mult mai bine banii și recomandă apelul la un consultant financiar.
Roxana Bucur: ”Strategiile financiare să le implicăm și în business, întotdeauna să avem și planul doi, alte investiții, astfel încât să ne susțină ceea ce ne dorim să realizăm.
Este foarte important și vreau așa ca pe un disclaimer, ca un semn al exclamării mare și roșu: este o perioadă normală. E un ciclu economic, e o criză.
Nu ne place, dar în momentul în care avem scăderi pe piață, în momentul în care avem astfel de situații de recesiune, de criză, nu e declarată oficial dar cam asta se întâmplă, nu ne place, însă e ceva normal.
Așa cum este iarnă, celor cărora nu le place frigul nu le place iarna, dar chiar dacă nu ne place iarna, trebuie să fim conștienți că există și acest anotimp.
Mai puțin acum că am văzut că există niște schimbări, dar ca un exemplu.
Nu ne place criza dar trebuie să fim conștienți că este ceva normal. Nu se poate să existe ieșirea din ciclu a crizei, că nu ne place nouă criza.
Da, sunt niște riscuri pe care trebuie să le luăm în considerare. În criză nu e frumos că poate rămânem fără job, în criză nu e frumos că ne cresc facturile, nu ne simțim bine pentru că trebuie să ne gestionăm mult mai bine banii și dacă nu am apelat la un consultant financiar poate acum ar fi cazul, în al doisprezecelea ceas, dar în momentul în care e boom economic, ne bucurăm fără să ne gândim la această perioadă.
De aceea spuneam mai devreme că nu e nimic nou, nu pot să vin cu alte informații acum în 2023 sau acum în criză, ci lucrurile acestea le spuneam demult; și când era bine și plăcut, poate oamenilor le era foarte greu de crezut că va mai veni o criză, însă este normal.
Aceste lucruri vin la 10, 12 ani, nu se știe exact unde va lovi, nu știm dacă ne va lovi sau nu, însă dacă avem economii, dacă avem investiții, dacă avem anumite skill-uri sau această flexibilitate, nu ne va fi greu și nu vom percepe criza”.
Roxana Bucur a mai insistat pe ideea unei mai bune gestionări a veniturilor.
”Oamenii nu vor fi niciodată mulțumiți de salariu, până când nu îl vor gestiona. Și cum ajung să faca lucrul acesta? Să își gestioneze salariul pe care îl au acum, chiar dacă el este mic” a spus Roxana, insistând totodată pe ideea unei economisiri cât de mici.
”Contează să ne obișnuim să economisim, să ne creem acea siguranță. În momentul în care ne formăm acest principiu, vom putea să economisim și mai mult când vom avea un salariu mai mare” a adăugat ea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii